PDA

View Full Version : Aj Kju u Rvata

Rogerius Josephus Boscovich
01-24-2008, 10:00 PM
IQs in various countries

Country City Mean IQ

Holland Amsterdam 109.4
Germany Hamburg 109.3
Poland Warsaw 108.3
Sweden Stockholm 105.8
Yugoslavia Zagreb 105.7
Italy Rome 103.8
Austria Vienna 103.5
Switzerland Zurich 102.8
Portugal Lisbon 102.6
Great Britain London 102.0
Norway Oslo 101.8
Denmark Copenhagen 100.7
...

From V. Buj, Person. & Individ. Diff., Vol. 2, pp. 168 to 169, 1981
Subjects >16 yrs. old tested on the Cattell Culture Fair Test 3 (16 SD), standardized in the USA (IQ=100).

http://www.iqcomparisonsite.com/NationalIQs.aspx

Pošto nema nikakvih novijih podataka u vezi IQa u Hrvatskoj evo jedno istraživanje iz 1981. Malo mi je sumnjivo, iskreno. Zagreb ispred Copenhagena, Osla, Beča, Londona, Zuricha itd. Koliko je prosiječni IQ u Hrvatskoj, u Srbiji je 89-90, po istraživanju od prije godinu dana.

Sivi_Sokol
01-24-2008, 10:59 PM
Po nekima smo poprilično glupi:
Britanski profesor na rubu pameti

Dr. Richard Lynn: Znam da nije politički korektno, ali je znanstveno točno: komunizam i loša prehrana Hrvatima su uništili inteligenciju
Razgovarala: Bisera Lušić

Na poražavajućem, pretposljednjem mjestu po kvocijentu inteligencije Europljana Hrvati dno ljestvice dijele s Turcima, za jedan bod ispod njih su Srbi, a za našim najbližim zapadnim susjedima Slovencima zaostajemo za 6 bodova. Od najinteligentnijeg europskog naroda Nijemaca, čiji je IQ 103, Hrvati zaostaju za 13 bodova. Jednaki prosječni kvocijent inteligencije kao Hrvati imaju Izraelci, a za jedan bod bolji su Portugalci. Europljani koji žive na jugu ne samo da su manje inteligentni od svojih sjevernih susjeda nego im je i mozak lakši. Dok narodi europskog sjevera imaju mozak zapremine 1320 kubičnih centimetara, južnjacima je mozak nešto lakši i ima 1312 kubičnih centimetara.
Istraživanje Richarda Lynna, 76-godišnjeg profesora na Ulsterskom sveučilištu koji je završio psihologiju na prestižnom sveučilištu u Cambridgeu, izazvalo je veliku polemiku u britanskoj javnosti (premda su Britanci u novinskim tekstovima likovali nad činjenicom da su inteligentniji od vječnih rivala Francuza) ne samo zbog podjele europskih naroda na više i manje inteligentne, a s prosjekom IQ-a 100, već i zbog rezultata da su bijelci inteligentniji od crnaca, ali ipak zaostaju za najinteligentnijom rasom - žutom. Profesor Lynn u svojem istraživanju sugerira da su na svijetu najinteligentniji Japanci s visokih 110 bodova prosječne inteligencije, zatim Hongkonžani sa 107, Južnokoreanci slijede sa 106, a četvrti su Tajvanci s prosječnim IQ-om od 104. Prevlast žute rase, kojoj je prosjek IQ-a 104 (u odnosu na europski, odnosno bijelački 100), najviše je vidljiv u usporedbi prosjeka inteligencije država Afrike. U Etiopiji je IQ 67, u Gani 62, Keniji 72, Nigeriji 69, Sijera Leoneu 67, Južnoj Africi 72, Tanzaniji 74, a najgore su po pitanju prosjeka inteligencije prošli Bušmani iz pustinje Kalahari kojima je prosjek inteligencije 52.

Stjecanje inteligencije
Profesor Lynn, čiji je IQ 145 (Britanci se kao narod drže europskog prosjeka i njihov je IQ 100), nije samo proučavao razlike između rasa, nego i spolova. Jednako koliko je uzbunio znanstvene i društvene krugove zbog rasnih razlika, toliko je izazvao polemika i zbog tvrdnje da su žene manje inteligentne od muškaraca, i to prosječno za pet bodova. U svojim radovima, za koje smatra da nisu nimalo kontroverzni jer su zasnovani na istraživanjima, profesor Lynne manje inteligentnim narodima ipak daje nadu: uz pravilnu prehranu i podizanje životnog standarda, mogu dosegnuti viši stupanj IQ-a sjevernih naroda, inteligencijom superiornih Balkancima i južnjacima.

U vašim istraživanjima u kojima govorite o različitim inteligencijama naroda sve do tvrdnje da su crnci manje inteligentni od bijelaca ima li mjesta i za tvrdnje da se radi o rasnim teorijama? Nisu li takve teorije vrlo opasne, neprihvatljive?
- Nikako. Ja nisam nikakav rasist. Uostalom, prema mojim istraživanjima, najinteligentija rasa je žuta, a ne bijela, prema tome ne preferiram nikoga, samo govorim o onome što su moja istraživanja pokazala. Ja znam da ovo što govorim nije politički korektno i da će zbog toga uvijek biti problema i prozivke. Ali, ja naprosto nisam politički korektan tip, nego govorim o zaključcima do kojih sam došao, ne uljepšavam situaciju samo zato što bi ona bila onda prihvaljivija. Uostalom, bavim se znanstvenim radom, a ne kvaziznanošću.

Kako ste zaključili da su bijelci inteligentnija rasa od crne? Gdje su korijeni tih razlika?
- Baš želim objasniti otkud ovakvi zaključci ne bi li se prestalo govoriti o tome da se radi o rasističkim teorijama. Kad su praljudi napuštali područje Afrike i krenuli prema Euroaziji, susreli su se s hladnim zimama koje nikada ranije nisu osjetili. Najteže je bilo kad je nastupilo ledeno doba. Nije bilo hrane, da bi preživjeli, ljudi su krenuli u lov na životinje. Morali su ubijati, praviti oruđe i oružje, odjeću, napraviti zaklone, pronaći vatru. Baš zato što su se morali snalaziti, razvili su inteligenciju koju oni koji se nisu našli u takvim situacijama nisu morali razvijati.

Adam protiv Eve - Nisam seksist, ali muškarci su inteligentniji od žena

Otkud teorije da su žene manje inteligentne od muškaraca?
- Ne mora se nitko osjećati uvrijeđen zbog toga. Ne mogu ja promijeniti rezultate samo zato da bi se netko osjećao bolje. Zaključci su nastali na vrlo konkretnim prikupljenim podacima o rezultatima testova inteligencije muškaraca i žena. Opet kažem, nikoga ne želim vrijeđati i nisam seksist, to su samo rezultati. Ali, do takvih sam rezultata došao i ne možemo ih sada poništavati koliko god se nekome ne sviđaju. To je kao kad je Galileo rekao na lomači "Ipak se kreće"!

Koliko je uopće važna inteligencija?
- To opet ovisi od slučaja do slučaja. Istraživanja kojima se ja bavim isključivo su akademskog i znanstvenog karaktera. Koliko inteligencija ima veze s nečijim pojedinačnim životom, to je teško procijeniti. Uglavnom, načelno se pokazalo da su narodi koji su inteligentniji bili pokretači nekih industrijskih i ekonomskih promjena koji su onda tim narodima podigli standard života. A veći standard života opet znači i razvoj inteligencije tako da je sve to povezano u krug. Jednom kad se i vi krenete jače razvijati, onda će se i prosjek inteligencije u Hrvatskoj sigurno podignuti, znači ima nade.

Akademske slobode

Ne vjerujem baš da su vaše teze kako su ljudi crne rase manje inteligentni od bijelih ljudi naišle na odobravanje. Kakve su bile reakcije?
- Pa, upravo je ovoga vikenda u Sunday Timesu izašao tekst koji je potpisalo nas nekoliko akademika i u kojemu smo se osvrnuli na slučaj jednog profesora iz Leedsa. Dr. Ellis je suspendiran zato što je na predavanju govorio o razlikama u kvocijentu inteligencije među rasama i citirao moje stavove. Mi smo napisali pismo u kojem kažemo da je to potpuno neprihvatljivo i da akademske slobode treba poštovati, koliko god one nisu prihvatljive političkim moralistima. Isto kao što danas postoji debata o genetici, klimatskim promjenama i vanjskoj politici, tako postoji debata i u području istraživanja inteligencije. Tužan je dan kada britanska akademska zajednica suspendira jednog svog člana samo zato što se bavi ovim kontroverzijama. Mi smatramo da akademici i znanstvenici imaju pravo govoriti o onome što su istraživali i dati zaključke do kojih su došli. Oni koji više drže do političke korektnosti nego do istine i nisu osobito inteligentni.

Kako ste provodili istraživanje?
- Prikupljeni su testovi inteligencije i rezultati koji su se provodili posljednjih tridesetak godina. Tih testova je bilo na stotine tisuća i svi su vrlo pomno proučeni. Analiza rezultata uspoređivana je sa standardom zemalja i gospodarskim rastom te trošenjem određenog tipa namirnica. Pokazalo se da postoji međusobna veza. Veći standard i bolja prehrana znače veći prosječni IQ. Još sam 1983. objavio znanstveni rad u kojem sam pokazao da je do porasta prosječnog kvocijenta inteligencije u Japanu u posljednjih pola stoljeća došlo baš zbog toga što se zemlja krenula naglo razvijati.

Zaglupljujuća klima

Što ste zaključili, koji su glavni faktori zbog kojih su Japanci u kategoriji visokointeligentnih naroda, a Hrvati su na samoj donjoj granici prosjeka?
- Glavni su faktori genetika i okoliš. Koliko se ti faktori mogu primijeniti na pojedince, mogu i na narode. Po tom kriteriju, ovisi kako se vi Hrvati hranite, čime se hranila vaša majka dok vas je nosila u trbuhu, u kakvoj klimi živite, koliki vam je standard i kada se vaša zemlja industrijalizirala.

