PDA

View Full Version : Grob Kralja Artura: Mitski junak pokopan u Dalmaciji?

Ace Rimmer
02-25-2007, 06:18 PM
http://www.vecernji.hr/newsroom/culture/747518/index.do

Splitski akademik Nenad Cambi o tvrdnjama vodećeg “arturijanskog” povjesničara Johna Mathewsa:
Grob Kralja Artura: Mitski junak pokopan u Dalmaciji?

Priča o Kralju Arturu je mit, no povjesničari, pogotovo britanski, već godinama traže povijesne osobe koje bi mogle biti uporište za razvoj priče o tome legendarnome kralju. Jedna od tih priča vodi do Podstrane, gradića ni deset kilometara udaljenog od Splita.

Naime, John Matthews, vodeći svjetski stručnjak za istraživanje mita o Kralju Arturu, povijesni temelj za legendu nalazi u liku i djelu rimskog vojskovođe iz druge polovice drugog stoljeća Luciusa Artoriusa Castusa. A jedini su zapisi o nedvojbenoj povijesnoj osobi Luciusu Artoriusu sazidani u kamenoj ogradi oko crkve svetog Martina u Podstrani!
– Prvi sam put od svoga prijatelja i kolege Julijana Medinija, arheologa i vrhunskog poznavatelja antike, čuo za ideju da bi kralj Artur mogao biti Lucius Artorius. Namjeravao je objaviti i knjigu o tome, no umro je prerano – počinje priču akademik Nenad Cambi, koji danas najviše zna o pločama koje spominju mogućeg kralja Artura.
– Datirao sam ploče i one nedvojbeno potječu iz druge polovice drugog stoljeća. Dva su dijela jedne ploče ugrađena u zid oko crkve i one su, po svemu sudeći, bile natpis u mauzoleju u kojemu je bio sarkofag Luciusa Artoriusa. Sam Artorius je bio živ kada je ploča ispisana jer kaže kako ju je namijenio sebi i svojoj obitelji – kazuje akademik Cambi. Nadalje objašnjava kako je na pločama zapravo uklesan životopis Luciusa Artoriusa Castusa.

– Riječ je o njegovim dužnostima u Rimskome Carstvu, koje su poredane od najniže prema najvišima u hijerarhiji. Počeo je kao vojnik, vjerojatno u 18. godini. Potom je bio centurion (zapovjednik stotinu vojnika) 111. galske i V. makedonske legije te II. ferate. Sve su to niže vojne funkcije – tumači akademik Cambi i dodaje kako je Artoriusova vojna karijera brzo napredovala.
– Očito je bio jako sposoban. Brzo je postao jedan od viših zapovjednika, nešto kao današnji admiral, rimske flote Mizenum blizu Pompeja u Napuljskom zaljevu. Potom je dugo vremena proveo u Britaniji. Tamo je bio u rangu današnjeg generala, zapovijedao je legijama koje su brojile oko 7000 vojnika. Potom je, vjerojatno zbog zasluga, vraćen u predio današnje Dalmacije, gdje je bio prokurator provincije Liburnije. Velika je to čast bila jer su prokuratori imali takozvano “pravo mača” – pravo da osude na smrt. Prokurator je, primjerice, bio i Poncije Pilat – slikovit je akademik Cambi.

Za nastanak legende o Kralju Arturu najvažniji je boravak Artoriusa Castusa u Britaniji. Artorius je zapovijedao legijom Sarmata (naroda s prostora današnje južne Ukrajine) kod Hadrijanova zida. Od barbarskih plemena Angla branio je granice Rimskog Carstva kojim je tada zapovijedao Marko Aurelije, a poslije njegov sin Komod. Lucius Artorius Castus (nadimak u010Cisti) živio je potkraj drugog stoljeća. Kralja Artura legenda smješta četiri stoljeća poslije – u srednji vijek. John Metthews i njegovi istomišljenici drže kako je priča o Kralju Arturu od drugog stoljeća polako bujala.
– Tako je nastala i priča o Kraljeviću Marku koji je, zapravo, bio obični turski vazal. Ljudi su u to vrijeme bili nepismeni pa su se priče prenosile usmenom predajom, a tako se mnogo gubi, mijenja ili dodaje u priči – govori akademik Cambi.

