PDA

View Full Version : Čovjek koji se smijao strjeljačkom stroju

VAMPIR
11-01-2006, 01:33 PM
Ljubo Čupić , čovjek koji se smijao smrti u lice

http://img62.imageshack.us/img62/8565/ljubocupic1a2uj.jpg

Bez njega se ne može zamisliti nijedna istorijska čitanka. Nijedna priča o otporu naroda. Nijedna balada o smrti radi života. Njegova fotografija sa strelišta je obišla svijet. Njegovom osmijehu su se divile generacije. Bez tog osmijeha udžbenici istorije bi nam bili siromašniji, mnogi ne bi znali kako se prkosi smrti i kako se neprijatelju treba nasmijati u lice...
Riječ je o legendarnom Čedomiru - Ljubu Čupiću. Narodnom heroju. Čovjeku koji se otvoreno smijao smrti i osmijehom pobijedio svoje ubice. O njemu je dosad napisano mnogo tekstova, mnogo stihova. Strijeljan je u maju 1942. godine u Nikšiću, nakon divljačkog mučenja u zatvoru. Kao komandant i komesar čete imao je junačko držanje. Otvoreno je prkosio i ismijavao četnike i nacionaliste, kao obične sluge okupatora", stoji između ostalog u Zborniku "Narodni heroji Jugoslavije". U njemu se još može naći kako je na strijeljanju bodrio drugove, klicao partiji i smijao se smrti u lice. Kako su dželati oborili i oči i puščane cijevi pred njegovim osmijehom. Slične podatke nalazimo i u spomen - knjizi "Pali borci NOB - danilovgradskog kraja". Rođen je 1913. godine. Porijeklom je iz Zagarača. Potiče iz radničke porodice, koja je jedno vrijeme živjela u Americi. Nakon povratka iz Amerike porodica mu živi u Nikšiću, gdje je završio gimnaziju. Još kao gimnazijalac pripadao je skojevskoj organizaciji. Studirao je pravo u Beogradu i uključio se u napredni studentski pokret, pa je 1940. godine postao član KPJ.
Nakon kapitulacije, aprila 1941. godine, vratio se u Nikšić, gdje se uključio u pripreme za oružani ustanak. Prije julskog ustanka, sa jednim brojem komunista, izašao je iz grada. Postao je borac čete "Đuro Đaković", formirane od boraca koji su izašli iz Nikšića. Isticao se u borbama koje je ta jedinica vodila u okolini Nikšića, a to je došlo naročito do izražaja nakon formiranja udarnih bataljona (početkom marta 1942. godine).
U aprilu 1942. godine, u borbi na Kablenoj glavici kod Nikšića, pao je u ruke četnicima. U zatvoru je bio divljački mučen. Kao komunista i komesar čete imao je junačko druženje. Prkosio je okupatoru i njihovim slugama. Rodbini poručuje da ne pokušava da za njega traži milost kod okupatora i domaćih izdajnika. Kvislinzi u Nikšiću organizovali su javni proces grupi boraca i komunista. Na ovom procesu Ljubo je otvoreno podvrgao poruzi vijećnike tog sramnog suda. Njegove riječi su odzvanjale kao optužbe pa su organizatori procesa, na brzu ruku, donijeli odluku o smrtnim presudama. Mirno je saslušao smrtnu presudu, a poznat je i njegov prkosni osmijeh. Maja 1942. godine izveden je na strelište ispod Trebjese kod Nikšića. I na strelištu je nastavio da bodri drugove, čime je podizao duh otpora kod stanovništva, prisiljenog da prisustvuje javnom strijeljanju komunista i rodoljuba. Klicao je: "Živjela slavna komunistička partija!" i kad su ga prvi rafali pogodili, stajao je uspravno i gordo dovikujući da će doći dani slobode. Ostao je upečatljiv njegov svijetli lik, a okupatori i izdajice su ga se i mrtvog plašili. Za narodnog heroja proglašen je jula 1953. godine.
Tako je Ljubo Čupić daleke 1942. godine strijeljan, ali - nikad ubijen. Vezanih ruku i otete slobode otišao je u legendu. Sa osmijehom pred smaknućem, kao pred vjenčanjem, kako veli pjesnik. Osmijeh legendarnog heroja nikad nije zaboravljen. U njegovoj Gropi u Donjem Zagaraču i danas sve podsjeća na njega. I spomen plaketa Udruženja boraca NOR-a Zagarač - Bandići, ustanovljena povodom 65-te godišnjice ustanka naroda Crne Gore i kuća u kojoj je živjela njegova porodica i nadahnute priče mještana o Ljubovoj porodici - ocu Savu, majci Stani, braći i sestrama. Slično je i u Nikšiću gdje Zavičajni muzej godinama čuva priču o heroju, o njegovom prstenu sa crnim kamenom, u Podgorici gdje je nedavno donesena odluka da jedna ulica u naselju Zagorič dobije ime Ljuba Čupića.
Kad je sredinom oktobra prošle godine "Pobjeda" ovom događaju posvetila jednu reportažu, nijesmo ni slutili kakvo ćemo interesovanje izazvati kod čitalaca. Zahvaljujući njoj, došli smo i do Ljubove fotografije iz studentskih dana koja dosad nije objavljivana, ali i do mnogih podataka iz života heroja koji je "ljubio zvijezde". Naši čitaoci su nam, između ostalog, javili da se velika Ljubova fotografija danas može naći i u Muzeju rata u Japanu, da se narod u Cetinju za vrijeme okupacije ispred neprijateljskih cijevi klanjao pred herojevim osmijehom u izlogu jednog hotela... Ovo je osmijeh od koga se može mnogo naučiti i dostojan je samo Ilijade i grčkih junaka, napisao nam je Srećko Rakićević, student iz Novog Sada. Ostali su tražili više podataka o Ljubovom životu i njegovoj porodici. O njegovoj Gropi, Zagaraču, Nikšiću, studentskim danima... bilo je naravno i onih koji su se interesovali zašto se u nekim istorijskim dokumentima, pa i na spomeniku strijeljanim u Donjem Zagaraču, pored Ljubovog imena može naći prezime Ćupić, a ne Čupić. Ili još preciznije, zašto njegovi i najbliži rođaci nose prezime Ćupić?
O ovim i mnogim drugim temama, razgovarali smo ovih dana sa Nikolom Ćupićem, penzionerom iz Podgorice, čijem ocu Radovanu je Ljubo bio brat od strica. Ili mnogo preciznije: moj đed Mitar i Ljubov otac Savo Tomeljin su bila braća, priča Nikola. Mitar je imao samo sina Radovana, a Savo desetoro djece. On i njegova supruga Stana, inače od Burića iz Zagrade iznad Danilovgrada su imali sinove - Draga, Ljuba, Veljka, Ratka, Vukana, Martina i Momčila, odnosno kćerke - Danicu, Darinku i Martu. Malo se zna, nastavlja naš sagovornik, da su svi oni rođeni u Argentini, odnosno da su ovamo došli kad je izbio Prvi svjetski rat. Put ih je naprije odveo na Kosovo, a zatim u Nikšić. Treba reći i to da od loze Sava Tomeljinog, po muškoj i ženskoj strani ima samo nekoliko nastavaka - dva Dragova sina, Ratkova kćerka sa dva sina, a zatim Martinov sin koji danas takođe živi u Beogradu... No i pored toga moja porodica je ponosna na časnog Sava Tomeljinog i njegovu porodicu, kaže Nikola. I na njihov životni put. Jer oni su, svako na svoj način, obilježili jedno vrijeme. Zato će naša porodica uraditi sve što je u njenoj moći da uskoro izađe spomen knjiga o Ljubu Čupiću, njegovoj braći i sestrama. Biće to priča i o danima pečalbarstva njegovog oca, ali i o danima borbe za slobodu. Riječju, priča o životu. Sjećanje na dobrog Draga Savovog i njegov život u Argentini i na Novom Beogradu, na Danicu koja je radila u SIP-u, na Ratka diplomatu iz Rio de Žaneira. On je, kaže Nikola, najčešće dolazio u Gropu i moji Srđan i Sreten danas održavaju prisne veze sa njegovim unucima. Krv nije voda. U pomenutoj knjizi, kaže Nikola, dalje će se naći i podaci i fotografije o dr Vukanu Čupiću, profesoru sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, dugogodišnjem direktoru beogradskog Instituta za majku i dijete, poznatog naučnika i svjetskog stručnjaka, predstavnika one Jugoslavije u svjetskim zdravstvenim krugovima, pa i u Ujedinjenim nacijama. Naći će se u njoj i priča o Marti, supruzi Krsta Popivode (ima sina), zatim Darinki, Momčilu, pravniku u nekadašnjem SMUP-u. Jednom riječju, biće to knjiga i bola i ponosa, kaže Nikola Ćupić. I nimalo slučajno, jer u knjizi će biti riječi i o sudbini Ljubovog brata Martina, koji je "pošao u četnike da bi spasio brata Ljuba iz zatvora" kako se i dan danas može čuti u Gropi i Zagaraču. A što se tiče dileme - Ćupić ili Čupić, ona može biti povod za neku drugu priču. Za ovu je mnogo važnije da je Ljubo Čupić, apsolvent prava na strelištu u Nikšiću daleke 1942. svojim osmijehom kojim je prkosio neprijatelju, zauvijek ušao u istorijske čitanke i spomen udžbenike. I svuda, gdje se govori i piše o herojstvu. Zato nikad neće biti zaboravljen. Njegovom osmijehu diviće se generacije i generacije.