Kakva je situacija s ostalim narodima u regiji?
- Svi se vrte oko 90. Hrvati imaju 90, Srbi 89. Slovenci su s 96 nešto ispod europskog prosjeka.

Što jedan narod čini visokointeligentnim? Kako se to manifestira?
- Prije svega, u napretku. Narodi u Europi koji su na vrhu ljestvice rano su se industrijalizirali, rano su krenuli u razvijanje ekonomije. A vi ste na Balkanu još imali i komunizam koji vas je unazadio tako da nije bilo prostora za pozitivne promjene kad je riječ o inteligenciji.

Jelovnik za glupane - Bili biste pametniji da ste jeli više ribe i sira

Osim komunizma i tople klime, što je još unazadilo inteligenciju Hrvata i ostalih naroda u ovoj regiji koja je uvjerljivo, prema vašem istraživanju, najneinteligentniji dio inače inteligentne Europe?
- Mislim da je problem i u tome što se niste hranili kako treba.

Da bismo bili inteligentni, čime se trebamo hraniti?
- Meso, riba i sirevi. Uglavnom, potrebno je unositi puno bjelančevina i 25 različitih vrsta vitamina, a kako nikad niste bili među naročito bogatim i razvijenim državama, logično je da u takvim slučajevima obitelji nisu mogle imati tako raznovrsnu prehranu kao što jačanje inteligencije zahtijeva. Nedostatak nekog od ovih važnih sastojaka utječe na inteligenciju. Pogledajte i sve ove modernije dijete, svaka će vam propisati da morate unositi određene sastojke u organizam baš zato da se ne bi dogodilo da vam utječe na mentalni razvoj. Od najveće je važnosti i to s čim se vaša majka hranila dok je bila trudna. Ako je jela mesa, ribu, sireve, unosila vitamine koliko je potrebno, onda i dijete u startu ima veće mogućnosti da bude inteligentnije. Nadalje, potrebno je unositi u tijelo puno željeza i živjeti u vitaminskoj i energetskoj ravnoteži jer inače može doći do smanjenja inteligencije.

Po pamet u Bruxelles - S ulaskom u EU porast će vam inteligencija

Kakve su bile reakcije na vaše istraživanje u javnosti?
- Pa, Britanci su bili zadovoljni što smo ispred Francuza, ali im se nije svidjelo to da su manje inteligentni od Nijemaca. Čuo sam od svojih prijatelja iz vaše regije da Hrvati također nisu zadovoljni mjestom na ljestvici. Ali, kažem, napravili ste veliki korak već time što ste promijenili jednopartijski sustav, krećete s gospodarskim razvojem, ući ćete u Europsku Uniju. Mislim da će već sljedeće istraživanje pokazati da ste i po pitanju inteligencije napredovali.

Rezultati Lynnova istraživanja inteligencije u svijetu
110 Japan
107 Honk Kong
106 Južna Koreja
104 Tajvan
103 Italija
103 Njemačka
103 Singapur
101 Novi Zeland
101 Švicarska
100 Nizozemska
100 Velika Britanija
99 Austrija
99 Belgija
98 Kina
98 Češka
98 Finska
98 Slovačka
98 SAD
97 Danska
97 Francuska
97 Kanada
96 Argentina
96 Rusija
96 Španjolska
96 Slovenija
96 Urugvaj
94 Rumunjska
92 Malezija
92 Poljska
91 Tajland
90 Hrvatska
90 Izrael
90 Turska
89 Srbija
88 Meksiko
87 Irak
87 Irska
87 Brazil
86 Filipini
85 Kuba
84 Portoriko
84 Iran
83 Egipat
82 Indija
78 Katar
76 Peru
75 Zambija
74 Tanzanija
73 Kongo
73 Uganda
72 Kenija
72 Južna Afrika
72 Sudan
70 Zimbabve
70 Gvineja
69 Nigerija
68 Kongo(Zair)
67 Etiopija
67 Sijera Leone
62 Gana
Globus (http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx?BrojID=154&ClanakID=3985)

Kad je ovo izašlo u Globusu, prije par godina, sjećam se da su ljudi u mojoj okolini burno reagirali i nije mi bilo jasno zašto, samo zato što su rezultati nezadovoljavajući ne znači da nisu točni...

Jebivjetar
01-24-2008, 11:04 PM
Mislim da postoji par različitih IQ skala s manjim varijacijama u bodovanju. Ako pogledaš npr. Nizozemsku vidjeti ćeš znatnu razliku između rezultata.

ormazd
01-24-2008, 11:34 PM
ak se dobro siecam, u tom istom testu kojeg jebivjetar spominje serbi su bili drugi, a zidovi prvi...:rofl: :nuts:

a opecinto su iq testovi cista glupost realno gledano... zivila psihologija...:dance2: