View Full Version : Srpsko otimanje hrvatske kulture
Watzy
12-01-2005, 11:43 PM
Srpsko otimanje hrvatske kulture
Davno je A.G. Matoš napisao kako je Srbima 'laž od Boga dana', kao i svojatanje tuđeg. U takvo svojatanje opet se svako malo ukljuće SANU, srpski intelektualci i njihovi mediji. Odnedavna se u to kolo uhvatio i NIN. Taj srbijanski tjednik već duže vremena ima 'Izbor najznamenitijeg Srbina/Srpkinje', gdje se stalno vrti 45 imena, s tim da neka ispadaju, a dolaze drugi, ovisno o glasovima koje dobiju. U svakom broju NIN-a dvoje srpskih intelektualaca objašnjava zašto i kome oni daju svoj glas. Vodi Nikola Tesla, Srbin, rođen u Hrvatskoj, stvarao i umro u SAD, a slijede ga Nikola Pašić i Zoran Đinđić. Ali na listi su, po običaju, uvršteni i nesrbi, među inima i etnički Hrvati: Ivo Andrić, Josip Pančić i Ruđer Bošković, kao i pripadnici nekih drugih naroda. Ako je Andričevo srpstvo odredio njegov izbor, a Panića to što je osnovao SANU, što je presudilo da se tamo nađe Ruđer Bošković?
"Srpska Atina"
Je li činjenica što je rođen gdje i četnički vojvoda Vojislav Šešelj, u Orahovu Dolu, hrvatskome selu u Istočnoj Hercegovini, ili to što ga je među Srbe smjestio Predrag Matvejević, zbog čega je nedavno putem televizije Ruđerova rođakinja najavila tužbu protiv tog navodnog demokrata i Europejca, ili pak, zbog nečega trećega? Po svemu sudeći radi se o srpskom svojatanju Dubrovnika, "Srpske Atine", njegove povijesti, kulture i znanosti. Srpskim su, osim Boškovića proglasili i Gundulića, i Vojnovića i mnoge druge značajne.
Naime nije nepoznato da velikosrbi sustavno svojataju Dubrovnik. Čak i njegovo katoličanstvo, pretvarajući tamošnje Hrvate u srbokatolike, a sve za to da bi potvrdili poznatu tezu V.S. Karađića o "Srbima triju vera". Taj isti Vuk pokrao je Bartola Kašića i njegovo pravilo 'Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano' koje i danas mnogi drže Vukovim. Svojatajući Dubrovnik, velikosrbi 'dokazuju' da imaju i barok, što je suluda teza.
Svojatanje dubrovačkoga je konstanta. U kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca izlazi u Beogradu 1920. godine "Istorija književnosti Srba, Hrvata i Slovenaca" koju je za učenike sastavio stanoviti A. St. Jotić, a odobrena je kao školski udžbenik "od strane gospodina ministra prosvete (S.N. Br.5096 od 16 septembra 1920.)", jedno poglavlje u toj "istoriji" ima naslov "Ivan Gundulić (1588.-1638.) - Kralj srpske pesme".
Da su Srbi predaleko otišli u svojatanju svega dubrovačkoga, pokazuje i to što se i danas, nakon raspada Jugoslavije i stvaranja Hrvatske, na Beogradskom sveučilištu, na Filozofskom fakultetu, studira dubrovačka književnost kao integralni dio srpske književnosti. A i u najnovijem izdanju "Istorije srpske književnosti", Jovana Deretića, opet je dubrovačka književnost uvrštena kao integralni dio srpske književnosti. Ne brine ih što je Dubrovnik duhovno dio hrvatske svijesti, identiteta i kulture i što je geografski dio samostalne Hrvatske.
Šenoa - "Srski pisac poštovan i u naše braće Srba katoličke vere - takozvanih Hrvata"
Velikosrbi su hrvatsku kulturu i književnost svojatali i prije stvaranja zajedničke države, prije prve Jugoslavije. Prije 113 godina, 1892. godine, u Beogradu je izašlo Zlatarevo zlato Augusta Šenoe s predgovorom nakladnika Mite Đorića koji je tvrdio da je Šenoa srpski pisac poštovan "i u naše braće Srba katoličke vere-takozvanih Hrvata". Koliko su ga Srbi "poštovali" dokazuje priređivač time što je Šenoin roman, ne samo ekavizirao, nego je svaki pridjev 'hrvatski' pretvorio u 'srpski', a pretvorio je tekst i na drugim jezičnim i pojmovnim razinama, što se vidi već po prvoj rečenici: "Na izmaku šesnaestoga veka, za kraljevanja Makser drugoga, a banovanja vladike Đorđa Draškovića ..." itd. U izvorniku taj početak glasi: "Na domaku šesnaestoga vijeka, za kraljevanja Maksimilijana II., a banovanja biskupa Đure Draškovića..." itd.
I tako kroz cijeli tekst: Srba i srpskoga koliko hoćeš, a Hrvata i hrvatskoga nigdje.
U svojatanje hrvatskoga, odnosno negiranje hrvatskoga i hrvatstva uključio ser svojedobno i Nikola Stojanović koji je poslije postao članom Jugoslavenskoga odbora - prvog zajedničkog tijela prve Jugoslavije, dakle onaj koji je trebao stvarati jugoslavenski identitet. Kada bi se svemu spomenutome pridodalo sve ono što su velikosrbi u doba dviju Jugoslavija plagirali, slagali, ubili ili negirali drugima, kako bi omogućili rast i uspon velikosrpstva, onda bi to bile pozamašne knjige.
Šutnja s hrvatske strane
Najnoviji oblik velikosrpskog svojatanja krenuo je iz Zagreba. Kada ratom nisu uspjeli "prisajediniti Srbiji" dio Hrvatske, krenuli su u duhovno otimanje hrvatskoga.
Prošle godine o tomu je pisao i provladin dnevnik Vjesnik. Srpsko kulturno društvo 'Prosvjeta' izdalo je antologiju srpskih pisaca iz Hrvatske pod naslovom "Pripovjetka srpskih pisaca iz Hrvatske", u koju je uvršten Ivo Vojnović, ali ne i neki etnički Srbi. Premda Vojnović nikada nije pripadao srpskoj književnosti ni po opredijeljenosti ni po tematici pisanja, ipak je otet iz hrvatske književnosti i smješten u krilo srpske. Sastavljač te Antologije, beogradski profesoor Dušan Ivanić, tvrdi da je Vojnovića uvrstio zato što je "Dubrovčanin snažnog srpskog osjećanja". Što bi bilo da kojim slučajem neki hrvatski profesor sastavi Antologiju hrvatskih pisaca iz Srbije i u nju uvrsti Milorada Pavića, jer u njemu ima i hrvatske krvi? Vjerojatno bi došlo do političkog skandala, a na noge bi se diglo "vascelo srpstvo".
Hrvatski intelektualci i njihove kulturne i znanstvene institucije gotovo su šutke prešli preko velikosrpskog svojatanja Vojnovića. Osim Vjesnika i dvojice akademika: Dubravka Jelčića Jelčića i Nikole Batušića te Krešimira Nemeca, profesora hrvatske književnosti s Filozofskog fakulteta, nitko javno nije reagirao. Čak su nijemi ostali i nekadašnji branitelji svega hrvatskoga.
Mnogi od njih tvrde da to treba ignorirati. Kao da se radi o bontonu, a ne o negiranju identiteta, onoga što ga označava i potvrđuje. Možda su u pravu ako na taj način čuvaju svoj ugled, svoje pozicije i sinekure. Ali ako misle da će na taj način nešto sačuvati i za svoje nasljednike i buduće baštinike hrvatske kulture, onda su posve u krivu. Jer bez njihove reakcije, s njihovom šutnjom, generacije koje dolaze neće imati od koga naučiti da je otimanje hrvatskoga konstanta velikosrpske politike, štoviše, običaj, na neki način ozakonjena navika.
Ili je ignorancija jedini odgovor na velikosrpska otimanja hrvatske baštine?
Fran Altarac, Hrvatsko Slovo, 1. prosinca 2005.
Ace Rimmer
12-02-2005, 12:00 AM
To je priča bez kraja, sjetimo se samo Starčevića i njegovog odgovora prije više od 100g.
Očito aktualan i danas.
Dr Ante Starčević
ODGOVOR SRBSKOME DNEVNIKU I BEOGRADSKIM NOVINAM.
Infandum, amice, jubes revelare pudorem!
Članak: ,,g. Ljudevit Gaj i Srbi" — izišavši u 92. broju ovogod. „Srbskih novinah" na toliko ima znamenitost, na koliko pokazuje značaj i stanje izobraženja pisacah od one strane naroda našega, koju oni za tako zvane Srbe derže. Onome, ko je proštio rečeni članak, ne-treba dokazivati istinitost ovih rečih. S toga nisam hteo ni jednu reč o njegovu sastavku progovoriti, nego sam čekao na „Srbski Dnevnik." Ovaj list zbilja očituje svoje mnenje, i, kako i „Srbske novine, napada na g. Ljudevita Gaja. Dakle za obranu nedužnosti u ovoj prepirki očitujem: da sam ja, kao tadašnji namestnik moga priatelja I. V., sudelovatelja kod „Narodnih Novinah," onaj članak napisao, i bez znanja g. Gaja dao tiskati, t. j. onaj članak od 18. kolovoza o. g., koi se piscu Srbskih novinah" nedopada, — i da je g. Gaj, saznavši za onaj moj članak već tiskan, nad njime svoje nezadovoljstvo očitovao; — izjavljujem takodjer, da sam dao i ovaj sastavak tiskati ne samo bez njegova znanja, nego tako, da on o njemu ništa i nebi mogao znati, jer se ni sada nenalazi u Zagrebu.
....................
Gg. pisci pozivlju se na Šafafika, koi u 14. §. „narodopisa slovan-skoga" veli, da je ono srpski jezik, koi se govori po južnome delu negdašnje (!) Magjarske, po Slavonii, po delu Hervatske, Kranjske i Istrie, po Primorju negda magjarskom, po vojničkoj krajini, Dalmacii, kneževini Srbii, Bosni, Hercegovini, po staroj Srbii i po Cernojgori." Ali g. Šafafik ni najmanje nedokažuje ono, što veli, premda je deržanstvo svakoga pisca svoje reči dokazati; ja barem do golih rečih toliko deržim, koliko da ih i nije. Da bi ko o nami Hervatih tako beztemeljno pisao, mi bi ga najprie prosili, neka muči, ako li nebi hteo, mi bi njegovo delo preporučili za zamatanje papra, duhana, sira i sličnih stvarih.
.........................
Još mi ostaju dva extrema, t. j. Istria i Dubrovnik. Vi velite, da su Istrianci nekakvi Srbi; ali gospodo pogledajte u „istrianske razvode" od god. 1325. (Arkiv za jug pov. knji. 2. razdel 2. str. 232—268.) pa ćete videti gde Istrianac veli da piše jezikom hervatskim. Upitajte g. Šafafika što je to. — Vi velite, da je knjižtvo Dubrovačko serbsko knjižtvo, t. j. da su Dubrovčani plemena servianskoga, ali gospodo, Zlatarić veli, da Sofokleovu Elektru i Ljubomira Tasova prevodi na hervatski jezik. O poganac ga neprekinuo što to kaže! Čavčić Vetranić kaže da Hekubu prevodi na hervatski jezik. O gutunar ga neudavio što to veli! Pa kako pišu ti ljudi? Onako, kako i Lučić, i Ranjina. i Mažibradić, i Lukarević i Hektorević i mnogi drugi hervatski pisci iz Dalmacie. U ostalom ja deržim Dubrovčane za pohervatjene Latince. Kažite sve ovo i g. Šafafiku, pa ga upitajte za ovako staro domaće pismo o Rusih, Poljacih ali Česih, kao što je Terpimirova darovnica — Tako je kod Hervatah.
Kako stoje tako zvani „Srbi?" Gospodo to je jedini puk, koi nezna ni sam samcat kako mu je ime. Upitajte g. Šafafika, nebi li znao za još koi takov puk. Kažite mi, gospodo i s g. Šafafikom, ima li se govoriti: Srb, ali Srbin, ali Srbljin, ali Srbalj, ali Srbianac, ali Srbljanin itd. Ovako se danas taj puk sam zove, a to valjda znate i vi i g. Šafafik, da je ta zemlja, stara Mysia, i Dacia od sredine VII veka — do najnoviih vremenah poznana kod svih europejskih narodah pod imenom „Servie." — Ime Servus (sužanj, sluga), koje su oholi tudjinci davali jednoj strani naroda našega, nije nikada bilo ime narodno, nego ime tugje, kome su se svi pametni nanašinci vazda uklanjali, i uklanjaju mu se i danas. Slušajte dobro: neima ni pedeset godinah, što je taj preterani srbež nekoje ljude snašao. Otci i dedi onih, koji se danas za srbstvo nadimlju, nadimaše se za Ilirstvo.
Pogledajte gospodo kirilsko knjižtvo. Da vam samo nešto o srbstvu napomenem. Vaš „lietopis" od g. 1827. del II. str. 172. veli da ste se vi sami prozvali Srbi i Srbi i. — — Što ćete s onima pismi, iz kojih ste ne pred-a mnom samim — „narod ilirski" prepisali „narod srbski" — pa ste to tako i naštampali. U vaše „sedmice" broju 7. piše beogradski mitropolit god. 1735. da je on „iliriko-rascianskago (a ne srbskoga) naroda strojasčijasja itd. protektor."
Gde su pisci, gde su pisma toga naroda srbskoga? Gde je taj jezik? Pravo rekuč pisalo se s malom iznimkom — u kirilici do jučer jezikom cerkvenim, a gospodo Hervat je prie imao i svoju cerkvu i u njoj svoj jezik, nego li se za Srbe znalo. Sva pisma kraljah hervatskih pisana su, gospodo, jezikom hervatskim. Pod Krešimirom velikim pokazala je bila Latinština roge, te se i u njoj pisalo, ali je vazda ono isto bilo i hervatski pisano.
Pogledajte u diplomu Krešimira velikoga, od god. 1067. (Lučio knj. 2. gl. 8) pa ćete videti, da je vladika Zadarski ono pismo morao napisati i „lingva rustica" — t. j. pučkim jezikom. —
Gde je, gospodo, taj srbski jezik? Pogodite se o njemu barem vi sami, a nepišite kako sada. — Jer „Dnevnik" veli, da naša zmija iz Kotara ravna — Ante Kuzmanić nepiše srbski, a on piše onako, kako su pisala oba Kačića, oba Relkovića, Katančić, Došen, Margitić, i mnogi drugi hervatski pisci; — „novine" i ovaj jezik derže za srbski, a „srbin katolik iz Savonie" kaže, da je čakavština jezik hervatski. Načinite se gospodo medju se!
Pogledajte, gospodo, u hervatsku kroniku iz 12. ali najdalje iz 13. veka (Arkiv za jug. pov. knjiga 1. str. 4—37) pa vidite skupa s g. Šafafikom kako onaj kronista piše, i — čudite se, — veli, da piše jezikom hervatskim. — Hervati, gospodo, imaju i slova svoja, koja nije Graeculus iznašao, nego narod hervatski. Za ova slova upitajte i veliku Rusiu i izobraženu Česku, pa će vam znat kazati. —
Sto još da vam kažem o jeziku? Znate li, da su kroz belgradsk o g a praetora prosili Servi novi stan? Dakle je Belgrad stao, dok su se Servi u Tesalii gnjezdili, stao je i narod, koi ga je tako zvao. Jest gospodo, stanovao je tu puno prie narod panonski, narod slavjanski, pa su se Servi s onim narodom pomešali, kako i Hervati jedni s Avari, a drugi isto tako s Panonci. Servi Konstantinovi, to je temelj vaš. Možda ćete se vi i g. Šafafik nada time čuditi, ali se nečude istinu ljubeći ljudi. — Odkuda ima naš narod oko Beograda i po Sremu e u rečih n. p. dete, lepo, mleko itd. Gospodo, kažite g. Šafafiku i g. Miklošiću da je to glas kajkavacah, kažite im, da je tamošnji jezik još i danas pun kajkavštine. Ja sam vidio, da nekoi Sremac piše otcu: „dragi otac!" To je gospodo, kajkavski vokativ. Vi i danas govorite n. p. „pomoz, ne-daj, oslobodi bog." To je, gospodo, čisti kajkavski modus optativus. Vidite li, kako vas kajkavci još i danas za uši derže? Ikavština (dite, lipo, itd.) je, kako svak izvan vas i g. Šafafika zna, čista čakavština, o kojoj na tisuća starih pisamah govori, a čakavci su koreniti Hervati, t. j. oni, koji su se najpervi, kao gospodujući narod za Hervate izdali. Blekavština (diete, liepo itd.) to je, što opet izvan vas i g. Šafafika svak zna, sintetizam ili sdruženje ikavštine i ekavštine, a taj se smes najprie u cerkvi hervatskoj zametnuo. Kažite g. Šafafiku i g. Miklošiću, da se ovaj sintetizam i kod mnogih kajkavacah nalazi, kažite im, da nekoji slovenci našim blekavcem protivno sdružuju i i e, t. j. oni ne-vele n. p. piesma, nego peisma, ne viera, nego veira, itd.
Gde je taj srbski jezik? Ja vas opet pitam! Kajkavština nije, čakavština nije, nebi li bila možda štokavština? Ali je to, kako vam rokh, čedo kajkavacah i čakavacah. Pokažite jedan glas, jednu formu štokavacah, koju nebi čakavci ali kajkavci imali. I ja sam štokavac. Ko je taj štokavski jezik skovao? Hervatski narod gospodo, i stotine hervatskih pisacah, Kako Dalmacia malo po malo prima štokavštinu, može se videti iz njezinih spisateljah, ali se i svoje čakavštine derži na toliko, da n. p. Gundulić, Gjorgjić, Palmotić i ost. sasvim u čakavštini plivaju. — Ovo stoji ne samo o Dalmatincih nego i Ličanih, n. p. o Došenu i Kermpotiću, o Slavoncih, n. p. Relkovićih i Katančiću, o Bošnjacih, n. p. Margetiću i Divkoviću. Ovaj poslednji piše blekavski, pa veli, da piše srbski, t. j. Divković veli: ako ja pomešam Petrov pir s Pavlovom zobju — ono je onda moj karišik. Ja nisam tako pametan, da bi mogao tu premudrost dokučiti. Koje li je taj srbski jezik? Je li onaj, kojime se hervatski pisci — na koliko znamo — od šeststo godinah služe — onaj kojime narod hervatski govori? Tako je, gospodo,
Vi tako hoćete, tako vi i iztočnu veru zovete srbskom verom, tako hervatsko-gerčko-latinska slova zovete srbskima, tako gerčku kapu srbskim fesom, orientalske dimlie srbskim dimliam, hervatski ćurak ili šubac srbskom haljinom, pesme naroda hervatskoga srbskim pjesmam, itd. itd. Vi medju se, ako hoćete, i s g. Šafafikom radite i odsele tako, ali znajte, da drugi ljudi znadu da te stvari drugačie stoje, nego li vi mislite. —
U novia vremena sjediniše Hervati u književnome razumku sve desnodunajske Slavjane pod imenom ilirskim kakono i stara Helas učini, ostavljajuć svakome puku svoju dogodjajnicu i ost. Da su Hervati ono u Ilirii, što biahu Atenjani u Helasu, to niti je učinio g. Gaj, ni ja, ni iko drugi, nego stari Hervati, otci naši, a to je primila dogodjajnica, koju, gospodo, niti ćete srušiti vi, ni g. Šafafik, ni ja ako se k vami pridružim. Pod imenom ilirskim radili su Hervati kako i vazda, više za druge nego li za se, zamučali su mnogo, što zamučati nebi bili imali. To su Hervati radili u ime ljubavi i sloge bratinske; a kad je na to došlo, da svak za svojom žlicom gleda, budite uvereni, da se ni Hervati s nikim neće kladati. — Gospodo, ne samo ja, i vi, ako hoćete, nego i drugi narodi znadu, što su Hervati radili i uradili. — Ali zato nemislite da se Hervati kaju u toj stvari za pervašnje čine: to ne, oni su toj harnosti privikli, i dočim bi drugi na našemu mestu bili već davno zavapili: „ecce homo!" mi Hervati nalazimo utehu u: „o passi graviora." —
Gospodo, vi se možete pozvati za starost imena servianskoga na Ptolomea i Plinia, pa na vremena Dušanova, itd. Nepropustite to učiniti, a ja ću vam, kako se pristoji, odgovoriti, što mi sada prostor nedopusća. Kad ste vodu zamutili, nastojte da se čim prie izbistri, ali, prosim vas, prie razmotrite dobro ovaj članak, jer ako se već nebudete hteli oglasiti, ali ako mi što u njemu neoprovergnete, to ću ja za priznanu i od vaše strane istinu uzeti.