Svjedoci govore: Tomo Kovačević: Prkos pred puščanom cijevi

Legendarnog Ljuba Čupića su strijeljali nikšićki četnici. Očevidac Ljubovog odlaska u legendu bio je i sedamdesetogodišnji Tomo Kovačević široj javnosti poznatiji kao najstariji crnogorski pilot.
Ja sam tih dana bio skojevac, priča Tomo. Od poznate revolucionarke Dare Kostić, svakodnevno sam dobijao zadatke da skojevsku organizaciju Nikšića obavještavam o raznim zbivanjima u radu, o kretanju Italijana, njihovim akcijama...Živio sam u Novosadskoj ulici, dobro se sjećam dana kada su Ljuba iz zatvora koji se nalazio u dvorištu jedne kafane svezanog vodili kroz grad. Sjećam se i toga dana, kada su ga odveli na strelište kod male crkve. Takođe sam prisustvovao i suđenju njemu i skojevki Joki Baletić. Sala Doma kulture u kojem je održano suđenje bila je dupke puna. Kada je Ljubu izrečena presuda - smrt strijeljanjem, šačica "ljotićevaca" u jednoj loži je zapljeskala. Ljubo se okrenuo sudu i prezrivo im dobacio - zaista prava presuda. Desetina odobrava, a stotine ćuti, rekao je. A na strijeljanje je pošao kao na svadbu, priča Tomo. Uspravan, ponosan i gord. U streljačkom stroju su bila petorica četnika. Sjećam se da mu je prišao sveštenik, inače izbjeglica iz Hercegovine i da je Ljubo nogom udario u njegov pehar. Sjećam se i kako je klicao partiji i Titu, na našem i engleskom jeziku i kako ga je četnički komandant nakon strijeljanja "ovjerio" metkom iz svog revolvera. Najtužnije je bilo kad su ga položili u već pripremljenu grobnicu. Vladala je jeziva tišina. Čuo se samo zveket oružja. Okupator nije uplašio narod. Naprotiv, za sve nas Ljubo je toga dana postao legenda. Takav je i dan danas.

dimitrije
11-01-2006, 02:02 PM
Pocelo je da mi se povraca od ove gadosti;gde si pronasao ovo?
Nisam mogao da pocitam tekst do kraja samo sam bacio pogled da vidim jer pokusao onaj cuveni pas da mu spasi zivot i primi metak umesto njega:rofl:
Sta je pseto doslo ovde iz amerike da propagira ta sranja,bas mi je drago sto je mucen i ubijen tako govna i zasluzuju da prodju
Da smo ih tako sve poubijali na vreme druge bi nam pesme danas pevale
Da se ovakve gadosti i danas provlace dokazuje da deca ti crvenih bandita i danas vladaju i to su nam najveci neprijatelji

VAMPIR
11-01-2006, 02:12 PM
Dimitrije, čovjek se smijao dželatima u lice, koji pri tom nijesu smjeli da ga pogledaju u oči, a to nešto govori.
Potpuno mi je nejasna ova vrsta komentara....

dimitrije
11-01-2006, 02:17 PM
Dimitrije, čovjek se smijao dželatima u lice, koji pri tom nijesu smjeli da ga pogledaju u oči, a to nešto govori.
Potpuno mi je nejasna ova vrsta komentara....Zar zaista verujs u to da se smejao?Mozda su mu rekli oslobadjmo te on se nasmejao ili je mozda ovo lazna fotka
Na kraju krajeva covek je budala cim je bio na strani komunista,ubijao svoj narod,palio svoju zemlju samo zato sto mu je neki komeserijat obecao posle rata da moze da bira sta ce biti....budi sigiran da niko od njih nije verovao u tu ideju pre rata vec su to radili iz kranjeg interesa....kasnije su naivni i neobrazovani ljudi poverovali u njihovu propagandu...
I jos nesto nisu to bili nikakvi dzelati vec ljudi koji suy zeleli samo da sacuvaju svoje to govno komunisticko je bilo dzelat

Slavic Enforcer
11-01-2006, 02:21 PM
Misljenje okupatorskih dupelizca nas u ovom slucaju ne interesira.

Slava mu!

Smrt fasizmu - Sloboda Narodu!
:cool:

Ace Rimmer
11-01-2006, 02:26 PM
Dimitrije je jedan od onih samo-mrzećih srbića sa SFa što slave Kragujevačke masakre i Hitlera.

dimitrije
11-01-2006, 03:47 PM
Dimitrije je jedan od onih samo-mrzećih srbića sa SFa što slave Kragujevačke masakre i Hitlera.Dobro znas da nije tako i kakva su moja misljenja a ja ih necu promeniti nikada a kamoli kada promenim forum kao sto ste to uradili ti i tvoj umobolni prijatelj

Ace Rimmer
11-01-2006, 05:11 PM
Promjena foruma? Što bi mi to trebalo predstavljati u životu?

Za tvoju informaciju na Phori sam prisutan isto koliko i na Stormfrontu i Skadiju.
S tim što mi je s vremenom postalo ispod razine inteligencije postati na SFu.

Što se tiče promjene "ideologije", odrastam, čitam, učim i razmišljam
te kao takav, kao i kroz stvaran život, se razvijam i mijenjam, hvala Bogu
kao si svako normalan.

Nešto očito potpuno strano i nepoznato tebi i tvojoj sorti.

VAMPIR
11-01-2006, 07:39 PM
Zar zaista verujs u to da se smejao?Mozda su mu rekli oslobadjmo te on se nasmejao ili je mozda ovo lazna fotka
Na kraju krajeva covek je budala cim je bio na strani komunista,ubijao svoj narod,palio svoju zemlju samo zato sto mu je neki komeserijat obecao posle rata da moze da bira sta ce biti....budi sigiran da niko od njih nije verovao u tu ideju pre rata vec su to radili iz kranjeg interesa....kasnije su naivni i neobrazovani ljudi poverovali u njihovu propagandu...
I jos nesto nisu to bili nikakvi dzelati vec ljudi koji suy zeleli samo da sacuvaju svoje to govno komunisticko je bilo dzelat
Ova fotografija je sa strijeljanja....
Na ovo drugo stvarno ti ne mogu odgovarati... Mislim da nema smisla. Samo treba pomenuti da je ubijen od ''svojih''...

Jebivjetar
11-02-2006, 08:49 AM
Ovo me podsjeća na Mirka i Slavka, lovačke puške i panzer divizije. :rofl:

VAMPIR
11-02-2006, 01:42 PM
Ovo me podsjeća na Mirka i Slavka, lovačke puške i panzer divizije. :rofl:
U potpunosti vjerujem.

Slavic Enforcer
11-02-2006, 01:50 PM
Ja isto.

Partizani su zakon. :cool:

Ace Rimmer
11-02-2006, 03:14 PM
Mene su u osnovnoj učili da su partizani vilama pobjeđivali panzer divizije.

VAMPIR
11-02-2006, 05:52 PM
Mene su u osnovnoj učili da su partizani vilama pobjeđivali panzer divizije.
Glupa propaganda je sve sjebala, i bila logično najgori dio jednog prilično lošeg sistema. Zahvaljujući njenim ogavnim metodima, stvari vrijedne divljenja danas se predstavljaju kao poruga. Ne branim ja taj sistem. Da je valjao - opstao bi. Ne bismo se onako ružno i besmisleno rastali. Ali partizanima niko ne može osporiti ovo: imali su ideale u koje su vjerovali svim srcem, za koje su se borili vrlo hrabro i imali su muda od čelika. Da su kasnije sve zasrali - jesu, ali opet ne sami i sa 100% krivice.

dimitrije
11-02-2006, 08:35 PM
Glupa propaganda je sve sjebala, i bila logično najgori dio jednog prilično lošeg sistema. Zahvaljujući njenim ogavnim metodima, stvari vrijedne divljenja danas se predstavljaju kao poruga. Ne branim ja taj sistem. Da je valjao - opstao bi. Ne bismo se onako ružno i besmisleno rastali. Ali partizanima niko ne može osporiti ovo: imali su ideale u koje su vjerovali svim srcem, za koje su se borili vrlo hrabro i imali su muda od čelika. Da su kasnije sve zasrali - jesu, ali opet ne sami i sa 100% krivice.
Imali su ideale da proteraju i pobiju postene ljude koji su godinama i generacijama stvarali imovinu pa bi seljacine neobrazovane predvodjene jevrejima to preuzele
Ne znam kako je u Zagrebu bilo ali u Beogradu su se nakon rata u vile predratne gospode koju se prethodno ubile crvene bande naselile seljacine iz SKOJ-a
Bas me zanima kakva je bila reakcija te stoke kada su videli klavir?

Ace Rimmer
11-02-2006, 08:41 PM
U nas su ostavili svu gospodu, zato i jeste tako primitivni, ružni i imbecilni naspram nama.

dimitrije
11-02-2006, 08:52 PM
U nas su ostavili svu gospodu, zato i jeste tako primitivni, ružni i imbecilni naspram nama.Sto me vredjs neosnovano,sta bi ti rekao sada tvoj stolar,,ne cini drugima ono sto ne bi sebe''
Nego je ta vasa gospoda oduvek imala karakter vase nacije tj homoseksualni tako da su svi kompletno okrenuli kapi zar, ne?
p.s napases mi se muda kao zec kelerabe pedercicu:rofl:

Zrinski
11-03-2006, 02:41 AM
Dimitrije duhovit si ko prdac u vjetru...