Teza o Luciusu Artoriusu Castusu kao Kralju Arturu ima mnogo poklonika u svijetu. Stoga je čudno kako ploče u Podstrani nisu turistički iskorištene, a ni zaštićene (!?)
– Nikad nećemo doznati pravu istinu, no mitovi se polako ogoljuju te dolazimo do fragmenata povijesnih istina. Zabrinjava me pomalo što su ploče s Artoriusovim imenom tik uz cestu i mogle bi propasti. Bio Artorius povijesni predložak za Kralja Artura ili ne, riječ je o značajnoj povijesnoj osobi, a ploče su jako vrijedan arheološki nalaz – zaključio je akademik Cambi.

Ace Rimmer
02-25-2007, 07:58 PM
Zmaj, Merlin i mač u kamenu
Dio znakovlja na koje nailazimo u legendi o Kralju Arturu također je povezano s Luciusom Artoriusom Castusom. Naime, mač u kamenu povezan je sa Sarmatima, narodom kojim je zapovijedao Artorius kod Hadrijanova zida. Sarmati su u svojim vjerovanjima imali simbol mača koji strši iz zemlje, jako sličan maču u kamenu iz legende o Arturu, a mačeve su općenito poštovali na granici religije. Sarmaćanski je simbol bio zmaj, koji je jako važan u legendi o Arturu. A liječničke su usluge obavljali šamani koji su mogli potaknuti “razvoj” čarobnjaka Merlina.

Ratovi u Francuskoj
Veza između Kralja Artura i Luciusa Artoriusa Castusa pronalazi se i u ratovima koje su vodili. Navodno je sadam bitaka koje je prema legendi vodio Kralj Artur moguće povezati s bitkama koje je vodio Artorius Castus. Najveća je sigurno ona koju je Artorius Castus vodio protiv Armorićana u Bretanji, na francuskoj obali, a i Kralj Artur je u priči ratovao u Francuskoj. – Na pločama u Podstrani piše da je Artorius vodio napad na Armorićane u Francuskoj, no ne i da je pobijedio. No, kako je tu bitku naveo na ploči, pretpostavlja se da je pobijedio – komentirao je akademik Nenad Cambi.

s istog linka

Watzy
02-25-2007, 08:00 PM
Pročitao sam ovaj članak u Večernjakovom obzoru, objavili su i sliku fragmenta nadgrobne ploče 'Artoriusa'.

Ace Rimmer
02-25-2007, 08:09 PM
Nisam upucen u predmet, ali cini mi se da teorija nije tek puka fantazija.

Zrinski
02-26-2007, 07:55 AM
Vrlo zanimljiv članak. Bio sam vrlo skeptičan kad sam vidio naslov, ali moram reći da se slažem s Gromovnikom, čini se da se ne radi samo o tek samo još nečijoj izmišljotini.

kyuss88
02-26-2007, 01:57 PM

pa kad ovako malo bolje pogledaš Dalmaciju i njezin krajolik( krš, pećine ) itd...a plus narodne predaje...a plus toga što smo talentirani za bilo što se pojavi..nije ni čudo da su merlin i arthur obitavali ovdi i onda su nam britanci maznuli priču in the end :viking:

Watzy
02-26-2007, 04:23 PM

Trag definitivno postoji - neki rimski vojskovođa imenom Artorius je bio pokopan u blizini (grob nije očuvan već tekar kamena ploča koja je u srednjem vjeku poslužila kao slučajni građevinski element). Rimski vojnici su se inače često sahranjivali upravo u Dalmaciji jer tamo su dobivali penzione posjede od careva. U tome sam čitao u jednoj zanimljivoj knjizi - "Rasprava o rimskim kultovima". Tome ide u prilog i neobično brojni tragovi štovanja kulta iranskog boga Mitre (Boga obljubljenog među vojnicima) u Dalmaciji.

U svakom slučaju bi ovo valjalo popularizirati i pretvoriti mjesto u arturiansku meku, jer misticizam je na zapadu u modi. Na sličan način zgrču lovu i Francuzi kada je rječ o mogućim lokacijama Sv. Grala. Hihi, nema druge nego platiti nekom masončini da ovo uvrsti u svoj bestseller, bit će Britanaca kao u prići. :D

Königin Luise von Preußen
03-06-2008, 02:10 PM
TKO JE ČAROBNJAK MERLIN PREMA TVRDNJAMA BRITANSKIH POVJESNIČARA,
U POLJICIMA SE ČUVA SARKOFAG JEDNOG OD
NJIHOVIH NAJSLAVNIJIH VLADARA :

Engleski kralj Artur je pokopan u Podstrani!

