PDA

View Full Version : Rezultati izbora u BiH

VAMPIR
10-03-2006, 02:18 PM
Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini ukazuju na duboke podele po pitanju budućnosti zemlje. Dok su bosanski muslimani i Hrvati glasali za kandidate koji zastupaju koncept jedinstvene Bosne, u RS nadmoćno je pobedio Savez nezavisnih socijaldemokrata premijera Milorada Dodika, koji je u predizbornoj kampanji u više navrata pominjao čak i mogućnost raspisivanja referenduma o otcepljenju srpskog entiteta. Glasači u Republici Srpskoj dali su bezrezervnu podršku Dodikovoj stranci, čiji su kandidati pobedili u trci za predsednika RS i člana bosanskog predsedništva, a nezavisni socijaldemokrati imaće i većinu u skupštini RS i predstavničkom domu parlamenta BiH. Nepotpuni rezultati govore da je za predsednika RS izabran kandidat Dodikove stranke Milan Jelić. Za srpskog člana Predsedništva BiH, takođe prema nepotpunim rezultatima, izabran je Nebojša Radmanović, takođe iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
Za bošnjačkog člana predsedništva izabran je Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH i nekadašnji premijer, koji se u kampanji zalagao za ukidanje entiteta i pretvaranje Bosne u unitarnu državu, čemu se protivi gospodin Radmanović.

Hrvatski predstavnik u predsedništvu biće Željko Komšić, kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Izborna komisija saopštila je da je odziv bio bolji nego na prethodnim izborima, jer je i broj registrovanih birača u spiskovima bio veći.

Prema nepotpunim podacima, u Federaciji BiH glasalo je 53,93%, u Republici Srpskoj 56,11% birača.

U Distriktu Brčko na glasanje je izašlo 45,76% birača.

Ukupno, u Bosni i Hercegovini je glasalo oko 55% upisanih birača.

Politička struktura BiH je, ocenjuju dopisnici, još podeljena po nacionalnim granicama, a BBC-jev izveštač kaže da su, uprkos siromaštvu i visokoj nezaposlenosti, izbornom kampanjom dominirala pitanja u vezi sa nacijama i nacionalizmom.

Na izborima su, pored članova tročlanog Predsedništva, birani i poslanici entitetskih parlamenata i regionalnih vlada. (BBC)

VAMPIR
10-03-2006, 02:21 PM
Hmmmm.... suprotno mišljenju zapadnih sponzora i revizora, trebali biste se truditi da podijelite ovu nakazu od države, dragi Srbi i Hrvati :viking: ..... Mnogo sreće sa Silajdžićem....

Slavic Enforcer
10-03-2006, 02:29 PM
Hrvatski predstavnik u predsedništvu biće Željko Komšić, kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Jesu li bosanski Hrvati i Hercegovci bojkotirali izbore?

Zrinski
10-03-2006, 03:18 PM
Jesu li bosanski Hrvati i Hercegovci bojkotirali izbore?

Ne, nego se HDZ raspao na dva dijela pa su se tako i glasovi podijelili. Kad bi zbrojio glasove kandidata dvije sada odvojene frakcije HDZ-a dobio bi kandidata koji bi imao veci postotak glasova od Komsica koji je iz SDP-a i koji je pobijedio.

VAMPIR
10-03-2006, 05:48 PM
Čuvajte se podmuklog vahabita evropskog lica, Harisa Silajdžića.... Mislim da je on strateška i stvarna opasnost kako za Srbe, tako i za Hrvate. Ja vam iskreno želim da i jedni i drugi ''podebljate'' i proširite svoje države. Bar u narednih par godina, ali mislim da su šanse za to vrlo male...:mad:

Slavic Enforcer
10-03-2006, 06:00 PM
Čuvajte se podmuklog vahabita evropskog lica, Harisa Silajdžića.... Mislim da je on strateška i stvarna opasnost kako za Srbe, tako i za Hrvate. Ja vam iskreno želim da i jedni i drugi ''podebljate'' i proširite svoje države. Bar u narednih par godina, ali mislim da su šanse za to vrlo male...:mad:

Zahvaljujuci Tudjmanovoj katastrofalnoj politici u BiH Hrvati tamo vise nisu neki znacajan faktor.

Sto se Silajdzija i njegovih tice: Cudno kako zele centralizam za BiH, a u slucaju Jugoslavije su bili protiv toga (opasnost srpske dominacije, sto nije bas neistina bila).

Licemjer(i).

VAMPIR
10-03-2006, 06:20 PM
Zahvaljujuci Tudjmanovoj katastrofalnoj politici u BiH Hrvati tamo vise nisu neki znacajan faktor.

Sto se Silajdzija i njegovih tice: Cudno kako zele centralizam za BiH, a u slucaju Jugoslavije su bili protiv toga (opasnost srpske dominacije, sto nije bas neistina bila).

Licemjer(i).
Potpuno tačno. Zbog toga bih ja želio da vidim BiH raskomadanu od strane Srbije i Hrvatske. Naravno, ostaviti im prostor za malu džamahiriju 5x5 km, pa ako se žale na veličinu teritorije, navesti im primjer San Marina :rofl: