PDA

View Full Version : Posljedica loše demografske slike Hrvatske

Sivi_Sokol
07-13-2007, 03:43 PM
Hrvatska u 4 godine izgubila 300 razreda

ZAGREB - U prvi razred osnovne škole ove se godine, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, upisalo 43.286 učenika, što je 1153 učenika, odnosno 2,66% posto manje nego lani.
Pad broja prvašića događa se iz godine u godinu, a najbolji je podsjetnik na lošu demografsku sliku.

U Istri uzrok migracije
U školskoj godini 2007./2008. učenika upisanih u prvi razred, u odnosu na prije četiri godine, manje je za 7040. Kada se ta brojka pretvori u broj razreda, ispada da je Hrvatska u svega četiri godine izgubila 300 razreda.
Gledajući po županijama, broj upisanih prvašića ove se godine u odnosu na prošlu, najviše smanjio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, za čak 12,21%. Značajan pad broja upisanih učenika dogodio se i u požeško-slavonskoj županiji gdje je prvašića čak 12,07% manje nego školske godine 2006./2007. Iako je u većini županija zabilježen porazan pad broja učenika, u pet županija taj se broj povećao. Najviše, za 5,58% u Istarskoj županiji.
Marija Ivić-Kaćan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu u Uredu državne uprave Istarske županije, kaže kako je veći broj prvašića koji će ove godine sjesti u školske klupe u toj županiji, manje rezultat nekih pozitivnih trendova, a više činjenice da je u Istarskoj županiji broj novoupisane djece značajno padao ranijih godina.
- Prije deset godina u prvi smo razred upisivali oko 2500 učenika, a sada ih je upisanih 1865. To nije optimistično, no veseli nas to što taj negativni trend barem stagnira, a prema podacima o broju novorođene djece, stagnaciju očekujemo i u sljedećih nekoliko godina - rekla je Ivić-Kaćan.
Uzroke nešto većeg broja upisane djece, prema njezinim riječima, treba tražiti u činjenici da je Istra značajno migracijsko područje (posebno gradovi Poreč, Pula i Umag). Uz to, ove su godine u Istri odobrena 52 prijevremena upisa djece (sa šest godina), što je nešto više od prosjeka.
Trend je generalno negativan. Osmi razred osmoljetke ove je godine u Istri prvi put napustilo manje od 2000 učenika, zbog čega će mnoge srednjoškolske klupe ostati prazne.

Manje novorođene djece
- Podaci su odraz demografskih trendova rađanja djece - rekao je naš poznati demograf Jakov Gelo. Njegova je procjena da će se u sljedeće dvije godine broj djece upisane u prvi razred osmoljetke još značajnije smanjiti jer se 2002. i 2003. dogodio značajan pad broja novorođene djece. - Država je krajem prošle godine donijela neke mjere populacijske politike. Vidjet ćemo kako će se to odraziti na broj novorođene djece u sljedećim godinama, no ja sam skeptičan - rekao je Gelo.

Piše Ivana Kalogjera-Brkić
Jutarnji List
Petak 13.07.2007.

Broj učenika upisanih u 1. razred osnovne škole
(Podaci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za školsku godinu 2007./2008.)
Bjelovarsko-bilogorska 1179 -12,21%
Brodsko-posavska 1815 -8,26%
Dubrovačko-neretvanska 1218 -0,66%
Grad Zagreb 7116 -5,33%
Istarska 1865 +5,58%
Koprivničko-križevačka 1305 -1,38%
Krapinsko-zagorska 1323 -4,76%
Ličko-senjska 444 -8,33%
Međimurska 1407 +2,77%
Osječko-baranjska 3185 -8,60%
Požeško-slavonska 878 -12,07%
Primorsko-goranska 2323 -4,26%
Sisačko-moslavačka 1788 -1,06%
Splitsko-dalmatinska 5003 +2,72%
Varaždinska 1931 +2,38%
Virovitičko-podravska 945 -2,86%
Vukovarsko-srijemska 2104 -5,09%
Zadarska 1741 -4,65%
Zagrebačka 3367 -1,51%
Šibensko-kninska 1111 +1,53%

Ukratko, crno nam se piše. Dodajmo uz to europski trend uvoza smeća sa istoka i naletaja svakakvog blata iz Afrike. Ne bi me čudila da sudbina Europljana (pa tako i nas) bude slična Burima u današnjem JAR-u.

Ace Rimmer
07-14-2007, 01:12 PM
Ovo je velika tragedija i problem.

Jebivjetar
07-14-2007, 01:18 PM
HDZ se nešto hvalio u zadnje vrijeme kako njihova populacijska politika urađa plodom.

Ace Rimmer
07-14-2007, 01:24 PM
A i brak i djeca nisu baš u modi iliti in . :rolleyes:

Jebivjetar
07-14-2007, 01:38 PM
Sve si mislim da je to samo glasna manjina, "urbani" pojedinci koji iz objesti seru kvake.

Prije bih rekao da je glavni razlog loša financijska situacija. Kako će obitelj imati više od 1-2 djece kad su im primanja mjesećno 5-6 tisuća kuna, ako ne i manje.

VAMPIR
07-14-2007, 01:51 PM
Poznati su mi ovi podaci, i ni najmanje mi nije drago kada pročitam ovo. Hrvatska, Srbija, BiH imaju negativan prirodni priraštaj, kao i Makedonija čini mi se. Za Sloveniju ne znam. CG ima poz. prirodni priraštaj, a začudo nijesu Albanci uzrok tome. Čak što više; Ulcinj i Plav, opštine gdje su oni većina imaju najnegativniju statistiku na tom polju, a Podgorica, Nikšić, Cetinje, Budva i Herceg Novi imaju ubjedljivo pozitivnu... Red je da i nas malo krene :D
Što vaša vlada radi po tom pitanju? Imaju li neke konkretne djelatnosti kojima pokušavaju popravit stanje?

