View Full Version : Mandić četnički vojvoda
VAMPIR
04-14-2007, 02:25 PM
Lider Srpske narodne stranke i Srpske liste Andrija Mandić proglašen je za četničkog vojvodu "srpskih zemalja". Po "posljednjoj želji" pokojnog četničkog vojvode Mila Rakočevića, 40 dana poslije njegove smrti proglašeno je 15 vojvoda od kojih pet iz Crne Gore. To su pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Srbije Miodrag Božović, zatim Milan Dobrašinović, sin Svetozara, ratnog zamjenika Pavla Đurišića, te pjesnik iz Kolašina Vuko Vlahović. Pored Mandića zvanje vojvode iz Crne Gore dobio je i Mileta Pavićević, javnosti poznat po tome što je tokom opozicionih tribina i protesta bio maskiran u Dražu Mihailovića. Mandić sinoć nije želio da komentariše proglašenje za vojvodu. Božović je potvrdio "Vijestima" da su Mandić, Dobrašinović, Pavićević, Vlahović i on proglašeni vojvodama iz Crne Gore. U telefonskom razgovoru, Božović je naveo da je proglašenje vojvoda bila "posljednja želja" posljednjeg vojvode đenerala Draže Mihailovića, Mila Rakočevića. Rakočević je, dodao je Božović, bio vazduhoplovni major Vojske Kraljevine Jugoslavije koji je umro u 97. godini, 6. februara ove godine u Parizu. Božović je kazao da je čin proglašenja obavljen u crkvi Svetog Save u Parizu 17. marta, 40 dana nakon Milove smrti, po ovlašenju njegovog sina Đorđa. U dokumentu do kojeg su došle "Vijesti", Đorđe je na teško čitljivom francuskom jeziku dao ovlašćenje za ovaj čin. Izvor "Vijesti" blizak ravnogorskom pokretu naveo je da Đorđe ne govori srpski.
VAMPIR
04-14-2007, 02:28 PM
Odlično!!!:) Sam je sebi skočio u stomak! :) Ja sam prezadovoljan!
Kap koja je nedostajala u prepunoj čaši dokaza da ovaj pokret nema ništa, ama baš ništa što baštini crnogorsku tradiciju. Opširniji komentar uskoro.
VAMPIR
04-14-2007, 04:07 PM
Naime, čitava stvar sa Mandićevim vojvodstvom je višestruko interesantna.
1. Mandićevo vojvodstvo je najefektniji dokaz koji surovo precizno obesmišljava retoriku ove političke grupacije koja ih pokušava predstaviti modernim, pro evropejskim političarima. Sa vojvodom na čelu? Sa osobom koja ne zna ko je Markuze, ali dobro zna ko je pop Đujić...
2. Nakon ovog nedvosmislenog titulisanja, bilo bi krajnje korektno i pošteno da KOALicijA ''Srpska lista'' promijeni ime u ''Četnička lista'', jer sadšnje ime upućuje nas na sve ljude u CG koji se osjećaju Srbima, a da li se svi smatraju nasljednicima izdajničkog četničkog pokreta? Moralna dilema i sukob principa! Biti Srbin na sreću ne znači nužno biti i četnik, kako to očigledno vjeruje gospodin (eufemizam, naravno!) svježi vojvoda.
Dakle, stvari treba nazvati pravim imenom.
3. Ovo otvara prostor za uočavanje jednog temeljnog problema samozvanih branitelja Srpstva u CG, a upravo taj problem generiše njihovu strahovitu autističnost, ili ako hoćete, demantuje njihovu priču o istinskom srpstvu crnogorskog bića...
Pitanje glasi: Ako je zaista pravi, krvni, etnički Srbin, a ne wanna be ideološki Srbin (mala je Crna Gora, i krševita, znamo...), zašto taj crnogorski Srbin ne bi mogao bit recimo politički navijač Čede Jovanovića, ili recimo Vladana Batića, Nataše Mićić ili bilo koga ko predstavlja onu drugu Srbiju? Dosadno mi je da pišem opširno, pa ću skratit: sve ovo upućuje na onu staru narodnu poslovicu ''Ako su Turčinu ruke krvave do lakata, poturici moraju bit do ramena!''. Sve je jasno.
Insistiranje da je ''jedini pravi'', bolje reći ''jedini srpski izbor kako biti Srbin'' podrška Šešelju u Hagu ili ''Šešelju'' u fraku je u stvari getoiziranje cijele Srpske nacije. Kad ovo shvate građani, obični ljudi, tad će Srbija zauzeti mjesto koje joj po svim predispozicijama pripada, a to je: razvijena ekonomija i dobar susjed svim okolnim narodima.
Ovaj fenomen ilustruje njihovo poimanje srpske kulture. Nikad nikog od njih nećete čuti kako govori o npr. Leonidu Šejki ili Aleksandru Tišmi, o Konstantinoviću, Bogdanu Bogdanoviću, Sretenu Mariću, Davidu Albahariju, Danilu Kišu ili Isidori Sekulić. Njihova su usta puna pogrešno shvaćenih citata vladike Nikolaja Velimirovića, narodnih pjesama, ratnih zločinaca i četničkih vojvoda...
skalle
04-14-2007, 04:30 PM
Cinjenica je da srbima uopste, bilo u Srbiji ili van nje nedostaje pravih lidera. Imali ste nedje na forum diskusiju o ulasku nasih zemalja u EU i znam da ste pomenuli da ce se cekat na Srbiju, tj. na zahuktavanje njene privrede. Mislim da ce scenario bit malo drugaciji i da ce neke od nasih zemalja (prije svega Hrvatska i Crna Gora) uci ranije u Uniju. Problem sa Srbijom, dakle,nije njena privreda, vec politicka scena(koju to privredu imaju Rumunija i Bugarska?). Sa radikalima i cetnickim vojvodama nece daleko stici,nazalost po taj napaceni narod.
A Mandic mi je vazda bio posebno smijesan i ne znam sto ce mu ovo sto cini,jer je sigurno svjestan da nece imat NIJEDAN pozitivni efekat.
VAMPIR
04-14-2007, 10:08 PM
Cinjenica je da srbima uopste, bilo u Srbiji ili van nje nedostaje pravih lidera. Imali ste nedje na forum diskusiju o ulasku nasih zemalja u EU i znam da ste pomenuli da ce se cekat na Srbiju, tj. na zahuktavanje njene privrede. Mislim da ce scenario bit malo drugaciji i da ce neke od nasih zemalja (prije svega Hrvatska i Crna Gora) uci ranije u Uniju. Problem sa Srbijom, dakle,nije njena privreda, vec politicka scena(koju to privredu imaju Rumunija i Bugarska?). Sa radikalima i cetnickim vojvodama nece daleko stici,nazalost po taj napaceni narod.
A Mandic mi je vazda bio posebno smijesan i ne znam sto ce mu ovo sto cini,jer je sigurno svjestan da nece imat NIJEDAN pozitivni efekat.
Andrija Mandić nije srpski lider kojem nedostaje politička harizma. Andrija Mandić je kratko i jasno izdajnik države Crne Gore i čitavog njenog, to jest našeg, kulturnog, duhovnog i svakog drugog naslijeđa.
Za sve ostalo se slažemo, osim možda za ulazak u EU prije nego li to uradi Srbija. Ja bi lično to volio, naravno, ali jake su struje u EU koji uzimanje Kosova Srbiji žele kompenzovati na drugi, odnosno taj način.
Zvek_Zivi_Cetinjanin
04-15-2007, 08:29 AM
kako to nema serealja lidera ,ada vidji po pljaca u CG sve lideri u prodaji sira iz kaca hahahahahahahhahhahaha ! :rofl: :rofl:
vBulletin, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.