PDA

View Full Version : NATO slobodno kroz Crnu Goru

VAMPIR
11-27-2007, 03:28 PM
Snage i osoblje kao i sve vrsta tereta, opreme i materijala pod kontrolom NATO-a mogu se kretati teritorijom Crne Gore kao dio tranzitnog aranžmana za podršku mirovnim operacijama.

Mediji navode da je juče potpisanim Sporazumom Crne Gore i Sjevernoatlanskog saveza predviđeno da osoblje NATO ne podliježe pasoškim i viznim propisima, uživa i imunitet od hapšenja i držanja u pritvoru, a oni koji se "greškom uhapse" odmah treba da budu predati organima NATO-a.

Sporazum su u Podgorici potpisali crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić i zamjenik komandanta združenih snaga NATO-a iz Napulja general-potpukovnik Piter Pirson.

U pitanju je dokument koji implementira raniji sporazum Srbije i Crne Gore i NATO-a o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama.

Potpisivanje Sporazuma je tada izazvalo oštre reakcije javnosti i političkih partija i u Srbiji i u Crnoj Gori, ali i pojedinih ministarstava.

Crnogorska Vlada je prihvatila Sporazum 15. novembra ove godine.

Mediji navode da je Vučinić kazao da Crna Gora pokazuje da "ostaje čvrsto posvećana evroatlantskim integracijama kao garantu mira i stabilnosti za njene građane".

‘’Potpisivanjem potvrđujemo našu riješenost da budemo pouzdan partner svim zemljama u regionu na putu integracije u sjevernoatlantsku porodicu’’, kazao je on.

General-potpukovnik Pirson je ocijenio Sporazum kao "veoma važan za NATO" i čestitao Crnoj Gori na njegovom potpisivanju.

‘’Želimo uspjeh Crnoj Gori u priključivanju NATO-u’’, poručio je Pirson, prenose mediji.

http://www.cafemontenegro.cg.yu/index.php?group=23&news=12670

VAMPIR
11-27-2007, 03:33 PM
U principu, vrlo ocekivano i ne predstavlja nikakvo iznenadjenje. CG kao mala i politicki na globalnom planu beznacajna drzava je i bila u poziciji da samo verifikuje volju NATO-a. Druga mogucnost nije postojala. Medjutim, nije problem potpis sporazuma. Treba biti politicki pametan da nikada ne dodje do situacije da se isti i primijeni.

Slavic Enforcer
11-27-2007, 03:45 PM
10.12. se priblizava velikim koracima...

VAMPIR
11-27-2007, 03:50 PM
10.12. se priblizava velikim koracima...
I meni se cini da je tako... Izgleda da imaju dobre obavjestajne izvore da Srbija sprema intervenciju na Kosovu. Medjutim, mislim da ni u ludilu to nebi ni pomislili odradit sami. Kakvu su podrsku za to dobili? Od koga, suvisno je pitati...

Slavic Enforcer
11-27-2007, 04:05 PM
I meni se cini da je tako... Izgleda da imaju dobre obavjestajne izvore da Srbija sprema intervenciju na Kosovu. Medjutim, mislim da ni u ludilu to nebi ni pomislili odradit sami. Kakvu su podrsku za to dobili? Od koga, suvisno je pitati...

Pitam se kako bi Rusi postupali da dodje (ponovo) do otvorenog rata izmedju Srba i NATO/Albanaca.
Takodjer bi me interesiralo da li je vlada RH odobrila da Hrvatska primi izbjeglice sa Kosova. Ako da, onda je to po mom misljenju akt nacionalne izdaje.

VAMPIR
11-27-2007, 05:30 PM
Pitam se kako bi Rusi postupali da dodje (ponovo) do otvorenog rata izmedju Srba i NATO/Albanaca.
Takodjer bi me interesiralo da li je vlada RH odobrila da Hrvatska primi izbjeglice sa Kosova. Ako da, onda je to po mom misljenju akt nacionalne izdaje.
Cekaj, ne sjecam se gdje sam citao da je Hrvatska potpisala sporazum sa NATO po kojem ima primiti vecinu izbjeglica sa Kosova, ako do sukoba dodje. Nesto su mi ti 'alternativni' planovi previse dobro razradjeni, i kao da se sve bas prema njima krece...