Slavic Enforcer
07-14-2007, 01:52 PM
Sve si mislim da je to samo glasna manjina, "urbani" pojedinci koji iz objesti seru kvake.

Prije bih rekao da je glavni razlog loša financijska situacija. Kako će obitelj imati više od 1-2 djece kad su im primanja mjesećno 5-6 tisuća kuna, ako ne i manje.

U Njemackoj dobijes za prvo dijete 150 EUR mjesecno, a mislim za svako drugo jos 170 EUR k tome.
Vec samo radi toga se isplati pravit djecu ovdje (zato u pravilu bas nizi slojevi imaju najvise djece).

Ace Rimmer
07-14-2007, 02:04 PM

Jes i ta definitivno stoji, ali uvijek i stoji ona prica sa sela, koliko su samo oni djece imali a sirotinja.
Moji baka i djed 5, a za cipele svima nisu imali :d

Jebivjetar
07-14-2007, 02:16 PM
Tada ljudi nisu znali za bolje, odnosno za drugačiji gradski život.

Mislim da je isto važan razlog što danas ljudi kasnije sazrijevaju tj odrastaju. Evo ja još malo pa ću napuniti 22 godine, živim sa starcima i nema šanse da ću se oženiti uskoro, a kamoli imati djecu. O tome uopće ne želim ni razmišljati dok ne završim faks, nađem dobar posao... I odselim se od staraca. :D

Da sam kojim slučajem živio na selu prije 50-100 godina, priča bi bila sasvim drugačija.

Sivi_Sokol
07-14-2007, 02:17 PM
Jes i ta definitivno stoji, ali uvijek i stoji ona prica sa sela, koliko su samo oni djece imali a sirotinja.
Moji baka i djed 5, a za cipele svima nisu imali :d
Je, ja bi rekao da je mentalitet, "modernizacija" društva. Znate ono : Hoću uživati u životu, malo više vremena za mene. Svi bi htjeli biti viša srednja klasa... Možda jedino ako postane opet trend. Ako to više nije moguće trebalo bi početi razmišljati o alternativama. Recimo, šta ja znam, kako su ljudi skloni promiskuitetu, to bi trebalo znati iskoristit, zanemarimo li mi sad taj građanski moral, napravimo mjesto gdje će muški i ženski moći bez društvenog pritiska obaviti seks, žena pričeka još 9 mjeseci, pa POP evo malih ustaša, država ih zbrine u normalnim zdravim domovima odgajamo buduće male lude nacionaliste. Nešto kao nacistički Lebensbornovi... :)

Ace Rimmer
07-14-2007, 02:18 PM
@Jebivjetar

Definitivno, al tako je sad cak i na selima.

Stvar je u glavi, moze se.

Jebivjetar
07-14-2007, 02:22 PM
Je, ja bi rekao da je mentalitet, "modernizacija" društva. Znate ono : Hoću uživati u životu, malo više vremena za mene
Ovo isto, definitivno.

Minimalno do 25e godine imam samo za sebe, s što manje briga i problema. :)

Definitivno, al tako je sad cak i na selima.
Utjecaj grada i masovnih medija.

Više sela nisu izolirana bez struje, da kad padne mrak pa ljudi ne znaju kaj bi nego raditi djecu. :D

Ace Rimmer
07-14-2007, 02:42 PM
Crkva je i u ovom slucaju jako licemjerna.
Tu su glavni zagovornici populacijske politike a sto su ucinili osim rijeci?
A da mogu uciniti , i te kako mogu , i to puno.
Naime, kad je zadnji put scevenik obisao svoju zupu i zupljanje i pitao jeli im sto treba?
Ne treba cak ni obilaziti, jer se uvijek u susjedstvima dobro zna tko ima a tko nema.
Kupnjom barem skolskog pribora osnovnog, pernice i olovaka bi pomogli, da ne govorim o knjigama ili o necem drugom za dijete.
A sto rade?Voze se uokolo u novim Audijima, Golfovima i doslovno zive u vilama i grade monstruozne crkve.

Crkva odavno nije ono sto bi trebala biti.

Jebivjetar
07-14-2007, 02:47 PM
Jednom sam bio na misi kad je svećenik ubio u pojam ljude kako je demografska slika Hrvatske loša.

Ne samo da je licemjerno od njih što ne pomažu obiteljima, nego je licemjerno što su se oni odrekli obitelji i djece, a drugima na nos nabijaju upravo suprotno.

Sivi_Sokol
07-14-2007, 02:47 PM
...
I oni bi se prvi usprotivili ovom ne moralnom rješenju.

EDIT - I naravno ne bi pružili nikakvo rješenje, sa svoje strane, samo prijekor :rolleyes:

Jebivjetar
07-14-2007, 02:54 PM
Inače, plan ti je totalno nerealan. Koja bi to žena htjela prolaziti 9 mjeseci trudnoće samo radi seksa i da bi kasnije ostavila dijete? Nije kontracepcija bez veze izmišljena.

A bogme i djeca iz kojekakvih doma izlaze sve samo ne normalna.

Jedina radikalna mjera koja bi možda mogla povećati natalitet jest ukidanje dozvole pobaćaja.