VAMPIR
11-03-2006, 10:03 AM
Imali su ideale da proteraju i pobiju postene ljude koji su godinama i generacijama stvarali imovinu pa bi seljacine neobrazovane predvodjene jevrejima to preuzele
Ne znam kako je u Zagrebu bilo ali u Beogradu su se nakon rata u vile predratne gospode koju se prethodno ubile crvene bande naselile seljacine iz SKOJ-a
Bas me zanima kakva je bila reakcija te stoke kada su videli klavir?
E ovo su bila muda momče drago... Juriš pred borcima na švapski obruč, a ne k'o gorepomenuti četnici koji strijeljaju spuštenog pogleda...
Sava Kovačević (treća crnogorska udarna brigada)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/01/Savo.jpg/150px-Savo.jpg

dimitrije
11-03-2006, 01:23 PM
E ovo su bila muda momče drago... Juriš pred borcima na švapski obruč, a ne k'o gorepomenuti četnici koji strijeljaju spuštenog pogleda...
Sava Kovačević (treća crnogorska udarna brigada)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/0/01/Savo.jpg/150px-Savo.jpg

Na koje svapski obruc bande do pred kraj rata su imale samo napade na srpske jednice i poneko provociranje Nemaca da bi bilo kasnije odmazde
Na ustase gledam kao na neprijatelje dok te tvoje neuvazavam kao ljude uopste vec kao neka subhuman bica,nikakve milosti ne treba imati prema njima.Kao crnogorac bi trebao znati da su partizanski banditi 73 puta radili navigaciju saveznickim avionima nad Podgoricom pa nije ni cudo da posle tolikih zlocina nad bracom i sestrama iz CG bude onakav rezultat na popisu posle rata

VAMPIR
11-03-2006, 05:47 PM
:confused: :confused: :confused:

VAMPIR
11-03-2006, 06:59 PM
Evo Dimitrije, da vidiš o čemu ja pričam.

Bitka na Neretvi

Završna faza Četvrte ofanzive, poznata i kao bitka za ranjenike. Nakon što su u prvoj fazi ofanzive, u januaru 1943, napadnuti od strane znatno nadmoćnijeg neprijatelja, četiri njemačke i tri talijanske divizije, dvije ustaške brigade i četnici (O čijoj snazi će Černobog nešto kasnije ), Vrhovni štab i glavnina snaga NOB bili su prinuđeni napustiti veliku slobodnu teritoriju u Zapadnoj Bosni tzv. Bihaćku republiku i uputiti se prema jugoistoku, s namjerom da pređu rijeku Neretvu i probiju se u Hercegovinu, a zatim preko Drine dalje u Sandžak i Crnu Goru. Prva prepreka na tom putu bio je gradić Prozor. Tito naređuje napad na utvrđeni grad ( legendarna rečenica : " Prozor noćas mora pasti " ) koji brani talijanska divizija " Murđe ". Prvi partizanski napad ne uspijeva, ali već iduće noći ( 18. februara 1943. ) jedinice NOB (treća crnogorska udarna brigada), uz podršku artiljerije, ulaze u grad, uništivši veći dio divizije "Murđe" i zarobivši velike količine ratnog materijala. Odmah nakon ovog uspjeha, partizani oslobađaju Ramu, Jablanicu i Drežnicu, forsirajući tok rijeke Neretve od Jablanice pa sve do deset kilometara ispred Mostara. Napad na Konjic ne uspijeva jer italijanskim i ustaškim snagama koje brane grad stiže u pomoć 5000 četnika pod komandom kapetana Voje Lukačevića.
E ,ovo je, Dimitrije, trenutak da se za kratko osvrnemo na četničku ulogu u Četvrtoj ofanzivi, s obzirom da će ona, kako ćemo vidjeti, biti od ključnog značaja za dalji tok bitke na Neretvi.
Krajem 1942. Draža Mihailović donosi bolesno ambiciozan plan da sa svojim snagama očisti od partizana kompletno zaleđe jadranske obale, kako bi njegovi četnici mogli prvi dočekati saveznike u slučaju njihovog eventualnog iskrcavanja na Balkan. U tu svrhu izdaje direktivu broj 1. kojom određuje snage za ovu akciju: 2000 četnika pod komandom majora Slavka Bjelajca, 2000 pod komandom popa Đujića, 3000 pod komandom majora Petra Baćovića, 3000 pod komandom pukovnika Baja Stanišića i 3000 pod komandom kapetana Bore Mitranovića, te rezervu od oko 5000 crnogorskih četnika pod komandom Pavla Đurišića. Pravilno cijeneći da ovako obimnu operaciju neće moći izvesti bez pomoći okupatora, a znajući za njihove pripreme za Četvrtu ofanzivu, Mihailović se, kao i bezbroj puta dotada, odlučuje na kolaboraciju. U tu svrhu angažuje svog delegata i višestruko provjerenog talijanskog prijatelja, vojvodu Dobrosava Jevđevića, da kod Talijana izdejstvuje oružje, hranu i transport za četnike. Osim ishrane i naoružanja, Talijani četnicima daju i prevoz, pa tako prebacuju snage Baja Stanišića vozom od Crne Gore do Mostara, dok četnike Petra Baćovića prevoze svojim brodovima od Metkovića do Splita, a zatim vozom do Knina, na polazne položaje.
Mihailović, koji se tada nalazio u Lipovu kod Kolašina, specijalno za ovu akciju osniva istureno odjeljenje Vrhovne komande sa sjedištem u Kalinoviku, a za komandanta postavlja majora Zaharija Ostojića, kao rukovodioca svim operacijama na terenu. Tako su se četnici ponovo našli ujedinjeni sa okupatorom protiv zajedničkog neprijatelja, snaga NOP, istina sa različitim krajnjim ciljevima. Tako je i moglo doći do toga da Vojislav Lukačević, jedan od najistaknutijih četničkih komandanata, spašava Talijane u Konjicu.
Pošto se većina partizanskih snaga, izbjeglog naroda i ranjenika našla na desnoj obali Neretve u Jablanici, Tito pravi neočekivan manevar: naređuje rušenje svih mostova preko Neretve i tako naizgled odustaje od glavnog cilja-prelaska rijeke. To mu omogućava da dio snaga baci nazad prema Prozoru, gdje Njemačka 717. divizija napada na glavnu partizansku bolnicu u Šćitu. Nakon višednevnih teških borbi ( često prsa u prsa ), Nijemci su najzad odbačeni prema Gornjem Vakufu i bolnica se izvlači. Smatrajući da Tito rušeći mostove na Neretvi želi da se probija natrag na sjever, Nijemci prestaju sa frontalnim napadima i ukopavaju se kako bi spriječili proboj. To daje vremena partizanskim inženjercima da, po Titovoj naredbi, preko srušenog mosta u Jablanici improvizuju novi. U noći 4/5. marta 1943. partizanske snage se prebacuju na lijevu obalu i razbijaju četničku prethodnicu. Narod i ranjenici takođe prelaze, ali ništa još nije gotovo. Glavni dio cijele bitke, obračun sa četnicima, tek predstoji.
Vidjevši svoju šansu da partizane konačno uništi u džepu Neretve, Mihailović naređuje svojim komandantima Lukačeviću, Raduloviću i Stanišiću da svoje snage prebace na lijevu obalu Neretve i, zajedno sa Baćovićevim četnicima tek pristiglim iz Knina, spriječe proboj partizana. Međutim, partizani u nezadrživom jurišu (prva crnogorska, treća crnogorska, šesta crnogorska, druga lička divizija) nanose četnicima seriju teških poraza, zauzevši Čičevo i Glavatičevo, dva važna četnička uporišta.
Primivši od Ostojića izvještaj o ovako nepovoljnom razvoju situacije, Mihailović naređuje hitan pokret Đurišićeve rezerve iz Crne Gore prema Hercegovini. Želeći da lično preuzme komandu na terenu, Mihailović iz Lipova kreće sa Đurišićevom kolonom ( u talijanskim kamionima ) preko Pljevalja, Metaljke, Čajniča, Zupčića kod Goražda, Ustikoline i Foče u Kalinovik kod Ostojića. Međutim, silovit prodor partizana pimorava ga da, samo dva dana nakon dolaska, napusti Kalinovik i sa ostacima svojih razbijenih jedinica bježi nazad prema Drini. Stiže kod Talijana u Foču i naređuje svojim četnicima da zajedno sa talijanskom divizijom " Taurinense " forsiraju Drinu od Broda do Ustikoline i tako pokušaju spriječiti prodor partizana u Crnu Goru. Ovaj plan doživljava potpun neuspijeh jer partizani razbijaju četničko-talijanski front na Drini i ulaze u Crnu Goru. Među četnicima nastaje dotad neviđeno rasulo. Mihailović se vraća u Lipovo sredinom aprila i, shvativši da se neće moći odbraniti od nadiranja glavnine partizanskih snaga, donosi odluku da se vrati u Srbiju. Tako se, početkom maja 1943, četnička Vrhovna komanda, zajedno sa ostacima snaga koji su se uspjeli prikupiti nakon poraza na Neretvi i Drini, povlači u Srbiju, a partizanski Vrhovni štab sa glavninom snaga stiže u Crnu Goru. Time je završena Četvrta ofanziva.
Jedna od najdalekosežnijih posljedica bitke na Neretvi bio je upravo četnički katasrofalni poraz i povlačenje Mihailovića u Srbiju. Ovaj poraz pokazao je svu inferiornost četnika u odnosu na partizane i svakako je ubrzao odluku saveznika da se odreknu Mihailovića. Bitka na Neretvi značila je i početak kraja Mihailovićeve organizacije, jer se uticaj Mihailovića i snaga njegovih trupa izvan Srbije praktički svela na minimum.

Pozdrav.

VAMPIR
11-03-2006, 07:02 PM
A o bitci na Sutjesci ovo:
Međutim, Hitler je odmah pripremio plan Vajs II ili operaciju Švarc. Angažovao je 120.000 Nemaca, Italijana i Bugara. Prethodno je razoružao četnike po Crnoj Gori, jer u njih više nije imao poverenje. Partizani su se nalazili na pasivnom području, sa 4.000 ranjenih i nekoliko hiljada izbeglih. Vrhovni štab je raspolagao sa 20.000 hiljada boraca. Fašisti su uspeli da naprave tri obruča oko partizanskih jedinica. I pored neprestanog bombardovanja, partizani su pružali žestok otpor. Treća divizija s partizanskom bolnicom je pokušala da se probije, ali nije uspela. U jurišu je izginula većina boraca V proleterke crnogorske brigade. Poginuo je i njen komandant Sava Kovačević. Dalmatinske brigade su prosto desetkovane. U to vreme se pri Vrhovnom štabu se nalazila i prva engleska misija. Prilikom bombardovanja jedan član misije je poginuo, a sam Tito je lakše renjen. Prvi obruč je probijen na Sutjesci, drugi na Zelengori i treći, na putu Kalinovik-Foča. U bitci na Sutjesci partizani su imali 8.500 hiljada poginulih i nestalih. Posle bitke, četnici, koji su ponovo naoružani, pomagali su Nemcima u pretraživanju terena, ubijajući partizanske borce. Tako su četnici našli i zaklali poznatog hrvatskog pesnika Ivana Gorana Kovačića koji je napisao poemu Jamu u kojoj su prikazana zverstva ustaša nad srpskim narodom.

VAMPIR
11-03-2006, 08:08 PM
Ponosan na svoje pretke, crnogorske Partizane.:) :) :)

skalle
11-03-2006, 09:26 PM
Ponosno sam uz tebe, Cernobog!

:) :) :) :) :)

dimitrije
11-04-2006, 02:39 PM
Nemam nameru da polemisem o partizanima najgoroj nesreci posle turka koja nas je zadesila
Sve su to lazi,gomila lazi i boljsevicka propaganda
Sto se ne zapitate ko je stvorio taj pokret,odakle im oruzije,uniforme
Bas mi je bilo drago kada sam procitao da su ustase,cetnici i nemci ucestvovli zajedno protiv bandita,tako su trebali celoga rata sve do jednog da ih istrebe danas bi nam druge pesme pevale

skalle
11-04-2006, 02:46 PM
Bas mi je bilo drago kada sam procitao da su ustase,cetnici i nemci ucestvovli zajedno protiv bandita,tako su trebali celoga rata sve do jednog da ih istrebe danas bi nam druge pesme pevale

Treba li ovo mozda da se komentarise? Mislis da si nesto pametno ovdje rekao?

dimitrije
11-04-2006, 02:54 PM
Treba li ovo mozda da se komentarise? Mislis da si nesto pametno ovdje rekao?
Nemoze to ljudima poput tebe da se objasni

skalle
11-04-2006, 04:15 PM
Ljudima poput mene? Poznajes li ti mene uopste i otkud znas da mi ne mozes objasnit? Je li ti to najjaci argument u diskusiji ?

VAMPIR
11-04-2006, 05:52 PM
Bas mi je bilo drago kada sam procitao da su ustase,cetnici i nemci ucestvovli zajedno protiv bandita...
Pametno, nema sto....