U Zagrebu 21. rujna 1852.
Watzy
12-02-2005, 01:46 AM
To je priča bez kraja, sjetimo se samo Starčevića i njegovog odgovora prije više od 100g.
Očito aktualan i danas.
Puno hvala, po prvi put čitam ovaj tekst. :)
Unatoč arhajičnom govoru, teme su zapanjujuće suvremene! Uz sitne preinake (npr. jugoslavenski namjesto ilirski) i moderni izričaj ovaj tekst ničim nebi odavao da ga je napisao čovjek 19. stoljeća, kada bi se objavio u sutrašnjim novinama.
Od Starčevića još možemo punu toga učiti.
Zrinski
12-02-2005, 05:29 AM
Haha...Starcevic je bio genijalac. Kakav um, kakva rjecitost. :)
Ace Rimmer
12-02-2005, 07:55 PM
Puno hvala, po prvi put čitam ovaj tekst. :)
No problem http://thephora.net/forum/images/icons/icon14.gif
Unatoč arhajičnom govoru
Da, zanimljivo je vidjeti hrvatski jezik prije preinaka kroz Jugoslavije i standardizacije.
teme su zapanjujuće suvremene! Uz sitne preinake (npr. jugoslavenski namjesto ilirski) i moderni izričaj ovaj tekst ničim nebi odavao da ga je napisao čovjek 19. stoljeća, kada bi se objavio u sutrašnjim novinama.
Zaista, zato sam ga i poslao, cim procitah prvu recenicu od prvog clanka kako je Srbima 'laž od Boga dana'
sam se sjetio Ante Starcevica.
Od Starčevića još možemo punu toga učiti.
I nakon 150g.
Zrinski
12-02-2005, 10:17 PM
Nadam se da ce se tom covjeku sto prije dignuti spomenik u Osijeku kao sto Djapic predlaze. :)
Watzy
12-03-2005, 01:46 AM
Nadam se da ce se tom covjeku sto prije dignuti spomenik u Osijeku kao sto Djapic predlaze. :)
To bi bio izvanredan potez, jer u Slavoniji je kult Strossmayerove ličnosti tradicionalno jači. Starčević, premda je izvršio snažan utjecaj na hrvatsku političku svijest, nažalost nikad nije za života postao ikona širokih narodnih slojeva kao što je to bio Radić - koji je i sam puno toga naučio i poprimio od Starčevića. Sam Starčević nikad nije obnašao neki položaj vlasti, već je isključivo nastupao kao ideolog i govornik iz saborskih klupa, a publiku mu je sačinjavalo sitno građanstvo, studenti i niži kler. Popularnost mu je rijetko dosezala izvan Zagreba. Hrvatska je u ono vrijeme bila skoro potpuno ruralna zemlja, tako da narod dolazi u doticaj sa Starčevićevom misli tekar posredno, Radićem koji je znao pretočiti Starčevićevu ideologiju u politički program razumljiv tadašnjem pučanstvu.
Zanimljivo za napomenuti, tvrdnja da je katolička crkva (tj. visoki kler) uvijek tvorila kičmu hrvatstva u političkom smislu ne stoji u cijelosti, jer premda je katoličanstvo uklesano u hrv. nacionalni identitet, crkva npr. Starčevićevog vremena bila je snažno ekumenistička i okrenuta prema istoku, tj. prema pravoslavnoj 'braći', a Hrvatska je u toj tlapnji, kao granična i slavenska zemlja dobila 'posebnu' ulogu 'mosta' - dakle sličnu ulogu kakovoj joj i danas žele nametnuti zapadni močnici. To objašnjava Strossmayerovo Jugoslavenstvo (zbog kojeg se kasnije i sam pokajao) i gradnja Đakovačke katedrale (jedine katoličke katedrale u Europi čiji je portal okrenut ka istoku tj. Carigradu, a ne zapadu tj. Rimu), kao i Starčevićev sraz sa Strossmayerom.
dimitrije
07-22-2006, 02:37 PM
Interesanto kako uvek obrcete stvari bilo je pa cak i danas veoma obrnuto.
Evidento je da su hrvati oduvek prisvajali Srbe katolike recimo u starom srpskom gradu Dubrovniku gde su ziveli iskljucivo Srbi 'rvati su sva njihova nasledja kulturna i druga proglasili svojim a isto je i na podruciju RSK/
Nedostatak vaseg nacionalnog indetiteta se ogleda kroz recimo Sevreinu cija je poslednja pesma totaln srpksim narodni zuvk.
Da ne spominjem kako gledam dok zvaci govori strancima za rakiju i bevandu da su to rvatska nacionalna pica
Ace Rimmer
07-22-2006, 03:28 PM
Vi lažete , kradete, ubijate i smrdite.
Evidento je da su hrvati oduvek prisvajali Srbe katolike recimo u starom srpskom gradu Dubrovniku gde su ziveli iskljucivo Srbi 'rvati su sva njihova nasledja kulturna i druga proglasili svojim a isto je i na podruciju RSK/
Ništa nismo mi morali proglašavati već samo braniti od nasrtaja pacovske parazitske nazovi nacije, bilo intelektualno bilo fizički.
Nedostatak vaseg nacionalnog indetiteta
Vi ga uopće nemate.
se ogleda kroz recimo Sevreinu cija je poslednja pesma totaln srpksim narodni zuvk.
Pošto srpski narod ne postoji, ne postoji ni srpski narodni zvuk.
Da ne spominjem kako gledam dok zvaci govori strancima za rakiju i bevandu da su to rvatska nacionalna pica
Ti si očito i na jednom i na drugom +steroidi 24 sata na dan.
Watzy
07-22-2006, 05:37 PM
Kakovi su stari Dubrovčani bili servi najbolje ti govori Ruđerova rođakinja koja tuži serve za kaljanje svog arijskog podrijetla od strane serva.