MOĆ MAČA Prema povjesničarima Johnu Matthewsu i Cempu Maloneu, vojni zapovjednik Artorius Castus,
čiji je sarkofag kod crkve sv. Martina, već za života je postao toliko slavan da je on, zapravo, pravi kralj Artur

- Poznato mi je kako je pokojni profesor Julijan Medini iz Zadra, arheolog i vrsni poznavatelj antike, istraživao tu
zanimljivu temu, te je bio mišljenja kako je taj rimski zapovjednik bio korijen nastanka cijele legende o kralju Arturu.
http://www.slobodnadalmacija.hr/20070220/images/ST1B.jpg
Poznato mi je kako je Artorius Castus bio velika antička ličnost s izuzetnom vojnom karijerom - kaže profesor Cambi.
Ivan Alduk, arheolog-konzervator iz splitskog Konzervatorskog zavoda, također ne isključuje mogućnost da su vojni
uspjesi rimskog zapovjednika pokopanog u Podstrani temelj za nastanak drevne legende o kralju Arturu, ali, kako je
rekao, u tu priču osobno ne vjeruje.http://www.slobodnadalmacija.hr/20070220/images/st1c.jpg
- Arturus je prema povijesnim tragovima bio oficir rimske vojske koji je pokopan u Podstrani, te centurion nekoliko
rimskih legija. Prema povijesnim izvorima vodio je dvije legije po posebnom zadatku u provinciji Britanija. Također
je kasnije bio prokurator - namjesnik provincije za koju se pretpostavlja da je bila provincija Liburnija. Upravljao je
s tzv. "pravom mača", što znači da je imao pravo suditi i donositi smrtne kazne. Moguće je da je imao svoje posjede
na padinama iznad Podstrane, gdje i danas postoje tragovi rimskih građevina. Vjerojatno je tu negdje i pokopan te
sumnjam da je sarkofag donesen s nekog drugog područja. O svemu tome pisao je još profesor Medini - kaže Alduk.
- Svaka legenda koja se ogoli ima zrno istine. Moguće je da je priča o Artorusu korijen legende o kralju Arturu, ali
iskreno rečeno, teško je o tome govoriti na način da se doista radi o samome kralju Arturu - mišljenja je Alduk.
Spomenimo na kraju kako je Artorius poistovjećen s kraljem Arturom u holivudskom hitu "King Arthur", snimljenom
prije tri godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija
piše: Denis KRNIĆ

’Lav’: Artur odličan za promociju
Na samu mogućnost da je kralj Artur pokopan upravo u crkvici sv. Martina u Podstrani,
glavni menadžer hotela "Le Méridien Lav" reagirao je s oduševljenjem.
— Za nas bi to značio novi turistički proizvod, koji bi iskoristili u promociji hotela, dakako,
u slučaju da se tvrdnje povjesničara i potvrde — kazao je Wood.I.Du.
http://www.slobodnadalmacija.hr/20070220/images/ST1D.jpg

:)

Ace Rimmer
03-06-2008, 02:28 PM
U svakom slučaju bi ovo valjalo popularizirati i pretvoriti mjesto u arturiansku meku, jer misticizam je na zapadu u modi. Na sličan način zgrču lovu i Francuzi kada je rječ o mogućim lokacijama Sv. Grala. Hihi, nema druge nego platiti nekom masončini da ovo uvrsti u svoj bestseller, bit će Britanaca kao u prići. :D

Hehe, baš to , sad mi je žao što smo ja i draga odselili iz Podstrane i kupili stan u prčiji Solinu.Ko zna hoće li se mjesto zbog ovoga još dodatno razviti i okoristiti.

Königin Luise von Preußen
03-24-2008, 11:25 AM
TKO JE ČAROBNJAK MERLIN PREMA TVRDNJAMA BRITANSKIH POVJESNIČARA,
U POLJICIMA SE ČUVA SARKOFAG JEDNOG OD
NJIHOVIH NAJSLAVNIJIH VLADARA :

Engleski kralj Artur je pokopan u Podstrani!

evo jos i poveznica (http://slobodnadalmacija.hr/20070220/split01.asp) clanka od 20.02.2007., slike su se nesto poremetile kako vidim..