Edzamon
11-17-2006, 01:54 PM
Pocelo je da mi se povraca od ove gadosti;gde si pronasao ovo?
Nisam mogao da pocitam tekst do kraja samo sam bacio pogled da vidim jer pokusao onaj cuveni pas da mu spasi zivot i primi metak umesto njega:rofl:
Sta je pseto doslo ovde iz amerike da propagira ta sranja,bas mi je drago sto je mucen i ubijen tako govna i zasluzuju da prodju
Da smo ih tako sve poubijali na vreme druge bi nam pesme danas pevale
Da se ovakve gadosti i danas provlace dokazuje da deca ti crvenih bandita i danas vladaju i to su nam najveci neprijatelji

Sram te bilo! :mad: Ovo je CRNOGORSKI HEROJ i pravi izdanak herojskog Crnogorskog naroda!!! :viking:

Mozes da se smijes koliko oces i da se sprdas, ali zbog ovakvih ljudi, mi danas postojimo i imamo svoju zemlju!
Edit Cernobog: Bez vrijeđanja. Nema potrebe za tim.
Oooo andjeli s tobom, Njemci nacisti su pokolje po srbiji vrsili, masovna strijeljanja, najgoru represiju, a ti se sprdas ljudima koji su imali muda da im se suprostave, i da im, blagovremeno isprase gnjila nacisticka germanska dupeta! :)

Moderatore, molim te izbrisi post od ovog srpskog-srbijanskog ...stvora...
Nasi djedovi i pradjedovi su vazda herojski ginuli i krv svoju davali za nas i za nasu svetu crnogorsku zemlju!

VAMPIR
11-17-2006, 02:00 PM
Sram te bilo! :mad: Ovo je CRNOGORSKI HEROJ i pravi izdanak herojskog Crnogorskog naroda!!! :viking:
U potpunosti se slažem s tobom!
Moderatore, molim te izbrisi post od ovog srpskog-srbijanskog ...stvora... !
Dok god neko ne bude lično uvrijeđen nekom opaskom, od brisanja ništa.
Nasi djedovi i pradjedovi su vazda herojski ginuli i krv svoju davali za nas i za nasu svetu crnogorsku zemlju!
Svaka ti je ka' Njegoševa! ;) Živio mi Edzamon, i još jednom DOBRODOŠA!!! :)

Edzamon
11-17-2006, 02:17 PM
Svaka ti je ka' Njegoševa! ;) Živio mi Edzamon, i još jednom DOBRODOŠA!!! :)

Hvala na dobrodoslici, :thanks: Milo mi je da vidim nedje Crnogorsku sekciju, uglavnom nas upakuju sa srbima.

VAMPIR
11-17-2006, 02:35 PM
Hvala na dobrodoslici, :thanks: Milo mi je da vidim nedje Crnogorsku sekciju, uglavnom nas upakuju sa srbima.
To je do nas. Kad se potrudimo, vidiš kako možemo! ka 21-voga Maja!!! ;)

dimitrije
11-19-2006, 03:30 PM
Sram te bilo! :mad: Ovo je CRNOGORSKI HEROJ i pravi izdanak herojskog Crnogorskog naroda!!! :viking: Sram tebe bilo izrode srpske svete zemlje Crne nam Gore
Gresis sinak nije on CG junak vec jugoslovenski junak,pripadnik internacionale tj. covek bez nacionalnog indetiteta
A o njegovom junastvu cu se posluziti onom starom ,, ko o cemu kurva o postenju:rofl:

Mozes da se smijes koliko oces i da se sprdas, ali zbog ovakvih ljudi, mi danas postojimo i imamo svoju zemlju!
Tu si upravu komunisticki otpadci i neradnici,crveni banditi su srpskom krvlju stvorili tu drzavu
Lizanje dupeta fasistima i ostalim gnjidama od strane ljudi kao ti mi je vazda gadno bilo! Nista ja ne lizem za razliku od tebe arnatuoguzoljubca vec pricam realno da nije bilo vas crvenih izroda ne bi ni bilo rata u CG,znamo svi kakvi su italijani vojnici

Oooo andjeli s tobom, Njemci nacisti su pokolje po srbiji vrsili, masovna strijeljanja, najgoru represiju, a ti se sprdas ljudima koji su imali muda da im se suprostave, i da im, blagovremeno isprase gnjila nacisticka germanska dupeta! :) Opet zahvaljujuci napadima crvenih bandita koji su namerno ubijali pojedine nemce kako bi izazvali konflikte i rat
O njihovim mudima svi znamo do kraj rata nisu imali ozbiljniju akciju

Edit Cernobog: Samo bez vrijeđanja

Edzamon
11-20-2006, 06:12 PM
Opet zahvaljujuci napadima crvenih bandita koji su namerno ubijali pojedine nemce kako bi izazvali konflikte i rat
O njihovim mudima svi znamo do kraj rata nisu imali ozbiljniju akciju

oces da kazes da su srbi krivi sto su ih Njemci vodili na strijeljanje!¨:D
bravo, Srbine, vidis, to je taj ropski mentalitet kod vas :deadhorse: bili ste turski robovi 500 godina, i to je moralo ostaviti traga na vasoj psihi... :rofl:
E pa vidis, jezgro Crne Gore, stara Crna Gora je je bila oduvijek slobodna i nepokorena, ljudi zbijeni na maloj teritoriji su nadcovjecanskim naporima uspjeli da se odbrane od naseg neprijatelja i neprijatelja evrope. Takve okolnosti su prirodno izrodile slobodarski duh, ratnicki mentalitet, kod casti junastva i cojstva... i zato crnogorski sinovi mogu ginut sa osmjehom prezira prema svom neprijatelju! :viking:

Umjesto da ucite od Crnogoraca kako se stvara i brani drzava, kako se odnositi sa shiptarima (najbolje bi bilo da ih nema odje, al jebi ga) vi jos placete za izgubljenim zemljama i teritorijama... dokle?

