PDA

View Full Version : Ubio majku glacalom

dimitrije
09-06-2007, 02:19 PM
http://dnevnik.hr/naslovnica/vijesti/crnakronika/20070904_24821.php?ar=public&dateid=1188941079

Cega sve nema ljudi moji.
Od kad vi peglu zovete glacalo?

Slavic Enforcer
09-06-2007, 02:46 PM
Moram priznati da nisam ni znao za tu rijec.

Jebivjetar
09-06-2007, 10:26 PM
Tko vam kriv kad ste polupismeni. :p :D

Slavic Enforcer
09-07-2007, 12:05 AM
Nije mi nakon raspada prve lijepe nase bilo tesko prilagoditi se na tisuca, zrakoplov, povijest i sijecanj, veljaca, ozujak.. jer te rijeci za mene mnogo originalnije, pa i ljepse zvuce nego hiljada, avion, historija i januar, februar, mart..

Ali u slucaju pegle i glacala ostaje kod mene po starom. :)

Zrinski
09-07-2007, 01:06 AM
Nije mi nakon raspada prve lijepe nase bilo tesko prilagoditi se na tisuca, zrakoplov, povijest i sijecanj, veljaca, ozujak.. jer te rijeci za mene mnogo originalnije, pa i ljepse zvuce nego hiljada, avion, historija i januar, februar, mart..

Ali u slucaju pegle i glacala ostaje kod mene po starom. :)

Zrakoplov je starija hrvatska riječ koja se nije puno koristila za vrijeme Juge, ove druge su bile normalno u upotrebi. Recimo ja kao klinac odrastajući nisam nikad čuo (osim možda ponekad na tv-u ako je dolazilo iz Beograda itd.) riječi poput istorija, hiljada, itd. ili sam ih čuo jako rijetko.

Što se tiče pegle i glačala mislim da je slučaj isto kao i kod zrakoplova, radi se o posudjenici i hrvatskoj riječi koja ima isto značenje.

Pa tako imamo:
avion (posudjenica) - zrakoplov (hrvatski neologizam)
pegla (posudjenica) - glačalo (hrvatski neologizam)

Ja recimo govorim avion i pegla, osim naravno ako nije nešto službeno onda se normalno koriste riječi iz hrvatskog standardnog jezika - glačalo i zrakoplov.

Slavic Enforcer
09-07-2007, 02:51 AM
To sto danas Bosnjaci nazivaju bosanskim jezikom, tako sam ja kao klinac pricao a i danas jos djelomicno pricam (peshkir, supa).

Tokom tzv. Yugo nastave (izmedju 1986-1990 dva puta dva sata u tjednu) smo i hrvatske nazive za mjesece i srpsku cirilicu ucili, ali oboje tada nije bilo od interesa za mene. :D

Zrinski
09-07-2007, 04:21 AM
To sto danas Bosnjaci nazivaju bosanskim jezikom, tako sam ja kao klinac pricao a i danas jos djelomicno pricam (peshkir, supa).

Tokom tzv. Yugo nastave (izmedju 1986-1990 dva puta dva sata u tjednu) smo i hrvatske nazive za mjesece i srpsku cirilicu ucili, ali oboje tada nije bilo od interesa za mene. :D

Pa s ovim riječima koje si spomenuo sam i ja odrastao. Naravno i tu se radi o stranim riječima (posuđenicam). 'Peškir' je turska posuđenica, vrlo česta i u Slavoniji, a 'supa' je isto strana riječ, njemačka ako se ne varam od 'suppe'. Tanjur supe i nogu u dupe. ;) :D

A mjesece koliko se sjećam nisam nikad učio ove hrvatske (njih sam znao) nego smo učili baš internacionalne: mart, maj, itd. Ćirilicu sam istu učio ali tek možda godinu-dvije dok nije izbio rat ali začuđujuće ostalo mi je i danas čitam ćirilicu više-manje normalno.

Radi se o tome da se u bivšoj Jugi promovirao onaj umjetni srpsko-hrvatski jezik, ali i taj jezik je imao dvije inačice: zapadnu i istočnu. Zapadna je de facto bila hrvatski jezik a istočna srpski. S naglaskom naravno na unitarnu narav jezika pa su neke čisto hrvatske (a vjerujem i srpske) riječi ispale iz zapadne odnosno istočne inačice "srpsko-hrvatskog jezika".

Slavic Enforcer
09-07-2007, 02:45 PM
Uff, sa cirilicom sam imao poteskoce.
Kad smo morali jedan tekst na cirilici napisati me je ucitelj ( http://www.mirko-kraljevic.de ) nakon toga poslao napolje jer je mislio da ga hocu zajebavat. :rofl:

Ace Rimmer
09-07-2007, 05:58 PM
Hajdmo bombardirati dimitrija i The Serba negativnom reputacijom do kamenog doba.

Rogerius Josephus Boscovich
09-07-2007, 06:13 PM
Hajdmo bombardirati dimitrija i The Serba negativnom reputacijom do kamenog doba.

Ja to samo radim The Serbu i pederlordu, makar mogo bi početi tako i sa Dimitrijem ...

:whip:

Jebivjetar
09-07-2007, 06:21 PM
Haha, inače ne djelim negativne bodove ali ovo bi moglo biti zabavno jer većina nas ima ogroman rep power. :D:D

PS
http://www.net.hr/vijesti/page/2007/09/07/0046006.html :eek:

09-07-2007, 06:31 PM
http://www.net.hr/vijesti/page/2007/09/07/0046006.html

:hurl:

Užas jebote ... Odurno ...

VAMPIR
09-11-2007, 08:59 PM
A sto ce vam to? Glupost je, pogotovo sto nijedan ovdje objavljen tekst nije ozbiljan, blago receno. Krajnja patetika i nekonstruktivnost prouzrkovana zlom i nisko namjerom...

Ace Rimmer
09-11-2007, 09:59 PM
Ma sto tebe to briga? Srbi idu u crveno.

ujo
09-12-2007, 11:26 AM
Tko tebe kruhom,ti njega glačalom(peglom)!
:deadhorse:

VAMPIR
09-17-2007, 08:09 PM
Ma sto tebe to briga? Srbi idu u crveno.
Ma boli me kurac za Srbe... Samo ne razumijem što će vam ta dosada... Al' ajd, ako je vama lijepo i meni je lijepo :D:D:D

Ace Rimmer
09-17-2007, 08:20 PM
A jeb ga, dosada je u zadnje vrijeme.

Zvek_Zivi_Cetinjanin
09-19-2007, 09:37 AM
Jes napunili ste se spermom a nema dje da izbije do u mali mozak heheheheheheheheh !
ps. mrco idi jebi nesto inace ces poludjet potpuno tj. vise no sto si !

Jebivjetar
09-19-2007, 12:44 PM
Ide i Zvek u crveno...

Ace Rimmer
09-19-2007, 02:14 PM
Ide i Zvek u crveno...

Može, I'm in.

09-19-2007, 03:08 PM
Blago vama, vi razumijete što ta budala trabunja.

(btw. kasnite sa neg-repanjem te budale :C)

:(

Watzy
09-20-2007, 09:22 AM
Ide i Zvek u crveno...

To! http://thephora.net/forum/images/icons/icon14.gif

Kreten nezna reći ništa suvislo, pa skreće pažnju na sebe provocirajući čitav forum.

Neka ga Grom prijavi u mod sekciji i pošalje na hlađenje, dotad mu djelite neg-repove.

Jebivjetar
09-21-2007, 10:53 AM
Hvala Bogu, nema ga više.

P.S.
Sivi Sokole, očisti inbox za PMove.

Sivi_Sokol
09-21-2007, 11:06 AM
Hvala Bogu, nema ga više.

P.S.
Sivi Sokole, očisti inbox za PMove.
A mogao bi i ti očistiti svoje inbox. :)

VAMPIR
10-06-2007, 06:20 PM
Ide i Zvek u crveno...
Hmmmm... Zasad vam doboro ovo ide...:D
Ma salim se ja. samo se vi igrajte... Ja uskoro postajem milioner. Berza je cudo...;)
Svratih da vas pozdravim samo. Nadam se da ste mi svi dobro i zdravo.:)
Uskoro se citamo...