Gull
02-14-2008, 11:57 PM
Gromovnik, tvoje mišljenje potječe novu raspravu. Kolika je uopće etnička razlika ljudi na Balkanu? Moglo bi se i reći da nema prevelike razlike među nekim ljudima pošto kod svih možemo naći crtu tzv. cincarskog ponašanja, a da pojasnim, na to mislim stare "divljačke" običaje koje karakteriziraju čovjeka koji je za sebe spreman reći da je balkanac i ponašanje da je balkansko. Plesanje po stolovima, opijanje i prejedanje, ponižavanje žena i slabijih, ponižavanje intelekta i umjetnosti, psovanje, varanje, nepoštena trgovina itd. Sve su to karakteristike tipičnog balkanca, izuzev intelektualnih i pristojnih ljudi, ali tko su oni? Zašto oni nemaju tu crtu i često se ne uklapaju u svoju sredinu. Mnogi su Hrvati govorili protiv svoje sredine i zazivali tuđe vladavine da im pomognu, pogotovo u dalmatinskim gradovima.
Moje mišljenje je da je kod Srba "cincarenje" raširanije, jer kod nas npr. je teško naći profesora filozofije da pijan pleše na stolu, ali i kod nas takvo ponašanje uzima maha, pogledajte Zagreb, tamo si "in", ako se tako ponašaš. Izgleda da novonastalom kapitalističkom društvu odgovara ova vrsta ponašanja.
Biti stari ili novi ljudi?
Moje mišljenje je da je kod Srba "cincarenje" raširanije, jer kod nas npr. je teško naći profesora filozofije da pijan pleše na stolu, ali i kod nas takvo ponašanje uzima maha, pogledajte Zagreb, tamo si "in", ako se tako ponašaš. Izgleda da novonastalom kapitalističkom društvu odgovara ova vrsta ponašanja.
Biti stari ili novi ljudi?