Nikollaki
11-21-2006, 01:05 PM
Zdrao bili Crnogorci mili :P Ja samo da se javim da sam stiga :)

skalle
11-21-2006, 10:43 PM
Dobrodosha i bolje ne nasha!

dimitrije
11-22-2006, 10:56 AM
oces da kazes da su srbi krivi sto su ih Njemci vodili na strijeljanje!¨:D Hocu da kazem da su komunisti izazivali ta ubijanja,ali previse si se lazi naslusao da bih ja mogao jednim post da izokrenem tvoj pataticni stav

bravo, Srbine, vidis, to je taj ropski mentalitet kod vas :deadhorse: bili ste turski robovi 500 godina, i to je moralo ostaviti traga na vasoj psihi... :rofl:
E pa vidis, jezgro Crne Gore, stara Crna Gora je je bila oduvijek slobodna i nepokorena, ljudi zbijeni na maloj teritoriji su nadcovjecanskim naporima uspjeli da se odbrane od naseg neprijatelja i neprijatelja evrope. Takve okolnosti su prirodno izrodile slobodarski duh, ratnicki mentalitet, kod casti junastva i cojstva... i zato crnogorski sinovi mogu ginut sa osmjehom prezira prema svom neprijatelju! :viking: Cetinjanin cenim,mali podljudski oblik
Koja kolicina mrznje polako stizete Hrvate,braco moja
Odkud vam tolika sranja o cojstvu i junastvu,opet ona stara ko o cemu kurva o postenju
Shvatas li ti da niko nije zeleo da vas juri po Sozini i Lovcenu pa da su vas zato zaobisli isto kao i Napoleon.Sta ti kukavce mislis da se srpska Crna Gora odbranila od onolike otomanske imperije.Izadji na prozor i pogledaj ona brda kome to treba da osvaja pa pola vojske bi mu pomralo od ujeda zmija

Umjesto da ucite od Crnogoraca kako se stvara i brani drzava, kako se odnositi sa shiptarima (najbolje bi bilo da ih nema odje, al jebi ga) vi jos placete za izgubljenim zemljama i teritorijama... dokle?Od kojih vas momce,vas u CG nema vise od 100 000 do 200 000 vi ste izbore dobili zahvaljucuci siptarima i turcima
A za dalje necu da govorim i izazivam sudbinu,bojim se da ce nam siptari uzeti deo primorija ako se nesto ne promeni

VAMPIR
11-22-2006, 11:00 AM
Zdrao bili Crnogorci mili :P Ja samo da se javim da sam stiga :)
Dobrodoša!!! Svi smo ti zdravo ovđe, mada me nešto grlo boli u zadnje... No, biće valjda dobro....;)

VAMPIR
11-22-2006, 11:04 AM
Cetinjanin cenim,mali podljudski oblik
Odkud vam tolika sranja o cojstvu i junastvu,opet ona stara ko o cemu kurva o postenju
Shvatas li ti da niko nije zeleo da vas juri po Sozini i Lovcenu pa da su vas zato zaobisli isto kao i Napoleon.Sta ti kukavce mislis da se srpska Crna Gora odbranila od onolike otomanske imperije.Izadji na prozor i pogledaj ona brda kome to treba da osvaja pa pola vojske bi mu pomralo od ujeda zmija

Od kojih vas momce,vas u CG nema vise od 100 000 do 200 000 vi ste izbore dobili zahvaljucuci siptarima i turcima
A za dalje necu da govorim i izazivam sudbinu,bojim se da ce nam siptari uzeti deo primorija ako se nesto ne promeni
Dimitrije, stvarno ne želim da ti brišem postove zbog vrijeđanja, pa te ovom prilikom molim da govorimo bez toga načina. A emocije svih momaka sa CG sekcije biće ti jasne ako malo bolje pročitaš ono štivo što sam ti ranije slao...
Pozdrav i živio.

VAMPIR
11-22-2006, 01:27 PM

Samo da dodam da je ovo posljednje upozorenje. Nisam primijetio da je neko vrijedjao tvoju državu, naciju i sl. Taj stav konstantno defanzivne-ofanzive više neće prolazit. Tačka.

Edzamon
11-22-2006, 01:38 PM
Hocu da kazem da su komunisti izazivali ta ubijanja,ali previse si se lazi naslusao da bih ja mogao jednim post da izokrenem tvoj pataticni stav

:rofl: Nevjerovatno! Sad su neki misteriozni komunisti, koji valjda nemaju ime, naciju, krivi sto su njemacki okupatori strijeljali neduzni narod? :rofl:
Znaci nisu krivi ratni zlocinci za ubijanje neduznog naroda, nego su krivi ljudi koji su imali kicme da im se suprostave...
Tvoj ropski mentalitet u punom sjaju, samo sto se gospodar promijenio... Tvoj gospodar vise nije otomanski pasha, sad je njemacki okupator... :nopity:

Od kojih vas momce,vas u CG nema vise od 100 000 do 200 000 vi ste izbore dobili zahvaljucuci siptarima i turcima

Nisam Cetinjanim, nego pravi Podgoricanin! Vi srbonacionalisti mislite da svi samosvjesni crnogorci dolaze sa Cetinja... nas ima svuda!!!
Ne mrzim srbe, nikada i nisam, Hrvati, Makedonci, Srbi, Bosnjaci, Slovenci... to su mi sve bratski narodi, istog porijekla i iste krvi slovenske... al to je sve.
MRZIM POSRBICE U CRNOJ GORI I MRZIM SRBONACIONALISTE KOJI MISLE DA JE I JEDAN KAMEN CRNE GORE IKADA BIO SRPSKI!

Smijesni ste vi srbiccetnici sa vasom opsesijom sa shiptarima, kao da su oni neka svemocna sila koja sve uzima, sve otima, polako momce mlado... niko nece uzeti ni kamencic crnogorske zemlje, ni shiptar ni NIKO! :bbbat:

dimitrije
11-23-2006, 12:43 PM
Samo da dodam da je ovo posljednje upozorenje. Nisam primijetio da je neko vrijedjao tvoju državu, naciju i sl. Taj stav konstantno defanzivne-ofanzive više neće prolazit. Tačka.bravo, Srbine, vidis, to je taj ropski mentalitet kod vas bili ste turski robovi 500 godina, i to je moralo ostaviti traga na vasoj psihi... Meni je upravo tako delovalo,kao vredjanje
Koji je smisao postovanja kada nemam pravo da izrazim svoje misljenje

Nikollaki
11-23-2006, 08:10 PM
Koji je smisao tvog postojanja, kad si umno teshko poremecen?