VAMPIR
07-14-2007, 02:58 PM
Crkva je i u ovom slucaju jako licemjerna.
Tu su glavni zagovornici populacijske politike a sto su ucinili osim rijeci?
A da mogu uciniti , i te kako mogu , i to puno.
Naime, kad je zadnji put scevenik obisao svoju zupu i zupljanje i pitao jeli im sto treba?
Ne treba cak ni obilaziti, jer se uvijek u susjedstvima dobro zna tko ima a tko nema.
Kupnjom barem skolskog pribora osnovnog, pernice i olovaka bi pomogli, da ne govorim o knjigama ili o necem drugom za dijete.
A sto rade?Voze se uokolo u novim Audijima, Golfovima i doslovno zive u vilama i grade monstruozne crkve.

Veliki razlog, i sve je tačno što si rekao, al ja ipak mislim da je u pitanju čitav novi sistem vrijednosti koji smo usvojili u zadnjih par generacija. Ljudi su postali jako sebični i svega žele više samo za sebe. Takođe, poslovi su puno dinamičniji i zahtijevaju mnoooogo više mentalne energije nego ranije, a sve osim bogatstva se smatra životnim neuspjehom.
Npr. moji baba i đed po ocu su imali petoro đece, a majkini četvoro... Moji roditelji, obadvoje fakultetski obrazovani ljudi sa riješenim stambenim pitanjem (bez finansijskih problema, manjih ili osrednjih teškoća je znalo bit dok smo se brat i ja školovali) imaju samo dvoje... Dakle - priraštaj je pozitivna nula...

Ace Rimmer
07-14-2007, 03:08 PM
Pa to i spominjasmo u prijasnjim postovima, da.

Sivi_Sokol
07-14-2007, 03:10 PM
Inače, plan ti je totalno nerealan. Koja bi to žena htjela prolaziti 9 mjeseci trudnoće samo radi seksa i da bi kasnije ostavila dijete? Nije kontracepcija bez veze izmišljena.

A bogme i djeca iz kojekakvih doma izlaze sve samo ne normalna.

Jedina radikalna mjera koja bi možda mogla povećati natalitet jest ukidanje dozvole pobaćaja.
Sama ideja je kao što si i sam rekao, ideja. A današnji domovi su prije zatvori i 'škole' za buduće kažnjenike. Ja govorim o mentalitetu. Zadržali bi svoju osobnu slobodu, bla bla, a i savjest bi im bila mirna (kroz nekakvo uživanje služe Domovini). Sasvim lijepa alternativa. Može se na to gledat kao i na čistu slučajnost (trudnoća) pa na diskretan način bi žena nosila i na kraju rodila dijete i predala ga državi (opet po pretpostavci da ako se zemlja već trudi oko ovakvih stvari valjda bi im i DOMOVI bili drugačiji), evo, alternativa pobačaju.

...
Koja bi to žena htjela prolaziti 9 mjeseci trudnoće samo radi seksa i da bi kasnije ostavila dijete?
...

Ja ih znam nekoliko, a inače krug ljudi koji poznajem, je jako mali. A da o muškima i ne govorim. Bezodgovorna jebačina sa nesebičnim ciljem. Kud ćeš bolje.

Edzamon
07-14-2007, 03:38 PM
Ja eo 26 godina, i jedno dijete na Islandu.... mali viking pola crnogorac pola Islandjanin :viking: :viking: :viking:

Slavic Enforcer
07-14-2007, 03:40 PM

Ovdje ima svake godine manje ljudi kod mise.
Ljudi su shvatili kakve licemjerne hijene su danasnji "velecasni".

Nas lokalni pop vozi BMW i iznajmljuje stanove.
A i pusi (cigarete, dal onu drugu stvar - ne znam, ali ne bi me cudilo).

Slavic Enforcer
07-16-2007, 01:17 AM
Veoma dobar post.

U današnjem "Jutarnjem listu" koči se naslov: "Nadbiskupija Los Angelesa će platiti 600 milijuna dolara odštete zbog zlostavljanja", a članak me ponukao da napišem par riječi o KC.

Opravdavajući razlog svojeg postojanja, kao posrednika u odnosima čovjeka i Boga, rečenicom koja se pripisuje Isusu Kristu: "Petre ti si stijena i na toj stijeni izgradit ću crkvu koju ni vrata paklena neće moći razoriti!", KC nam sugerira svoju neizbježnost, jer eto uspostavljena je voljom Božjom.

Po svemu sudeći ta je rečenica izmišljena, jer ako prihvatimo tvrdnju da je Bog uvijek i na svakom mjestu, zašto bismo ga išli tražiti na neko određeno mjesto? I zašto bi nam uopće u našim odnosima s Bogom trebao posrednik i to počesto onaj koji je po svemu gori od nas samih?

Tako da je ipak vjerojatnije da je Isus rekao: "Podigni kamen i ispod njega ćeš me naći!", upravo tom rečenicom sugerirajućiu Božju sveprisutnost.

Protiv KC govore zapravo sva događanja koja su je pratila od njenog osnutka, jer za čitavo vrijeme njenog postojanja joj je, kao organizaciji, na prvom mjestu bila borba za imetak, vlast i moć.

Svoju vlast nad vjernicima je ostvarivala i ostvaruje, ne širenjem ljubavi prema bližnjemu (ne mislim na seks), nego utjerivanjem straha, prizivanjem strašnog suda koji će se obrušiti na one koji ne budu živjeli krijeposno. E ali, opet je povijest pokazala, ta krijepost i krijeposni život odnose se na druge, a ne na one koji bi trebali prednjačiti i svojim primjerom služiti vjernicima. Pa da sami ne bi bili izloženi kritici, izmislili su oni drugu krilaticu, koju opet pripisuju Isusu Kristu:: "Ne gledajte djela, slušajte riječi moje!" Znači klerik može biti svakakav, može biti najgora osoba, ali on propovijeda dobro, e pa ti ga slušaj, nemoj se osvrtati na to što je on lupež. A to znači samo jedno, da se namjerno ide protiv ljudske prirode, jer imanentno je čovjeku da gleda djela onog drugog, riječi sluša malo rijeđe.