Nedostatak vaseg nacionalnog indetiteta se ogleda kroz recimo Sevreinu cija je poslednja pesma totaln srpksim narodni zuvk.
Pa što očekuješ nakon 50 godina zajedničkog života sa servima? Taj zvuk, ako je već poprimljen od serva nije sam po sebi sarbanski, već turski, jer servi su učenici naprednije turske uljudbe koja ih ne donekle civilizirala. A tu ne treba niti zaboraviti Cigane - još jedan bitan narod koji je formirao kulturu i rasu Sarbana kakove ih poznajemo danas.
Rakija je izvorno tursko piće (raki): http://www.anatolia.com/anatolia/Food_and_Beverages/Raki/Default.asp
A za bevandu je potrebno vingradarstvo koje servski barbari nikad nisu razvili kao Hrvati. Shvati već jednom da ništa na ovim prostorima nije sarbarsko, niti Kosova, čak niti Beograd, stari hrvatsko-ugarski grad.
Zrinski
07-22-2006, 06:33 PM
Evidentno je jedino da Dubrovnik sa Srbima i Srbijom nikad veze nije imao....niti ce imati.
LOL! :rofl: Taj zvuk je ako nisi znao stariji na ovim prostorima i od Hrvata i Srba i potjece jos od Ilira.
I jesu. Rakija se na ovim prostorima pravi skoro jos od pamtivijeka. Usto nije rakija nesto sto je ekskluziva samo za ove prostore, Nijemci to npr. zovu Schnaps dok je rijec 'rakija' turskog porijekla.
Rudolf_HeSS_88
07-23-2006, 02:20 AM
Originally Posted by Zrinski
Evidentno je jedino da Dubrovnik sa Srbima i Srbijom nikad veze nije imao....niti ce imati.
Ajde sad...kako nema veze sa Srbima,a oni istaknuti Srbi katolici iz Dubrovnika ciji sam spisak tu negde postavio cini mi se???
LOL! Taj zvuk je ako nisi znao stariji na ovim prostorima i od Hrvata i Srba i potjece jos od Ilira.
Ne bih bas rekao.Odakle ti to?
Originally Posted by Jasenovac
Kakovi su stari Dubrovčani bili servi najbolje ti govori Ruđerova rođakinja koja tuži serve za kaljanje svog arijskog podrijetla od strane serva.
Moze ona da tuzi i boga ako hoce,ali on je bio Srbin dodushe katolicke vere,mada vera nije ni bitna primer Ivo Andric.
Originally Posted by Gromovnik
Pošto srpski narod ne postoji, ne postoji ni srpski narodni zvuk.
Cekaj bili smo Turci,cigani,popravoslavljeni Hrvati,sad ne posojimo kao narod?
Moj zakljucak...
Cak i da smo mi oteli nesto iz vase kulture(mada nismo)vi ste nama duplo vise,ali razumem vas ja...ipak je lepo imati ovakav narod kao sto su Srbi za komsije.Nadam se da cete nauciti jos mnogo lepih stvari od nas braco Hrvati.
Zrinski
07-23-2006, 02:31 AM
Ajde sad...kako nema veze sa Srbima,a oni istaknuti Srbi katolici iz Dubrovnika ciji sam spisak tu negde postavio cini mi se???
Gdje je ispalo da nijedan od navedenih veze nema sa Srbima. :rofl:
Ne bih bas rekao.Odakle ti to?
To sto ti ne bi rekao tj. sto nemas pojma me bas i ne briga. Taj instrument i njemu slicni su rasireni po cijelom podrucju od Dalmatinske zagore pa sve do Grcke. Ne da je ocito nego je ocito. Usto baza mu je podrucje gdje su Vlasi(potomci Ilira) zivjeli stoljecima dok se nisu asimilirali u danas postojece narode.
Moze ona da tuzi i boga ako hoce,ali on je bio Srbin dodushe katolicke vere,mada vera nije ni bitna primer Ivo Andric.
LOL! Aha....malo ti je krivi primjer...Andric je rodjen u hrvatskoj obitelji i kao Hrvat se deklarirao. To sto je on kasnije iz potrebe i svojih interesa prigrlio panslavizam i jugoslavizam je totalno druga stvar.
Moj zakljucak...
Cak i da smo mi oteli nesto iz vase kulture(mada nismo)vi ste nama duplo vise,ali razumem vas ja...ipak je lepo imati ovakav narod kao sto su Srbi za komsije.Nadam se da cete nauciti jos mnogo lepih stvari od nas braco Hrvati.
Mi nismo nista uzeli iz vase "kulture" jer vi "kulture" ni nemate, sve sto imate dobili ste od nas ili od Crnogoraca i Bugara...a i da ne zaboravimo i od Turaka. Od Karadzica koji je prepisivao iz hrvatskih rjecnika do Bartola Kasica koji vam je osnovao prvo sveuciliste. Srbija i Srbi su se slepali preko Hrvata jako dugo, ali dosta je bilo...svoju porciju ste dobili.
Rudolf_HeSS_88
07-23-2006, 02:43 AM
Gdje je ispalo da nijedan od navedenih veze nema sa Srbima.
Mene nisi ubedio ni ti ni ostali.Izneli ste samo falsifikate i nista drugo...
To sto ti ne bi rekao tj. sto nemas pojma me bas i ne briga. Taj instrument i njemu slicni su rasireni po cijelom podrucju od Dalmatinske zagore pa sve do Grcke. Ne da je ocito nego je ocito. Usto baza mu je podrucje gdje su Vlasi(potomci Ilira) zivjeli stoljecima dok se nisu asimilirali u danas postojece narode.
Hvala na lekciji,neznas koliko mi ovo znaci u zivotu.http://www.thephora.net/forum/images/smilies/lachen.gif
Rudolf_HeSS_88
07-23-2006, 02:51 AM
Od Karadzica koji je prepisivao iz hrvatskih rjecnika do Bartola Kasica koji vam je osnovao prvo sveuciliste.
Vuk Karadžić je od Hrvata jedino video da se može govoriti narodnim jezikom.Na ustasku propagandu ne obracam paznju jer je nikad nisam ni uzimao za ozbiljno.
Zrinski
07-23-2006, 02:52 AM
Mene nisi ubedio ni ti ni ostali.Izneli ste samo falsifikate i nista drugo...
Zapravo loptica uvjeravanja je bila na tvojoj strani a ti nisi ponudio nijedan valjani argument da su navedene osobe imale ikakav osjecaj pripadnosti "srpstvu"....cak dapace argumenti idu potpuno protiv tebe. Znas citiranje velikosrpske propagande nije bas nekakav "argument". Iskreno receno to tvoje je na razini tvrdnje sa SF-a da su Etruscani Srbi. :rofl: :rofl: :rofl:
Hvala na lekciji,neznas koliko mi ovo znaci u zivotu.http://www.thephora.net/forum/images/smilies/lachen.gif
Zaboli me zivo sto tebi to znaci ili ne znaci. Sto se mene tice ti si tisucu puta dokazani idiot i zatucani ignorantus. :dance2:
Vuk Karadžić je od Hrvata jedino video da se može govoriti narodnim jezikom.
On je vidio vecinu onoga sto je napisao tj. prepisao.
Rudolf_HeSS_88
07-23-2006, 02:56 AM
Zaboli me zivo to tebi to znaci ili ne znaci. Sto se mene tice ti si tisucu puta dokazani idiot i zatucani ignorantus.
Cuti ovo od osobe poput tebe za mene je kompliment.
Zrinski
07-23-2006, 03:09 AM
Cuti ovo od osobe poput tebe za mene je kompliment.
A kakva je to "osoba poput mene"? Jel imas ti doma ogledalo decko? Ako imas dobro se pogledaj i zamisli. :wave:
Bartholomew Roberts
07-23-2006, 09:37 AM
Da je Ivo Andric po nacionalnosti bio Hrvat vidi se u upisnoim dokumentu sveucilista u Krakovu:
http://i7.photobucket.com/albums/y263/pizdul/andri.jpg
Rudolf_HeSS_88
07-24-2006, 12:40 PM
A kakva je to "osoba poput mene"?
Ustasa...ako je tebi Starčević otac nacije,nemoyes biti nista drugo sem ustase.
Jel imas ti doma ogledalo decko? Ako imas dobro se pogledaj i zamisli.
Bez komentara..
--------------------------------------------------------------------------------
Da je Ivo Andric po nacionalnosti bio
Srbin katolik a ima i dokaza,ali zasto da ih postujem kad ce opet biti "servski plagijat"?
Zrinski
07-24-2006, 02:53 PM
Starcevic sa Ustasama veze nema. Pobrkao si babe i zabe....
I ja Ustasa?!? :rofl: :rofl: :rofl:
Izvadi glavu iz guzice nadobudni ignorantusu i osvrni se malo oko sebe...nemoj samo gutati velikosrpsku propagandu koja ti ocito jede mozak.
Bez komentara.
Nemas zrcalo doma?
Srbin katolik a ima i dokaza,ali zasto da ih postujem kad ce opet biti "servski plagijat"?
Imas lijepo ovdje izvadak iz knjige sa rukopisom samog Andrica gdje crno na bijelo pise da je covjek Hrvat.
Rudolf_HeSS_88
07-24-2006, 03:21 PM
Imas lijepo ovdje izvadak iz knjige sa rukopisom samog Andrica gdje crno na bijelo pise da je covjek Hrvat.
Samo zato jer je za to dobijao povlastice.
Starcevic sa Ustasama veze nema.
Molim?Smisao njegovog zivota je bio da sto vise ponizi Srbe...Citaj malo o svom poglavniku pa ces videti da se on i Starcevic ne razlikuju mnogo.
Nemas zrcalo doma?
Zrcalo ne,ogledalo imam.
Zrinski
07-24-2006, 11:23 PM
Samo zato jer je za to dobijao povlastice.
LOL! Ma koje povlastice?!? :rofl:
Jel ti znas da je on za vrijeme koje je proveo u Zagrebu bio bolesan ko pas, siromasan ko crkveni mis i jadan do boli. Povlastice....ROFL! :rofl: :rofl: :rofl:
Molim?Smisao njegovog zivota je bio da sto vise ponizi Srbe...Citaj malo o svom poglavniku pa ces videti da se on i Starcevic ne razlikuju mnogo.
Smisao njegovog politickog djelovanja je da se Hrvatska odvoji od vas lesinara. Starcevic i Pavelic nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tocaka osim sto su obojica htjeli slobodnu Hrvatsku, Pavelic je ipak izabrao krivi nacin za svoju borbu.
Zrcalo ne,ogledalo imam.
Haha...kakav kretenicus. :rofl: Kuzis to ti je jedno te isto. ;) :p
Rudolf_HeSS_88
07-25-2006, 12:19 AM
Citiracu jednog coveka sa drugog foruma,kako je odgovorio na pitanje kako je Andric Srbin ako je katolik od roditelja Hrvata...
Zato sto nije rođen od „Hrvata” i „Hrvatice”, nego u rimokatolickoj porodici. To sto vi njegove roditelje nakon njihove smrti proglasavate za Hrvate, to se Andrica uopste ne tiče. Možda se ne bi smatrao Srbima da ste mu vi na vreme javili da su mu roditelji Hrvati, posto, po svemu sudeci, on do kraja svog zivota to nije znao.
http://www.thephora.net/forum/images/smilies/wink.gif
Lepo je rekao...
Andric je, uostalom, bio i clan Mlade Bosne, a o njegovom pripadnistvo Srpstvu svedoci još jedan Srbin-katolik Konte Ivo Vojnovic iz Dubrovnika.
Postovani,
Demantirati stalne i uporne lazi o postojanju nekakve crno-brdo naciji je na zalost potrebno, jer kod nas ima dosta naivnoga svijeta.Naravno, nepotrebno je ulaziti u nekakvu dublju diskusiju, jer i kad se nadmocnim argumentima dokaze srpstvo Crne Gore, druga strana ce to stalno demantovati. Neprijatelje Crne Gore i srpstva ne zanima istina, vec politicko nametanje ustastva i katolicizma u Crnoj Gori.Za takve rabote nasi neprijatelji dobivaju svesrdnu pomoc iz Hrvatske, a i svi znamo da najvece ustase iz Zagreba zdusno pozdravljaju secesijonisticke pokrete kod nas.
Sto se tice pisma, ako je nekome uopce potrebno objasnjavati, rekao bih da Ivo Andric nije nikakav Hrvat kako autor tvrdi. Za to nema niti jednoga jedinog dokaza. Ivo Andric se izjasnjavao kao Srbin a kasnije i kao Jugoslaven, nikad kao Hrvat. Njegova najznacajnija djela su cak pisana na ekavici. Andric jest bio katolik, ali bit katolik ne znaci i biti Hrvat. Takodjer to je slucaj i sa Rudjerom Boskovicem. Njegov otac je bio Srbin pravoslavne vjeroispovjesti i potice iz jednog srpskog sela u istocnoj hercegovini.Dosavsi u Dubrovnik, pokatolicio se, ali time nije promjenio svoj nacijonalni identitet.
Znaci vi ste ga prisvojili zato sto je presao u katolicku veru...
Smisao njegovog politickog djelovanja je da se Hrvatska odvoji od vas lesinara. Starcevic i Pavelic nemaju apsolutno nikakvih dodirnih tocaka osim sto su obojica htjeli slobodnu Hrvatsku, Pavelic je ipak izabrao krivi nacin za svoju borbu.
