PDA

View Full Version : Jure Francetić

Rogerius Josephus Boscovich
02-09-2008, 09:17 PM
Zanimljiva ličnost iz nedavne hrvatske prošlosti:

Postoji priča da je posvojio jedno srpsko dijete kada ga je našao za vrijeme rata bez roditelja. Neznam koliko je to istina ?

Također ono što je meni najzanimljivije je ovo pismo koje je poslao poglavniku:

"Poglavniče! Moji crnci (Crna legija) su samo meni vjerni i samo smrt će me zaustaviti da se pridružim tamošnjim partizanima u borbi protiv Talijana koji nisu ništa bolji od četnika, jer pale i uništavaju našu domovinu. A ja kao rodoljub ne mogu to više podnieti a vi poglavniče odlučite o daljnjim postupcima. Vaš vierni i uviek odani Jure Francetić.

Zna li netko više o tome tome pismu ili opčenito o Francetiću ?

Origenes
02-09-2008, 10:01 PM
Prije par godina je netko u knjigu gostiju na crnalegija.com napisao da je Francetic dao Pavelicu samar, kad je taj pristao da djelovi Hrvatske idu Talijanima. Da li je istina ne znam, niti otkud mu to.

ormazd
02-10-2008, 06:38 PM
jure francetić je veliki hrvatski domoljub...

Domobran88
02-17-2008, 07:40 PM
Sigurno je da je krilnik Jure vitez Francetić bio jedan od hrvatskih velikana. Nu, ostaje pitanje, što bi bilo da je poživio i nadživio NDH. Mnogi su se tada, kao i Vjekoslav Luburić, odielili od Ustaškog Pokreta i Poglavnika te imali svoje organizacije. Gdje bi bio Francetić tada, nikad ne ćemo saznati. Takodjer, gore navedeno pismo, nije potvrđene vjerodostojnosti te se može promatrati s puno strana. Ostaje i fenomen Francetićeve smrti koja nikada nije posve razjašnjena.