Zvoncica
11-24-2006, 09:33 PM
Dimitrije,sine Mitre,sto ti bi???
Citam ti postove i ne mogu da vjerujem koliko mrznje izbija iz svake tvoje rijeci!!!
Zar je tesko reci da je covjek bio heroj ,jer to jeste bio,iako ne simpatises ideju za koju je umro!?
qq

dimitrije
11-24-2006, 09:39 PM
Dimitrije,sine Mitre,sto ti bi???
Citam ti postove i ne mogu da vjerujem koliko mrznje izbija iz svake tvoje rijeci!!!
Zar je tesko reci da je covjek bio heroj ,jer to jeste bio,iako ne simpatises ideju za koju je umro!?
qqBih ja draga mi Zvoncice ali on je manji heroj nego sto si ti Zvoncica,sve je to propaganda tipa prle i tihi
Nije mrznja sto izlazi iz mene nego pravednost
/Ziva bila!!!

Zvoncica
11-25-2006, 10:32 PM
Bih ja draga mi Zvoncice ali on je manji heroj nego sto si ti Zvoncica,sve je to propaganda tipa prle i tihi
Nije mrznja sto izlazi iz mene nego pravednost
/Ziva bila!!! (sad bi ti stavila smajlija,ali ne funkcionise) Sacuvaj me,Boze,pravednih!!! (i sad bi stavila smajlija but...)

dimitrije
11-26-2006, 03:46 PM
http://www.youtube.com/watch?v=i_0QYDQWcZ4&mode=related&search=
smrc,smrc:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

VAMPIR
11-27-2006, 08:24 AM
http://www.youtube.com/watch?v=i_0QYDQWcZ4&mode=related&search=
smrc,smrc:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
:rofl:
Ova je dobra!!!

Zvek_Zivi_Cetinjanin
11-28-2006, 06:44 AM
Bogomi se plakalo junacki na saranu brozote ,no eli dosa vakat od nazovi cetnjaka da pljuju po mrtvijema iz WW II ??

Zvek_Zivi_Cetinjanin
11-28-2006, 06:46 AM
Eo vi ga jedan koji se smija kad je isa u smrt !

http://img215.imageshack.us/img215/9863/ljubocupicdk1.jpg (http://imageshack.us)

dimitrije
11-28-2006, 11:50 AM
Eo vi ga jedan koji se smija kad je isa u smrt !

http://img215.imageshack.us/img215/9863/ljubocupicdk1.jpg (http://imageshack.us)Сада сам се мало боље загледао у слику,баш се види тај благ-телећи,неинтелегентно-малограђански осмех достојан једном комунисти одпаднику од своје врсте и проданој души
Заиста не схватам шта вас ту импресионира!
СЛАВА ЈУНАЦИМА КОЈИ УБИШЕ ГАДА БОЉШЕВИЧКОГ!!!!

VAMPIR
11-28-2006, 12:48 PM
U aprilu 1942. godine, u borbi na Kablenoj glavici kod Nikšića, pao je u ruke četnicima. U zatvoru je bio divljački mučen. Kao komunista i komesar čete imao je junačko držanje. Prkosio je okupatoru i njihovim slugama. Rodbini poručuje da ne pokušava za njega tražiti milost kod okupatora i domaćih izdajnika. Kvislinzi u Nikšiću organizovali su javni proces grupi boraca i komunista. Na ovom procesu Ljubo je otvoreno podvrgao poruzi vijećnike tog sramnog suda. Njegove riječi su odzvanjale kao optužbe pa su organizatori procesa, na brzu ruku, donijeli odluku o smrtnim presudama. Mirno je saslušao smrtnu presudu, a poznat je i njegov prkosni osmijeh. Maja 1942. godine izveden je na strelište ispod Trebjese kod Nikšića. I na strelištu je nastavio da bodri drugove, čime je podizao duh otpora kod stanovništva, prisiljenog da prisustvuje javnom strijeljanju komunista i rodoljuba.

Legendarnog Ljuba Čupića su strijeljali nikšićki četnici. Očevidac Ljubovog odlaska u legendu bio je i sedamdesetogodišnji Tomo Kovačević široj javnosti poznatiji kao najstariji crnogorski pilot.
Ja sam tih dana bio skojevac, priča Tomo. Od poznate revolucionarke Dare Kostić, svakodnevno sam dobijao zadatke da skojevsku organizaciju Nikšića obavještavam o raznim zbivanjima u radu, o kretanju Italijana, njihovim akcijama...Živio sam u Novosadskoj ulici, dobro se sjećam dana kada su Ljuba iz zatvora koji se nalazio u dvorištu jedne kafane svezanog vodili kroz grad. Sjećam se i toga dana, kada su ga odveli na strelište kod male crkve. Takođe sam prisustvovao i suđenju njemu i skojevki Joki Baletić. Sala Doma kulture u kojem je održano suđenje bila je dupke puna. Kada je Ljubu izrečena presuda - smrt strijeljanjem, šačica "ljotićevaca" u jednoj loži je zapljeskala. Ljubo se okrenuo sudu i prezrivo im dobacio - zaista prava presuda. Desetina odobrava, a stotine ćuti, rekao je. A na strijeljanje je pošao kao na svadbu, priča Tomo. Uspravan, ponosan i gord. U streljačkom stroju su bila petorica četnika. Sjećam se da mu je prišao sveštenik, inače izbjeglica iz Hercegovine i da je Ljubo nogom udario u njegov pehar. Sjećam se i kako je klicao partiji i Titu, na našem i engleskom jeziku i kako ga je četnički komandant nakon strijeljanja "ovjerio" metkom iz svog revolvera. Najtužnije je bilo kad su ga položili u već pripremljenu grobnicu. Vladala je jeziva tišina. Čuo se samo zveket oružja. Okupator nije uplašio narod. Naprotiv, za sve nas Ljubo je toga dana postao legenda. Takav je i dan danas.

Mislim da o nekim stvarima više ne treba pricati. Ljubo Čupić - heroj Crne Gore i otpora izdajnicima i slugama okupatora!!!

Edzamon
11-28-2006, 01:42 PM
Nema se sto dodat na ovu pricu... slava mu za navijek! :jam:

Zvek_Zivi_Cetinjanin
11-29-2006, 06:00 AM
A sto ti gedzo nebi lagano odjebuckao na serebaljske forume kad ti se ne svidjaju Crnogorski a ??? No si dovuka gnjili supak da bolestinu veljegedzovansku prosipljes odjenako a ??? Ja mnim e su tvoji stari slinili ka ljige kad je brozota lipsa a ti se sad uz pohomlija nasa da pljujes na mrtvi narod :deadhorse: to samo dokazuje koje ste ljige ,cim vi pohomlije "izgricka usi" odma se obrnete njemu !
http://img209.imageshack.us/img209/5175/danilovgrbvelikipa2.jpg (http://imageshack.us)