Starcevic i Pavelic nemaju dodirnih tacaka???
Zrinski
07-25-2006, 05:11 AM
Citiracu jednog coveka sa drugog foruma,kako je odgovorio na pitanje kako je Andric Srbin ako je katolik od roditelja Hrvata...
http://www.thephora.net/forum/images/smilies/wink.gif
Lepo je rekao...
Taj citat je smijesan jer ga Andric sam demantira. Sam se crno na bijelo izjasnio kao Hrvat, sto govori nesto i njegovim roditeljima. Ili si preglup da bi to shvatio?
Andric je, uostalom, bio i clan Mlade Bosne, a o njegovom pripadnistvo Srpstvu svedoci još jedan Srbin-katolik Konte Ivo Vojnovic iz Dubrovnika
...
Znaci vi ste ga prisvojili zato sto je presao u katolicku veru...
To sto je on bio clan ne znaci nista po njegovu narodnost, ono sto znaci jest ono kako se on izjasnjavao, a to je jasno kao dan i noc. Mislim meni je zbilja smijesno da ti meni vadis nekakve floskule sto je tko napisao i rekao kad imas ovdje jasno crno na bijelo Andricevim brojkama i slovima napisano "narodnost - Hrvat".
Starcevic i Pavelic nemaju dodirnih tacaka???
Bravo, shvatio si.
Bartholomew Roberts
07-25-2006, 10:38 AM
Covjek je bio i clan "Napredak" iz Sarajeva pa to dosta govori o njegovom porijeklu. Osim toga se upisao na sveucilistu u krakovu kao hrvat (kao što sam pokazao), a sad cujem neke fantazije jer je jedan srbin na drugom forumu napisao gluposti pa onda bre . . . jebiga . . . mora da je istina to što je taj na drugom forumu napisao:rofl:
Evo srpske logike:
1. Covjek se rodi u bosni
2. Zove se "Ivo" ne "Jovo"
3. Dolazi iz Rimokatolicke obitelji
4. Piše na hrvatskom jeziku na pocetku karijere
5. Clan je Hrvatskog Napredka iz Sarajeva
6. Upiše se na faksu kao "Chorwat" odnosno Hrvat
i za Srbina to znaci da je covjek Srbin :rofl: :deadhorse:
VAMPIR
07-25-2006, 01:06 PM
Postovani,
Demantirati stalne i uporne lazi o postojanju nekakve crno-brdo naciji je na zalost potrebno, jer kod nas ima dosta naivnoga svijeta.Naravno, nepotrebno je ulaziti u nekakvu dublju diskusiju, jer i kad se nadmocnim argumentima dokaze srpstvo Crne Gore, druga strana ce to stalno demantovati. Neprijatelje Crne Gore i srpstva ne zanima istina, vec politicko nametanje ustastva i katolicizma u Crnoj Gori.Za takve rabote nasi neprijatelji dobivaju svesrdnu pomoc iz Hrvatske, a i svi znamo da najvece ustase iz Zagreba zdusno pozdravljaju secesijonisticke pokrete kod nas.
Ilija Garasanin-Nikola Pasic. Zlatni dvojac u brzom veslanju ideja na olimpijskoj trci 1918 godine odrzanoj na potezu Srbija-Grcka-Srbija.
Kao potvrdu ovog citata mozemo uzeti danasnju situaciju:
Elem, danas u CG zivi 97.847 % katolika koji se redom bez izuzetka izjasnjavaju Hrvatima. To je jedan od najvecih primjera zavjere protiv VASCELOG SRPSTVA.
Rudi, dok je mojih 5000 junaka i vitezova (golih, bosih, gladnih i slabo naoruzanih) ginulo na Mojkovcu 6/7 januara 1916, 400 000 tvojih je bjezalo za Grcku ostavljajuci svoju zemlju. Zaista smo dokazali bratstvo samo dvije godine poslije toga, a?
Rudolf_HeSS_88
07-25-2006, 07:08 PM
Evo srpske logike:
1. Covjek se rodi u bosni
2. Zove se "Ivo" ne "Jovo"
3. Dolazi iz Rimokatolicke obitelji
4. Piše na hrvatskom jeziku na pocetku karijere
5. Clan je Hrvatskog Napredka iz Sarajeva
6. Upiše se na faksu kao "Chorwat" odnosno Hrvat
i za Srbina to znaci da je covjek Srbin :rofl: :deadhorse:
Najbolja mi je vasa logika,Tesla je hrvat i tacka.Niko ne govori o njegovoj rodbini posebno sa strane njegove majke sto su vasi pobili u Jasenovcu.
Ivo Andric je Srbin katolicke vere.To sto na tom parcetu papira pise hrvat znaci samo da ste uvek delili ljude po veri,cim je neko katolik pa taj je Hrvat sigurno...:rofl:
kad imas ovdje jasno crno na bijelo Andricevim brojkama i slovima napisano "narodnost - Hrvat"
Citiram sebeTo sto na tom parcetu papira pise hrvat znaci samo da ste uvek delili ljude po veri,cim je neko katolik pa taj je Hrvat sigurno...:rofl:
Zrinski
07-25-2006, 08:00 PM
Najbolja mi je vasa logika,Tesla je hrvat i tacka.Niko ne govori o njegovoj rodbini posebno sa strane njegove majke sto su vasi pobili u Jasenovcu.
Tesla je Srbin i to nitko normalan ne porice. Usto nema veze sa ovom temom.
Ivo Andric je Srbin katolicke vere.To sto na tom parcetu papira pise hrvat znaci samo da ste uvek delili ljude po veri,cim je neko katolik pa taj je Hrvat sigurno...:rofl:
Kakva si ti budaletina nevjerojatno....covjek sam za sebe napise i izjasni se kao Hrvat a ti kazes da to "ne vrijedi". Mislim smijesno...zbilja nema svrhe s tobom pokusavati bilo kakavu vrstu komunikacije jer ocito nisi sposoban...
Rudolf_HeSS_88
07-25-2006, 08:24 PM
Moguce da je to i falsifikat.A i da nije Ivo Andric i dalje ostaje Srbin katolik,postoji milion i jedan dokaz.Čuo sam da je i Miloš Obilić Hrvat,a i Kraljević Marko,znaš nešto o tome?
Defensor Fidei
07-25-2006, 09:31 PM
Zapravo vi ste uvijek dijelili ljude prema vjeri, naročito srpska pravoslavna crkva koja je poistovijetila srpstvo sa pravoslavljem, a Hrvati su uvijek bili svijesni da se njihov narod sastoji od Hrvata katolika, muslimana i pravoslavaca. Tek kada ste shvatili da je poistovjećivanje srpstva i pravoslavlja štetno jer smanjuje opseg srpstva, prepisali ste pravašku ideologiju od Starčevića zamjenivši hrvatsko ime sa srpskim i tako je nastala vaša famozna velikosrpska ideologija o "srbima triju vera"
Jebivjetar
07-25-2006, 09:35 PM
Jedino rat do potpunog uništenja između Srba i Hrvata može rješiti ovakve pizdarije. Jednom i zauvijek...
Rudolf_HeSS_88
07-25-2006, 09:58 PM
Zapravo vi ste uvijek dijelili ljude prema vjeri, naročito srpska pravoslavna crkva koja je poistovijetila srpstvo sa pravoslavljem
Dobro si napisao ovo o pravoslavnoj crkvi.Ja nisam vernik,i bas me briga za pravoslavnu ili bilo koju drugu crkvu.Sve crkve gledaju samo svoje dupe...
a Hrvati su uvijek bili svijesni da se njihov narod sastoji od Hrvata katolika, muslimana i pravoslavaca.
Mislis bili ste svesni da ako privojite sve te ljude u Hrvate,da ce vas biti vise.
prepisali ste pravašku ideologiju od Starčevića zamjenivši hrvatsko ime sa srpskim i tako je nastala vaša famozna velikosrpska ideologija o srbima triju vera
Glupost...
Jedino rat do potpunog uništenja između Srba i Hrvata može rješiti ovakve pizdarije. Jednom i zauvijek...
:welcome:
Watzy
07-25-2006, 10:09 PM
Čuo sam da je i Miloš Obilić Hrvat,a i Kraljević Marko,znaš nešto o tome?
Hrvati nemaju potrebe 'posuđivati' tuđe junake kao što su Srbi 'posudili' albanskog Kosovara Millosha Kopilija. Njihovi junaci su povjesne ličnosti sa stvarnim djelima, a ne turski vazali kao Kraljević Marko kojeg je nahvalila guslarska krezubost.
Defensor Fidei
07-25-2006, 10:14 PM
Slažem se, srbi bi taj rat sigurno izgubili. Srpsko gospodarstvo se već danas nalazi pred rasulom, srbi nebi financijski izdržali nikakav sukob većih razmjera. "Republika srpska" visi na koridoru od par kilometara i sa jednom akcijom kao što je bila "Oluja" takva para-država bila bi slomljena bez većih gubitaka, što bi se dogodilo i 1995. da međunarodna zajednica nije zaustavila Hrvatsku vojsku pred ulazom u Banja luku. Istočna Hercegovina više nema oslonac u Crnoj Gori i ona bi bila slomljena u roku dva dana. Uz sve to srbi još imaju brdo problema i u svojoj državi, Kosovo je već sada gotova stvar, a tu su još i separatističke težnje muslimana na Sanđaku i Mađara u Vojvodini...
Srbi se "bore protiv ZOG-a" a ne shvaćaju da upravo njemu mogu zahvalit to što njihova država danas nije mnogo manja. Karta iz 1941. pokazuje kolika bi bila Srbija bez "ZOG-a" kada bi sve susjedne države zadovoljile svoje apetite. Pod pojmom "ZOG" podrazumijevam međunarodnu zajednicu i njezin utjecaj na ovim prostorima.
Do takvog scenarija neće doći ali ovo je samo realna procjena onoga što bi se Srbiji dogodilo da se ostvari pad "ZOG-a" o čemu oni fantaziraju.
Jebivjetar
07-25-2006, 10:19 PM
Više sam imao na umu opći pokolj u kojem će biti istreblji svi Hrvati ili svi Srbi, sve do zadnjeg pojedinca, pa se pobjednička strana više neće imati s kim u nedogled prepirati jer ovo je zbilja uzaludno.
Watzy
07-25-2006, 11:20 PM
Tema threada je o srpskom otimanju hrvatske kulture, a ne o zastupanju te otimačine. Hess i Balkanci će ubuduće svoje četničke pjesmuljle zadržati u srpskom forumu. :)
Rudolf_HeSS_88
07-25-2006, 11:40 PM
Hrvati nemaju potrebe 'posuđivati' tuđe junake kao što su Srbi 'posudili' albanskog Kosovara Millosha Kopilija.
Odakle ti to?
Hess i Balkanci će ubuduće svoje četničke pjesmuljle zadržati u srpskom forumu
Vec sam postavio tamo.http://www.thephora.net/forum/images/smilies/smile.gif
Zrinski
07-26-2006, 05:32 AM
Moguce da je to i falsifikat.A i da nije Ivo Andric i dalje ostaje Srbin katolik,postoji milion i jedan dokaz.
Nije moguce da je falsifikat. Ali ako ti zelis vjerovati da jest tko sam ja da ti kazem drugacije...ako zelis vjrovati da je Zemlja ravna ploca samo naprijed.
Čuo sam da je i Miloš Obilić Hrvat,a i Kraljević Marko,znaš nešto o tome?
Ne znam nista o tome i nikad nisam to cuo od nijednog ozbiljnog izvora. Uostalom kao sto je recno Hrvati i Hrvatska nemaju potrebu za posezanjem za necijim tudjim povijesnim osobama buduci da imamo i svojih....i daleko vecih.
Slavic Enforcer
07-26-2006, 01:14 PM
A to mu kaze tip koji ima Ku Klux Klan u avataru, iako su po svjetonazoru KKK-budala svi ne-protestanti blizi crncugama bili nego bijelcima. :rolleyes:
Watzy
07-26-2006, 03:37 PM
A to mu kaze tip koji ima Ku Klux Klan u avataru, iako su po svjetonazoru KKK-budala svi ne-protestanti blizi crncugama bili nego bijelcima. :rolleyes:
Taj mu avatar pristaje. Moderni KKK je sastavljen od najprimitivnih seljačina baš kao i Srbi. :rofl:
A nisu baš ni opasni kao što ih u Hollywoodu prikazuju. Dominikanci i jezuiti su poslali mnoge europske močnike na onaj svijet, a ti rednecksi znaju tek objesiti pokojeg crnčugu u nekoj zabiti Bogu iza leđa.
Zrinski
07-26-2006, 06:39 PM
:p Moram reci da je doticni utjelovljenje ironije i paradoksa. Covjek stavio ime njemackog nacista, seljacine iz KKK-a u avatar i glumi srpskog "WN". :rofl:
Rudolf_HeSS_88
07-27-2006, 01:19 PM
:p Moram reci da je doticni utjelovljenje ironije i paradoksa. Covjek stavio ime njemackog nacista, seljacine iz KKK-a u avatar i glumi srpskog "WN". :rofl:
Pa da a vi glumite neku finocu i zrtve velikosrpske agresije a pogledajte sta radite Srpskoj deci?
<GORE DELETED> :nono:
Kako vam se svidja moj novi avatar?
Zrinski
07-27-2006, 05:32 PM
Ti stvarno nisi normalan....daj se idi lijeci...
vBulletin, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.