PDA

View Full Version : Đukanović: Svatko tko zatraži srpsko državljanstvo neće imati crnogorsko

Ace Rimmer
09-16-2007, 08:13 PM
Odluka Vlade Srbije da svim Srbima koji to zažele da srpsko državljanstvo izazvala je mnoge negativne reakcije u crnogorskim političkim krugovima. Iz stranke Mila Đukanovića poručeno je da će svima koji budu zatržili srpsko državljanstvo ono crnogorsko će biti oduzeto, piše Blic.

Miodrag Vuković, dužnosnik vladajuće crnogorske stranke DPS, najavio je kako će u novom ustavu Crne Gore, a i zakonom o državljanstvu "dvojno državljanstvo definirati kao apsolutno neprihvatljivo". Objasnio je da crnogorska vlast neće oduzimati državljanstvo Crne Gore, ali ako neka osoba zatraži srpsko državljanstvo biti će ispisana iz crnogorskog.

Srpski ministar policije Dragan Jočić izjavio je kako mu nije jasno protivljene Crne Gore dvojnom državljanstvu. "Izmjenama zakona o državljanstvu predviđeno je da državljanstvo matične države Srbije dobiju svi Srbi koji to žele, bez obzira da li žive u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Kanadi ili Australiji. Srbija time želi spriječiti asimilaciju svog naroda. Pogrešno je, dakle, tumačenje da to vrijedi samo za Srbe iz Crne Gore. Nije mi jasno zašto se Crna Gora protivi tome", objasnio je Jočić. Izmjenama zakona predviđeno je da svi državljani Crne Gore koji žive u Srbiji, a ima ih oko 250 tisuća, također dobiju državljanstvo Crne Gore.

U ministarstvu vanskih poslova Crne Gore nisu htjeli komentirati navode, no oglasio se predsjednik crnogorske opozicijske stranke Grupe za promjene Nebojša Medojević koji vjeruje da će se "na običnim ljudima slomiti koplja zbog priče oko dvojnog državljanstva koju i srpska i crnogorska vladajuća elita koristi za političke pritiske".

vecernji.hr (http://www.vecernji.hr/newsroom/news/international/2913951/index.do;jsessionid=A773479FD2DFD027A555A3D106AA7A8F.1)

Zvek_Zivi_Cetinjanin
09-17-2007, 09:27 AM
Vidi me kako sam glup, vidi me, glup sam, ajmeee da mije trunke pameti, aaaaaaaaaaaaaaaa, glupp saaaaaam
glupppp saaamm, nepismeen saam, degenerik sam.

VAMPIR
09-17-2007, 07:54 PM
Dvojno državljanstvo se može dobiti samo AKO postoji sporazum između dvije države, a to nije slučaj sa CG i Srbijom. A da to neće ni biti, svima je jasno iz jako poznatih razloga. Dakle, ko se odluči za srpsko, kako je i kralj Nikola govorio: ''Sretnji mu lijepi put!'' Bar ćemo se dobro očistiti od veleizdajnika... Sudbina je Crne Gore da se once in a while ratosilja otpada...:D;)

Curchija
09-30-2007, 10:01 AM
Dvojno državljanstvo se može dobiti samo AKO postoji sporazum između dvije države, a to nije slučaj sa CG i Srbijom. A da to neće ni biti, svima je jasno iz jako poznatih razloga. Dakle, ko se odluči za srpsko, kako je i kralj Nikola govorio: ''Sretnji mu lijepi put!'' Bar ćemo se dobro očistiti od veleizdajnika... Sudbina je Crne Gore da se once in a while ratosilja otpada...

Ovo je klasicni primjer mrznje medju-narodnostima, oblik fasizma jako vezan za podrucje naseg miloga Balkana, ne dopustite ali molim vas vise ovakvih izliva na javnim mjestima, znate li samo koliko studenata posjeti ovaj forum na koji Google rado ukaze, a na ovaj post mi je ukazano u zadnjih nekoliko dana, a kao aktuelnoj temi inace u crnogorskoj javnosti, pa jedno deset puta zadnje nedjelje.

Hvala.

VAMPIR
10-06-2007, 06:43 PM
Ovo je klasicni primjer mrznje medju-narodnostima, oblik fasizma jako vezan za podrucje naseg miloga Balkana, ne dopustite ali molim vas vise ovakvih izliva na javnim mjestima, znate li samo koliko studenata posjeti ovaj forum na koji Google rado ukaze, a na ovaj post mi je ukazano u zadnjih nekoliko dana, a kao aktuelnoj temi inace u crnogorskoj javnosti, pa jedno deset puta zadnje nedjelje.

Hvala.
Neki pravnicki demant, osim lekcije o savjesti, moral i politickoj korektnosti???
Drago mi je da studenti mogu vidjeti ovo. I ja sam svojevremeno bio student, i tada sam naucio da je za studente da studiraju i ostave po strani stvari KOJE NE MOGU RAZUMJETI. Ovo moze zvucati cudno, s obzirom da je upuceno buducoj intelektualnoj eliti drzave, medjutim, kada studenti uspiju srediti svoje odnose na univeryitetu, tada mogu pricati dalje i o raznom. Kada se izvucete iz saka udbaskih placenika i pokrenete neki ozbiljan protest, onda imate moj naklon i postovanje (sto je uostalom jako nebitno) a do tad ste gomila ucijenjenih ovaca bez muda.

Sivi_Sokol
10-09-2007, 04:30 PM
Dvojno državljanstvo se može dobiti samo AKO postoji sporazum između dvije države, a to nije slučaj sa CG i Srbijom. A da to neće ni biti, svima je jasno iz jako poznatih razloga. Dakle, ko se odluči za srpsko, kako je i kralj Nikola govorio: ''Sretnji mu lijepi put!'' Bar ćemo se dobro očistiti od veleizdajnika... Sudbina je Crne Gore da se once in a while ratosilja otpada...:D;)
*ahem* (http://www.thephora.net/forum/showpost.php?p=54997&postcount=12). :rolleyes:

VAMPIR
10-09-2007, 05:34 PM
očistiti
Pri cemu se podrazumijeva da ce akcija koja ce dovesti do povoljnih rezultata biti pokrenuta od onih koji su neprijatelji drzave CG....Tj. ocistice sami sebe...;) Efekat je isti, a ne narusavaju se sveta pravila demokratije :D:D:D

Slavic Enforcer
10-10-2007, 10:59 AM
Mislim da pod "ciscenjem" vas dvojica razlicite stvari podrazumijevate. ;)

Sivi_Sokol
10-10-2007, 01:47 PM
Mislim da pod "ciscenjem" vas dvojica razlicite stvari podrazumijevate. ;)
Šta, skačemu u pomoć jugoslavenskom pajdašu? Ono na što ti misliš je princip čišćenja što je u ovom kontekstu sasvim nebitno.

dubovicanin
10-14-2007, 08:05 PM
Treba sve srbende stavit na svoje mjesto u Srbiju pa nek tamo srbuju .Sto sve covjek mora da uradi da bi dobio Amerikansko drzavljanstvo?????

Nikome ne treba dat Montenegro pasaporte ako himnu crnogorsku ne ispjeva solo i potpise se da je nas nas i samo nas ....

Curchija
10-15-2007, 02:11 PM
Slavic Wolf Mislim da pod "ciscenjem" vas dvojica razlicite stvari podrazumijevate.

Ne nazalost, s tim sto je kod Sokola: "Sto na umu to na drumu...",
dok sa druge strane, imamo potencijalnog Medojevica sa ponekim (retorickim) atributom Marovica s tendencijom preobrazenja u Klarka Kenta u obliku koji to njegov avatar i pokazuje.

Koja je stvarna potreba dvojnog drzavljanstva, pogotovo Crnogorsko-Hrvatskog koje je cujem cak i bilo popularno u juznijim krajevima tokom devedesetih? Nema je (osim Marlen Oti da bi mogla da ucestvuje na olimpijadi), ali to treba objasniti drugacije.
Znam da tu glavnu ulogu igra ogromna zaostavstina SFRJ, mijesani brakovi-rodbinske veze, nekretnine, oblasti djelatnosti u okviru bivsih radnih mjesta... Ali ostali razlozi su se uglavnom svodili na neka licna (nacisticka) dokazivanja .
Dok relaciju Crna Gora-Srbija nemoram komentarisati, uz gore navedene razloge imamo i broj (iz)skolovanih studenata u Srbiji i vec dovoljno izvikana direktorska zvanja u/po Beogradu i neku vrstu eto danas mogu reci dijaspore po Vojvodini (moj stric zivi u Feketicu).
Ako ovako posmatramo istorijsko-prirodna veza sa Srbijom na nivou svjesti obicnog covjeka je (svi znamo, kroz pricu kako se naglasava da se ide u Beograd, da se bilo u Beograd, da mu/joj zivi u Beograd, da se kupuje u Beograd) normalno neko stanje da ce ljudi u ovom za njih ,apelujem, vrlo NEJASNOM STANJU pomisliti kako ovo u zagrade nece vise biti moguce. Dok na nivou politickog vrha nazovimo ih slobodno kvazielitom smatraju da ce potezom zabrane odobravanja duplog drzavljanstva sacuvati ili ucinjeti da "crnogorski" integritet "ostane" ocuvan u Crnoj Gori. Da ne spominjem Zivkovicev govor da ce Crna-Gora i crnogorci prosto nestati odobravanjem duplog drzavljanstva.
A ako Crnu-Goru svedemo na njen prvobitni oblik misleci se na cetiri nahije koliko cujem, nit je iko trazio niti zahtjevao pa tim istim i dobio duplo drzavljanstvo jer su sami tolikim prosto zivotnim problemima zaguseni da bi za njih to predstavljalo dodatno izdvajanje uz ionako vec prevelike izdatke zaradi nekog dokumenta koji nema svakodnevnu prakticnu potrebu.
Sve sto mogu da zakljucim je eto mozda cu zvucati pregrubo, uslijed nedostatka teritorije postoji nemogucnost pojave ovdasnjeg Golog Otoka ili Jasenovca pa je tako i nemoguce dovesti u pitanje "svetost" (kakva glupost) demokratije, razumljivije govoreci sjever ponovo treba pocrnogorcit',latentno...
Uostalom Medojevic je to upravo omogucio.

dubovicanin Treba sve srbende stavit na svoje mjesto u Srbiju pa nek tamo srbuju .Sto sve covjek mora da uradi da bi dobio Amerikansko drzavljanstvo?????

Nikome ne treba dat Montenegro pasaporte ako himnu crnogorsku ne ispjeva solo i potpise se da je nas nas i samo nas ....

Koje je to "svoje mjesto"?
- u Srbiju?
I kako to utice na dobijanje "Amerikanskog drzavljanstva"?

Kako objasnjavas odnosno definises "pasaporte"?

Slavic Enforcer
10-15-2007, 03:19 PM
Ali ostali razlozi su se uglavnom svodili na neka licna (nacisticka) dokazivanja.

To me podsjeca na 30 000 ustasa koji su jurisali na Crnu Goru.

Sivi_Sokol
10-16-2007, 08:18 PM
Ne nazalost, s tim sto je kod Sokola: "Sto na umu to na drumu...",
...
Ne. Čitaj ponovno (http://www.thephora.net/forum/showpost.php?p=453766&postcount=6).
Evo, pojednostavnit ću (podebljan tekst):
i (starija poruka, moja zamjerka : licemjerje Bukowskog)
Srbi su narod koji je mnogo stradao. Licno se ne smatram Srbinom, ali to se ne porice. Samo mi nije jasno kako neko u 21-vom vijeku moze odobravati fasisticke ideologije (Norac)?!!! Zamislite da nekom padne na pamet ideja da iz CG poslije obnove drzavnosti protjeruje ljude koji se osjecaju Srbima?!!! Van svake pameti!!!!!!!!! To se nikada ne moze desiti!
Vi ili ne znate čitat ili niste uobće pročitali poruke.

Curchija
10-18-2007, 01:38 PM
Hvala na primjedbi 'tico sinja, ali zar ona ne dokazuje moju konstataciju ?

Ali i Bukowski bi mozda morao ili mogao pojasniti rijec veleizdajnik u njegovom kontestu, ovako samo zvuci kao suplja rijec nadahnuto izgovorenom.

Sivi_Sokol
10-18-2007, 02:14 PM
Hvala na primjedbi 'tico sinja, ali zar ona ne dokazuje moju konstataciju ?
Ali i Bukowski bi mozda morao ili mogao pojasniti rijec veleizdajnik u njegovom kontestu, ovako samo zvuci kao suplja rijec nadahnuto izgovorenom.
Ne zanima me odnos Crne Gore sa Srbijom kao ni pitanje dvojnog državljanstva između te dvije države.
Moja primjedba se čisto ticala Bukowskog koji je izgleda, u najmanju ruku, promjenio mišljenje što se tiče lokalnih Srba i 'Srba'...

VAMPIR
11-16-2007, 10:54 AM
Ne zanima me odnos Crne Gore sa Srbijom kao ni pitanje dvojnog državljanstva između te dvije države.
Moja primjedba se čisto ticala Bukowskog koji je izgleda, u najmanju ruku, promjenio mišljenje što se tiče lokalnih Srba i 'Srba'...
Ma Bukowski se samo sali, troseci svoje ionako na minimum limitirano slobodno vrijeme po tvorevini Svetog duha zvanoj internet...
Rijec koju Sivi sokol trazi je 'bolje upoznao', ali ona ne mijenja sustinu. Prosto iz razloga sto stvari na tom polju idu toliko dobro i bez naseg diskutovanja na tu temu, da se pomenuto (ma kako 'istinom i pravdom' nadahnuto bilo) ni u kom slucaju ne afektuje na stvarni proces.
Sto se Curchije tice, rijec veleizdajnik je zaista pogresna. Povlacim je. Naravno, iz razloga sto toj rijeci sustinski nije potreban nikakav oblik zivuceg superlativa, pa je stoga dovoljno upotrijebiti i rijec IZDAJNIK, koja ce biti odgovarajuca svojom sustinom za namijenjene joj potrebe.