Crkva je između ostalog neuništivi nagon za održanje vrste, seksualni nagon, odnosno njegovu praktičnu provedbu, proglasila "ISTOČNIM GRIJEHOM", proglašavajući tako odnos muškarca i žene, koji donosi najintenzivniji osjećaj ugode, a kao rezultat daje plod u majčinoj utrobi, koji znači novi život, novo biće, nečim prljavim, okaljanim, griješnim. Ona ide i dalje pa grijehom proglašava i samu pomisao na te odnose muškarca i žene ili izgovorenu riječ na tu temu, pa će svaki revni ispovijednik pitati vjernika, koji pristupi ispovijedi, je li "griješio mišlju, riječju, djelom". Te aktivnosti bi ljudi smjeli provoditi samo u okviru bračne zajednice i to opet samo one koju je blagoslovila crkva i to samo radi začeća novog života, sve ostalo je grijeh. I to smrtni. Dakle, svaki novorođeni, neovisno o tome kako su bili povezani muškarac i žena prilikom njegovog začeća, već samim činom svojeg rođenja nosi neoprostivi smrtni grijeh, koji se "skida" tek činom krštenja, koje je zapravo "kaparenje duše", odnosno osiguranje da taj novorođeni pripada KC. To znači zapravo da i duša onoga, koji je rođen kao plod odnosa muškarca i žene koji su "sjedinjeni u Bogu" voljom crkve, a nije kršten, završava u paklu, ma kako krijeposno živio.

E da, nema smisla, ali je odlično za širenje straha i držanje masa u pokornosti.

Sam institut celibata je uveden tobože radi toga da svećenik, koji je zapravo činom svojeg zaređenja vjenčan s crkvom, ne gubi vrijeme na neke efemerne stvari kao što su žene ili djeca, već da sve njegovo djelovanje bude posvećeno služenju Bogu, a ustvari crkvi. Međutim, to je samo izgovor, pravi razlog leži u činjenici da su zbog svoje moći na vlasti ili slizani s vlašću, mnogi svećenici pogotovo župnici bogatih župa, stjecali pozamašne imetke, što su onda naslijeđivali njihovi srodnici, dakle, celibatom su lišili svećenike prava na obitelj, vjenčali ih s crkvom, koja tim činom postaje univerzalni nasljednik ovosvjetovnih materijalnih dobara koje je svećenik za života stekao. Nije celibat uveden radi toga da svećenik ne bi dijelio ljubav prema Bogu još s nekim, a još manje da ne bi "griješio bludno", razlozi su kao što vidimo puno prozaičniji i za crkvu unosniji. Inače u vrijeme današnje smatram celibat potpuno besmislenim.

Volja za svjetovnom vlašću bila je vrlo izražana od samih crkvenih početaka, pa je u pojedinim povijesnim periodima ona i bila svjetovni gospodar. No kako su velmože iz svjetovnog života jačali, željeli su svoj dio kolača, potiskujući crkvu iz svjetovnih poslova, koja se onda prilagođava lansirajući krilaticu. "Bogu Božje, caru carevo!" ostajući uz vlast, zadržavajuči svoju moć kroz katoličke dinastije, jer i Habsburzi i Bourboni i Jagelovići ,,, nisu imali nacije, oni su bili samo Katolici.

Materijalna dobra ja KC vjekovima stjecala nasljeđivanjem, iz milodara i zakonom propisanih davanja crkvi. Kao primjer navest ću nešto za što postoje podaci, naime papa Pio XII je od svojeg prijatelja Hitlera iskamčio donošenje Zakona o crkvenom porezu, koji se primjenjivao u porobljenoj Evropi, a s malim izmjenama se i danas primijenjuje u Njemačkoj, koji je samo 1943. donio u trezore Vatikana 100 milijuna ondašnjih dolara. Pokušajte preračunati na današnju vrijednost.

Svećeničke seksualne zloupotrebe, pogotovo pedofilija, su u KC konstanta i one su među tom populacijom daleko češće, nego među običnim građanima. Ja zaista ne zamjeram onim svećenicima koji pronađu srodnu žensku dušu koja im je spremna olakšavati sumornu svakodnevnicu, ali zlouporabu malodobnika osuđujem bez ostatka. Otkud ta potreba, zanimljivo je, rjeđe za curicama, nego za dečkićima? Curice oni hoće radi toga jer su u najveće broju opsjednuti nevinošću, a nevinost mogu naći samo u toj životopj dobi. Dečkići su drugo, ta težnja je posljedica odgoja i načina života u sjemeništima, koji stvara homoseksualce. Znam da će sad neki ustati i reći da pričam budalaštine, jer da se s tim osjećajima rodi itd. Tima bih ja odmah skrenuo pažnju da su pripadnici najbolje profesionalne vojske ikad, janjičari, koji su regrutirani kao dječaci, ne stariji od osam godina i bili odgajani tako da "sve svoje potrebe zadovoljavaju u trupi", a to je podrazumijevalo i seksualne potrebe, dakle oni su odgojem postajali homoseksualci. To je jedina vojska koju nisu pratile prostitutke.

Slično tom odgoju, a je li i sa sličnom namjerom ne znam, odvija se i u sjemeništima. To, ta ljubav prema dječacima, izgleda određuje pojedine svećenike za čitav život.

Nekad se to svećeničko nasilje nad djecom i ta zloupotreba djece, pogotovo u zaostalim sredinama, zbog "sramote", ne za silovatelja, već za silovanog, nije smjelo spominjati, a to je, vidimo i kod nas prilikom uhićenja svećenika pedofila, još uvijek jako prisutno, jer kako za nešto tako gnjusno optuživati "Božjeg slugu"? Međutim, otvaranjem i daljnjom demokratizacijom društva te će pojave sve više izlaziti na svjetlost dana i sve više pokazivati pravi karakter KC.

Ja ne bih htio sugerirati KC što da učini kako bi se bar kod mlađih generacija svećenika pedofilija svela na što manju moguću mjeru, to je njen problem i neka ona o tome sama razmišlja i traži rješenja.

Ali žrtvama savjetujem da se ne libe tražiti velike materijalne odštete od KC, kako bi se bar time ublažili ožiljci na dušama onih koje su svećenici zloupotrijebili. Biti silovan nije sramota za žrtvu, to je sramota za počinitelja, to veća, što je žrtva mlađa. Financijskim terećenjem KC progovorit će se jedinim jezikom koji ona uvažava i razumije, jer ju je samo tako moguće prisiliti da sama počne obračunavati sa zločincima iz svojih redova, a i da takve prestane proizvoditi svojim nakaradnim odgojnim metodama. E baš zbog tih metoda ne vjerujem da se ukidanjem celibata može nešto postići.

http://www.index.hr/forum/default.aspx?q=t&idf=5&idt=137844

Sivi_Sokol
07-23-2007, 08:52 PM
Malo stariji članak, ali ipak informativan (tekst je itekako pesimističan):

Bez demografskoga nema ni gospodarskoga razvoja

Jedan od vodećih hrvatskih demografa dr. Jakov Gelo godinama upozorava na važnost definiranja nacionalne populacijske politike koja bi i u stvarnosti, a ne samo na riječima, slovila kao prvorazredno političko pitanje. Ukupan broj hrvatskoga stanovništva opasno se smanjuje i nastavi li se ovakav trend, Hrvatska će krajem ovoga stoljeća imati samo 1,329.891 stanovnika. Zvono za demografsku uzbunu davno se oglasilo i zvonilo je kroz cijeli niz desetljeća prošloga stoljeća. Međutim, tada iz poznatih razloga nije bilo moguće u tome pravcu poduzimati bilo kakve protumjere. Danas su neusporedivo drukčije okolnosti nego što su bile one prijašnje, ali svejedno demografski problemi su postali još teži.
• Koliko aktualna politika uvažava stav demografske struke?
- Formalno ili verbalno, čini se, da se uvažava struka i stav demografa jer aktualna vlast je prije dvije godine formirala Savjet za populacijsku politiku. Taj savjet imenovala je Vlada, i ja sam njegov član. U to je uključena većina demografa. Sve vrijeme radimo na populacijskoj politici, a ono što imamo danas, mi smo načinili već do ljeta prije godinu i pol, zato ističem da verbalna postoji, ali stvarna na žalost ne.
• Znači li to da Hrvatska još nema populacijsku politiku?
- Tako je, Hrvatska službeno nema svoju populacijsku politiku. Većina država u Europi to ima, mi nemamo.
• Unatoč zabrinjavajućemu demografskom stanju?
- Demografski trendovi vrlo su nepovoljni, oni se pogoršavaju i mi smo ih najavljivali sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Nije nam bilo teško prognozirati jer demografski trendovi su dugoročno usmjereni i lako je predviđati budućnost od nekoliko desetljeća, bolje recimo nego prognozu vremena za pet dana. Na žalost, devedesetih godina došlo je do agresije na Hrvatsku i stradavanja i jasno mi je da u tim uvjetima od države nije bilo moguće očekivati neke mjere iako je već 1994. i 1995. formiran tim stručnjaka na čelu s Jurom Radićem, tadašnjim potpredsjednikom Vlade, i tada smo izradili program demografske obnove i razvoja koji je ondašnji Hrvatski državni sabor i usvojio 1996., ali sve predviđene ciljeve i mjere koje smo tada postavili nisu ostvareni. Usvojen je dokument na razini rezolucije bez zakonskih rješenja i nakon 2000. i dolaska SDP-ove koalicije, krenulo se u drugi smjer, formirano je jednako tako jedno stručno tijelo koje je radilo na nacionalnoj obiteljskoj politici. Također je usvojen i zakon o obiteljskoj politici, ali nisu usvojeni i nisu provedeni određeni programi usmjeravanja demografskoga razvoja jer je u toj nacionalnoj obiteljskoj politici predviđeno da se treba izraditi nova populacijska politika. Međutim, to je vrijedilo samo na deklarativnoj razini, jer do kraja mandata te vlasti nije učinjeno ništa konkretno.
• Je li godine 2000. nastupilo političko ozračje u kojemu se nerado spominjala demografija?
- Svakako. Rekao bih da je taj problem, koji mi demografi ističemo kao jedan od najvažnijih u Hrvatskoj, takav i u Europi. Loše je što to naša vlast očigledno nije smatrala tako važnim. Ova vlast u posljednje dvije godine barem se verbalno više za to zauzima i problem nastoji riješiti, ali ne pokazuje dostatnu upornost jer u stvarnosti su se trendovi samo pogoršali. Evo, u razdoblju od stvaranja nove hrvatske države, u ovih petnaest godina, oko stotinu tisuća stanovnika u Hrvatskoj je više umrlo nego što se djece rodilo. Drugim riječima, izgubljen je grad veličine Osijeka. Tijekom cijeloga prošlog stoljeća migracije u Hrvatskoj bile su negativne, što znači da smo gubili stanovništvo kroz više iseljavanja nego useljavanja u Hrvatsku. Sada prostor i populacija koja tu živi ima nulti migracijski saldo, što znači da je podjednak ulaz i izlaz iz Hrvatske, ali problem je taj što odlazi najkvalitetnije stanovništvo u smislu dobno-spolnom i obrazovnom. Naše je iseljeništvo uvjetovano potrebama država kamo Hrvati u pravilu odlaze. I kad je tamo recesija ili neki oblik blokade useljavanja, tada i Hrvati manje odlaze.
• Koji je tu naš cilj?
- Naš cilj je da populacijskom politikom utječemo i na migracijske procese, a to onda znači da država to svjesno usmjerava. Tako da ne odlaze najkvalitetniji jer bi ih trebalo ovdje zapošljavati, davati im prikladna radna mjesta, plaću i mogućnost rješavanja stambenih problema kako bi se formirale obitelji, a da kontroliranim ulaskom u Hrvatsku zapravo usmjeravamo dolazak onih koje mi trebamo, a ne onih koji tu žele doći zato što im je ovdje bolje nego tamo gdje žive. Cilj populacijske politike nije samo povećanje broja djece. To je dominantni cilj, ali tim mjerama gotovo nijedna država EU nije uspjela održavati svoj broj stanovnika. Uspijevaju djelomice Francuska, Nizozemska i neke nordijske države.
• Je li Hrvatska najiseljenija država?
- U XX. stoljeću Hrvatska je bila, iza Irske, najiseljeničkija država. U njoj je bio najsporiji porast stanovništva u Europi te je prva europska država u kojoj je 1968. stopa fertilnosti pala ispod 2,1 i nikada više nije porasla.
• Na žalost, u Hrvatskoj postoji tradicija iseljeništva. Gdje su njezini korijeni?
- Ona je nastala primarno još u XVI. stoljeću, posebno u Dalmaciji razvojem pomorstva i mijenjanjem okolnosti u kojima se živjelo. Tako je u XIX. stoljeću zabilježen veliki iseljenički val uslijed peronosporom zaraženih vinograda, uz koje je dotično stanovništvo bilo egzistencijalno vezano, ili pak posljednji veliki iseljenički val sedamdesetih godina XX. stoljeća. Jer je u početnih nekoliko godina od 1965. nadalje dvije trećine svih onih koji su odlazili iz države bilo upravo iz Hrvatske. Dakle, svi mi imamo takorekuć rođake, znance, prijatelje vani i razmjerno lako se odlučujemo na odlazak. Ta tradicija iseljeništva iz Hrvatske postoji i dostatno je da se ovdje pojavi malo veća kriza ili sporiji gospodarski razvoj, a da je u državama gdje se tradicionalno iz Hrvatske odlazi prosperitetni razvoj pa da iz Hrvatske krene val iseljeništva.
• Stimuliranje rađanja je dugotrajni proces i zahtijeva određene sustavne mjere koje ostaju na snazi bez obzira na međustranačko pozicioniranje?
- Da bismo u XXI. stoljeću sačuvali ovo zbog čega smo i ratovali u Hrvatskoj, a uvijek se ratovalo za prostore, i da bi tu živjeli potomci onih koji su taj prostor i sačuvali, apsolutno je nužno to osmisliti radikalnom pronatalitetnom populacijskom politikom. Rješenja ne mogu biti primjetna u jednome mandatu jedne vlasti i u pravilu onda oni koji su na vlasti rješavaju neke druge probleme, ili potiču da se riješe iz svojih nekakvih uvjetno rečeno osobnih političkih interesa za ostanak što dulje na vlasti, smatrajući kako će se taj problem možda spontano riješiti ili da problem kao takav nije bitan. Mi danas, pa i u sljedećim godinama i desetljećima, nemamo šanse podići razinu broja živorođenih ili nataliteta da bismo održali ne samo broj stanovnika koji sada imamo, nego što je bitno strukturu stanovništva i razmještaj u hrvatskome prostoru kako se ne bi ugrozio gospodarski razvoj ove države. Već sada imamo jedan od najnepovoljnijih odnosa umirovljenika i zaposlenika u Europi. Gotovo je izjednačen broj zaposlenih i umirovljenika, a taj će se odnos u sljedećemu razdoblju samo pogoršavati jer u umirovljeničku dob će odlaziti baby boom naraštaj. Rođen sam na početku baby boom razdoblja pedesetih godina kada se rađalo 90 do 95 tisuća djece, i sad su to najbrojniji naraštaji. Osobe između 55 i 60 godina danas su gotovo za trećinu brojnije od djece koja se danas rađaju. Kada mi krenemo u mirovinu, pa za sljedećih deset, petnaest godina, tako će se još bitnije smanjivati radno stanovništvo. Bit će vrlo teško sačuvati mirovinske fondove i generacijskom solidarnošću isplaćivati mirovine. A uz sve to, povećavati i gospodarski razvoj, jer mi prilično zaostajemo za razvijenom Europom. To, na posljetku, govori koliko je demografski čimbenik bitan upravo za gospodarski razvoj...

(17.02.2006)
Ante Brčić

Izvor (http://www.fokus-tjednik.hr/vijest_arhiva.asp?vijest=8&izdanje=13).

Sivi_Sokol
07-23-2007, 09:09 PM
Još jedan stari članak slične tematike... Izgleda da izdajicama i STOCI u Saboru niti nije cilj veći broj HRVATSKE djece!
Ispričavam se na upitnicima, ali takav je izvorni tekst, a ja nemam vremena to sve ispravljat... Ova izdajnička GOVNA, ovaj feces, ovaj ugrušak na šupku EU-a, gleda svoje interese i kako dobit sljedeće izbore i baš njih briga za populacijsku politiku!

Od konsenzusa do nedono?četa

Predsjedništvo Hrvatskoga sabora povjerilo je Vesni Pusić, podpredsjednici HNS-a, organiziranje okrugloga stola na temu "Prijedlog strategije migracijske politike Republike Hrvatske za 2006/2007. godinu".
Pusićka se odmah dala na posao i formalno uputila pozive na sve strane. Svi su pozvani, ali ona je odredila uvodničare: Žarka Katića, pomoćnika ministra MUP-a (HSLS), dr. Silviju Me?nari?, dr. Jakova Gelu, dr. Alku Obadić, mr. Mirjanu Adamovi?, a dala je riječ i Goranu Bosancu iz Centra za mirovne studije, Wilfriedu Buchornu iz UNHCR-a, prof. Milanu Mesi?u s Filozofskoga fakulteta, Jadranki Huljev, članici radne skupine koja je izradila prijedlog Strategije, Sunčici Skupljak-
-Kapi? iz Me?unarodne organizacije za migracije (IOM) i Sandri Benči? iz Centra za mirovne studije.
Potrebu odr?avanja okrugloga stoga na navedenu temu obrazlo?ila je potrebom dono?enja kvalitetnijih zakonskih prijedloga. Sebi i svojoj tajnici pridr?ala je pravo ?napraviti jedan sa?etak točaka iz... rasprave, koje ?e predlo?iti u dogovoru s Vladom.(...) Jo? da ka?em, dolaze?i iz dru?tvenih znanosti, ja sam uvijek smatrala da je za dru?tvene znanosti najuzbudljiviji onaj trenutak kada mogu utjecati i biti primijenjene na konkretno ure?ivanje ili pobolj?anje regulative i institucionalne organizacije vlastitog dru?tva?, potvrdiv?i tim riječima svoju namjeru da u predlo?eni dokument, nazvan Strategija migracijske politike, ubaci ciljeve u skladu s njezinom ideologijom.
?arko Kati?, voditelj radne grupe koja je izradila Prijedlog Strategije, upustio se u detaljno predstavljanje policijskoga posla u svezi s useljenim strancima, azilantima i ilegalnim useljenicima te osobama koje su 9. listopada 1991. g. zatečene u RH, a koje su bile dr?avljani drugih republika biv?e SFRJ te koje su na temelju Zakona o kretanju i boravku stranaca stekle status trajno nastanjenog stranca, a na temelju toga istog zakona taj status i izgubile. Ve?ina tih osoba, ne mare?i za sudbinu Hrvatske, napustila ju je čim je Hrvatska bila napadnuta, a u Hrvatsku su se počele vra?ati nakon rata.
Kati? je govorio o radu stranaca na temelju instituta radne dozvole i instituta poslovne dozvole. Nije objasnio zbog čega je omjer izdanih radnih i poslovnih dozvola gotovo jednak. U 2004. izdano je 3356 poslovnih te 2979 radnih dozvola. U 2005. taj je omjer gotovo identičan: oko 3800 poslovnih i toliko radnih dozvola.
Poslovne dozvole predvi?ene su za investitore, ali stranci su sku?ili da im je povoljnije i lak?e dobiti poslovnu dozvolu jer je to istodobno i dozvola za rad i boravak u Hrvatskoj. Zahvaljuju?i Zakonu o strancima i hitrokraciji, u Hrvatsku neselektivno i neograničeno mo?e useliti tko god to ho?e. Kati? nije mogao zatomiti svoje protivljenje davanju hrvatskoga dr?avljanstva Hrvatima koji imaju prebivali?te izvan RH: ?Sada?nje stanje je da je vrlo veliki broj podnositelja zahtjeva za dr?avljanstvo koji ne ?ive u RH, dakle hrvatski iseljenici i pripadnici hrvatskog naroda u drugim dr?avama, ?to naravno ote?ava odnosno produljuje postupak dono?enja konačne odluke?, rekao je Kati?, a nitko nije razumio za?to bi zahtjevi Hrvata koji ?ive izvan RH ote?avali ili produljivali postupak dono?enja konačne odluke! Barem su njihovi zahtjevi jednostavni i kad bi bilo dobre volje, sve bi te ljude (Hrvate) mogli jednostavno upisati u knjige hrvatskih dr?avljana - bez provo?enja upravnoga postupka! Tako to, npr., radi Dr?ava Izrael!
?ele?i, valjda, ugoditi u?ima Pusi?kine publike, Kati? je na kraju najavio: ?Uklonit ?emo eventualne pojave ksenofobije, predrasude ili negativni odnos prema strancima, na kojem jo? uvijek u na?oj dr?avi trebamo raditi?. O brojnim Hrvatima iseljenicima i Hrvatima koji ?ive u BiH i drugim biv?im republikama SFRJ, kojima MUP odbija zahtjeve ili ih tjera da na rje?enje čekaju po godinu i vi?e dana, Kati? nije prozborio ni riječi.
Dr. Jakov Gelo s Ekonomskoga fakulteta zastupao je svoje poznate teze o depopulaciji. Uvjeravao je nazočne kako ?mi ne ?emo do?ivjeti da ?e Hrvatska imati vi?e stanovnika od broja utvr?enog popisom 1991. g., a ipak je na kraju ustvrdio da se negativni migracijski saldo sti?ava, da se primiče nuli i da je odnos iseljenika i useljenika gotovo podjednak - ali se, na ?alost, kvalitativno pogor?ava jer odlazi obrazovana radna snaga, a useljava ruralna.
Dr. Jakov Gelo nije bedast! Njemu je poznato da broj stanovnika u RH ne ?e opasti, ali zna da ?e u Hrvatskoj opasti broj Hrvata! Vidljivo mu je da se u Hrvatskoj doga?a ZAMJENA STANOVNI?TVA - neselektivnim i neograničenim useljavanjem stranaca! Govori pitijski jer se pla?i optu?ba za nacionalizam i ksenofobiju - pa vodi računa o nazočnim Pusi?kinim uzvanicima i vlada se prema pravilu: ?Klanjam ti se čar?ijo, na sve četiri strane!?
Gelino izlaganje Pusi?ku je navelo na zaključak ?relevantan za ovu strategiju, a to je da po svemu ?to ste vi rekli (dr. Gelo), Hrvatska bi trebala zapravo voditi stimulativnu imigracijsku politiku?.
Da taj njezin zaključak potvrdi, pozvala je dr. Silviju Me?nari? iz Instituta za migracije i narodnosti koja je zaključila da je ?Hrvatska definitivno pre?la prema podatcima Europe u pozitivnu integracijsku seriju i to dosta, na vrhu je skupa sa ?ehoslovačkom (sic!, op.a.) od svih tranzicijskih zemalja. Hrvatska se zato dijelom i nalazi u pozitivnom netu.?
Nije se htjela osvrtati na sâmu strategiju, smatraju?i da je to pre?irok naziv za ono ?to se tim dokumentom pokriva. Tako?er, izrazila je sumnju da MUP mo?e provoditi integraciju stanaca.
Mirjana Adamovi?, govore?i o iseljavanju visokoobrazovanih, priznala je ono čega su i svi drugi svjesni - da nemamo podatke o broju iseljenika. Nitko nije utvrdio je li se iz Hrvatske iselilo 5 ili 150 tisu?a visokoobrazovanih ljudi!
Pusi?ka je tek usput napomenula kako je Vlada promijenila tri rečenice u izvornoj verziji Strategije; u novoj je dvije izbacila, jednu dodala: ?Ali to konceptualno apsolutno ne mijenja sadr?aj strategije. Nema nikakvih razlika?, ustvrdila je.
Očito se nije potrudila pomnije razmotriti samo naizgled male izmjene pa je iznijela ono ?to joj je, dok su uvodničari govorili, palo na pamet: ?Hrvatska treba voditi stimulativnu imigracijsku politiku, naročito stimulativnu radno-aktivnog stanovni?tva i onog koje tra?i poslovne dozvole. Hrvatska se mora početi pona?ati i funkcionirati kao imigracijska i potencijalno imigracijska zemlja?.
Goran Bosanac iz Centra za mirovne studije kritizirao je Strategiju ?jer su mjere i aktivnosti u Strategiji vrlo op?enite, i jer se radi o jednoj kratkoročnoj dvogodi?njoj strategiji. Ne zna se tko ?e to odraditi i koliko ?e to ko?tati?. Centar za mirovne studije najvi?e zanima pitanje integracije stranaca, pogotovo tra?itelja azila i azilanata u RH. Smatra da pitanje migracije i integracije stranaca ne mo?e i nikako ne smije biti samo na teret MUP-a.
Winfried Buchorn, Nijemac, predstavnik UNHCR-a, sramio se govoriti njemačkim jezikom pa je njegovo sudjelovanje u raspravi s engleskoga prevodila Jasna Berberi?, tako?er iz UNHCR-a! Cilj UNHCR-a je ?doprinijeti Hrvatskoj u razvijanju sustava azila i migracija?, rekao je Buchorn. Upoznat je s problemom oko tri tisu?e izbjeglica iz BiH koje u RH ?ive ve? 14 godina, a jo? nisu rije?ile statusna pitanja. Buchorn se posebice osvrnuo na problem koji se odnosi na članak 115. Zakona o strancima. Tim člankom bilo je omogu?eno da se u Hrvatsku vrate stranci koji su na temelju Zakona o kretanju i boravku stranaca izgubili status trajno nastanjenog stranca jer su Hrvatsku napustili na dulje od godinu dana, a nisu to najavili MUP-u (vidi tekst u okviru Lo?e preporuke...)...

07.04.2006
Jure Rukavina

Izvor. (http://www.fokus-tjednik.hr/vijest_arhiva.asp?vijest=407&izdanje=31)

Slavic Enforcer
07-24-2007, 07:40 PM
Ne zelim uopce znati kako ce bit kad mi budemo djedovi, ako na jednog mladjeg dodju pet staraca recimo...

Sivi_Sokol
07-24-2007, 07:55 PM
Ne zelim uopce znati kako ce bit kad mi budemo djedovi, ako na jednog mladjeg dodju pet staraca recimo...
Mene je to tako raživciralo... Uopće se nisu trudili ublažiti istinu. I što je najgore o tome ni riječi u novinama, tu i tamo nekakav mali proser i to je to.

Slavic Enforcer
07-25-2007, 12:37 AM
Neo-liberalni kapitalizam je glavni problem. Dok se toga ne rijesimo nema spasa, za cijelu Europu ne.

I da svaka obitelj dobije 9 djece, to ne znaci automatski da ce ta djeca kasnije imati dobro placene poslove, pa da pune drzavne racune.

Sivi_Sokol
07-20-2008, 08:11 PM
Gelo: Nije normalno da u Hrvatskoj odumre jedan grad i da nitko ne podigne glas (http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3129834/index.do)

Prvašića 80 razreda manje nego lani (http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3130069/index.do)

Demografija - depopulacija u Hrvatskoj, 2007. (http://forum.hr/showthread.php?t=359584)