PDA

View Full Version : SVETOZAR PRIBIČEVIĆ - Pismo Srbima, 1934

Niccolo and Donkey
07-14-2008, 09:43 PM
link (http://www6.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/21/011770452/srbi_i_hrvati_u_kraljevini_shs_tj_yu.html?151)

„Srpsko ime, koje je u prošlosti bilo nerazrješivo vezano uz ideju slobode, postalo je poslije ujedinjenja, a naročito poslije proglašenja diktature 6. siječnja 1929. istovjetno s pojmom reakcije, nasilja i tiranije. Ono je to postalo zato što je režim sile uopće, a posebno diktature, došao iz Beograda, što iz srpskog društva u Srbiji crpi svoju glavnu snagu i što se sprovodi u ime takozvanog narodnog i državnog jedinstva, koje se u velikoj većini zemlje prikazuje kao hegemonija Srbije, dok, u stvari, pod izlikom toga jedinstva nosioci režima diktature bezočno vrše eksploataciju cijele države, pa i same Srbije! Srpstvo treba listom ustati protiv toga nedostojnog režima da bi spasilo čast svoga imena i spralo ljagu sa svog obraza. Ono se treba vratiti svojim starim i slavnim tradicijama slobode i demokracije, koje su ga proslavile širom svijeta i pribavile mu neumrlu slavu. Ne smije srpstvo nasjedati bezdušnim vlastodršcima, koji prikazuju diktaturu kao nekakvu potrebu, da bi se spasila država i to, tobože, od rušilačkog i razornog hrvatskog pokreta i akcije. Postavljajući takve tvrdnje vlastodršci zaboravljaju da prema mišljenju cijelog razumnog svijeta ne zaslužuje uopće da postoji nijedna država, koja se samo diktaturom može držati na životu i na okupu. Uostalom, Srbi trebaju uvidjeti i shvatiti da oni nemaju nikakvog, ni moralnog, ni političkog, ni nacionalnog, ni historijskog prava vladati nad Hrvatima i silom ih (diktaturom) držati u zajednici sa sobom. Historijsko je iskustvo pokazalo da će se prije Velebit srušiti u more i isušiti Dunav, Sava i Drava, nego što će se hrvatski narod odreći svog imena i svoje narodne individualnosti. Pa kad Srbi to znaju - a to je jasno svima njima bez izuzetka - onda ima samo jedan stav, koji je dostojan njihove prošlosti i koji može odgovarati njihovom osjećaju pravednosti, pa i njihovoj političkoj mudrosti - a to je, da priznaju Hrvatima pravo da se sami slobodno opredijele prema ideji državne zajednice sa Srbima i da odluče o svojoj budućnosti. Ja sam osobno za državnu zajednicu Srba, Hrvata i Slovenaca, koja bi se osnivala na načelima jednakosti i pravde, kako to traže zagrebački zaključci od 7. studenoga 1932. Smatram da hrvatsko pitanje treba tako riješiti da se u okviru državne zajednice osigura hrvatska država...

Ali, kao čovjek slobodnog duha i kao istinski demokrat, ja moram izjaviti da bi Srbi morali poštovati i priznati volju Hrvata i odluku čak i u slučaju kad bi se oni izjasnili protiv svake zajednice sa Srbima, a za svoju potpunu i neograničenu samostalnost. Ne mogu zamisliti ni za trenutak da Srbi ratuju s Hrvatima zato što ovi neće živjeti zajedno s njima, da Srbi ognjem i mačem nametnu Hrvatima zajedničku državu. Takvo držanje osramotilo bi Srbe za sva vremena kao nasilnike i ugnjetače, a s druge strane ne bi to bilo nikakvo definitivno rješenje problema, jer bi Hrvati upotri...ili prvu zgodnu priliku, prvi međunarodni sukob, da takvu nametnutu državnu zajednicu obore. I zato je najbolje, najmudrije i najpravednije što Srbi u pitanju odnosa s Hrvatima mogu učiniti da im pruže bijeli list, da na njemu ispišu svoje zahtjeve. Svaki drugi put i rješenje značilo bi vječite međusobne trzavice, sukobe i ratove, koji bi se na kraju svršili katastrofalno za oboje.

Meni je jasno i duboko sam uvjeren da bi takav stav Srba spasio ideju naše državne zajednice, koja je pod režimom diktature smrtno ranjena. Diktatura je postigla to da nikada u historiji nisu Hrvati bili tako daleko od srpstva, nikada tako ledeni prema ideji bratske zajednice sa Srbima, kao što su u ovom trenutku. Ali, nije dosta da Srbi zauzmu ispravno gledište prema Hrvatima. Oni trebaju u isto vrijeme stati na čelo borbe protiv diktature, koja je došla iz srpske sredine. Sramota je za srpstvo što mirno podnosi diktaturu već pet godina. Ja ne mogu vjerovati da je srpsko društvo kukavno, ropski raspoloženo, da ono nema smisla za slobodu. Prije vjerujem da srpsko vodstvo nije doraslo današnjoj situaciji, da ono nema dovoljno dalekovidnosti i smjelosti da povede narod u odlučnu borbu. Meni se čini da ono čeka da se diktatura slomi sama od sebe ili da je odnose neka nevidljiva sila, gubeći iz vida da ima samo jedna sila koja može srušiti diktaturu i da ta sila mora doći iz naroda i uhvatiti se u koštac s njom”.

Niccolo and Donkey
07-14-2008, 09:52 PM
Ovu sam pismu trazio vec nekoliko godine........

Rogerius Josephus Boscovich
07-14-2008, 09:57 PM
Dobro je poznata cinjenica da je Pribicevic bio najvatreniji zagovornik "Jugoslavenstva" na tadasnjoj politickoj sceni, te da je prvo u Drzavi SHS proganjao neistomisljkenike, pa potom u Kraljevini SHS bio najveci zagovornik beskompromisnog centralizma Beograda. Kada je shvatio da time profitira samo Beograd, a ne i Srbi izvan Srbije okrenuo je plocu.

Niccolo and Donkey
07-14-2008, 10:00 PM
Dobro je poznata cinjenica da je Pribicevic bio najvatreniji zagovornik "Jugoslavenstva" na tadasnjoj politickoj sceni, te da je prvo u Drzavi SHS proganjao neistomisljkenike, pa potom u Kraljevini SHS bio najveci zagovornik beskompromisnog centralizma Beograda. Kada je shvatio da time profitira samo Beograd, a ne i Srbi izvan Srbije okrenuo je plocu.

......i Srbi su ga tjerali van Jugoslavije. Otisao u egzil u Ceskoslovacku i tamo umro. Covjek je bio Ministar Unutarnjih Poslova sto znaci da je bio glavni Zandar (sp?).

ormazd
07-18-2008, 04:32 PM
ako ovo pismo nije plagijat, onda je pribicevic spasio barem minimalni dio casti, koju je izgubio svojim politickim djelovanjem...

Jebivjetar
07-19-2008, 01:46 PM
Plagijat? LOL

Niccolo and Donkey
08-01-2008, 03:45 AM
poveznica (http://hr.wikipedia.org/wiki/Selja%C4%8Dko-demokratska_koalicija):

Pribićević je u skladu sa svojim beskompromisnim karakterom bio osobito žestok u napadima na režim koji je nekada stvarao; kako je godinama bio u vladi, odlično je poznavao svoje protivnike. Radić je u veljači 1928. odbio ponudu predsjednika vlade Velje Vukićevića (Radikalna stranka) da uđe u vladu, pod uvjetom da raskine koaliciju sa Pribićevićem.

Stvaranje SDK zaoštrilo se žestinu sukoba HSS i i SDS sa vladajućom Radikalnom strankom. Režimsko glasilo Samouprava odgovara na napade: "Jednakopravnost prečanskih krajeva sa Srbijom su parole prikrivenih i podmuklih separatista." Govori o "nazarenskoj strpljivosti srbijanskih političara" i prijeti da vođe prečana mog "dočekati sudbinu mačeta, koje je zaboravilo, da i strpljenju njegovoga gazde ima kraja." Pribičević uzvraća: "Današnje srbijanske stranke uzele su svu vlast u svoje ruke i gnjave prečanske krajeve na bezdušan način.Otjerali su sve Hrvate u opoziciju, a od prečanskih ljudi uzimaju samo one koji im kuluče. Borba, koju smo poveli, samo je blijeda slika one, koju ćemo produžiti ako se ovaj režim nastavi."

20. lipnja 1928. dolazi do atentata u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS, u kojem Puniša Račić ubija trojicu zastupnika HSS-a, među njima i Stjepana Radića. Ogorčeni Pribićević postaje još oštriji u svojim napadima, te otvoreno iznosi da su "Hrvati u zajedničku državu donijeli svoju historijsku državnost", te konačno prihvaća ideju federativnog preuređenja države.

Narodna skupština u Beogradu sastala se 1. kolovoza 1928., ali poslanici SDK odbijaju sudjelovanje. Oni se istog dana sastaju u Zagrebu. Pribićević u svojem govoru kaže da srbijanski političari koriste Srbe izvan Srbije za svoje ciljeve, te da oni moraju biti solidarni s Hrvatima. Na tom zasjedanju prihvaćena je rezolucija, koju je potpisao i Radić u bolesničkoj postelji. Rezolucijom se traži "promjena sistema u državi" kako bi se ostvarila jednakost i ravnopravnost Hrvatske i svih prečanskih zemalja sa Srbijom. Osobito se ističe da se pojedine narodne individualnosti, prigodom stuapnja u novu državnu zajednicu sa Srbijom ,nisu odrekle svojih povijesno-državnih, odnosno narodno-političkih individualiteta. U rezoluciji se ne precizira kako bi se konkretno ta promjena sustava provela.

Proglašenje Šestojanuarske diktature 1929. Narodna skupština je raspuštena i rad stranaka zabranjen. Pribičević je u svibnju 1929. uhićen. Prvo je interniran u jedno selo u središnjoj Srbiji podno Durmitora (!?!), [[1931]. protjeran. Umro je u emigraciji 1936. Na čelu stranke zamijenio ga je Srđan Budisavljević.

Ace Rimmer
08-01-2008, 01:26 PM
Negdje je pisalo da pri pripojenju države SHS sa Kraljevinom Srbijom su izbili neredi u Krajini i prva balvan revolucija tada, dakle domaći Srbi protiv Beograda, nisu se slagali s nekim stvarima a ponajviše kod promjene stare valute u novu zbog nepovoljnog omjera.

Takodjer sam čitao da su Srbe iz Krajine redovito dovodili u Beograd da mlate braću kad god bi bili neki prosvjedi i slično.

Nikad za nijedno nemam izvor da potvrdim.

Sivi_Sokol
08-01-2008, 01:51 PM
Negdje je pisalo da pri pripojenju države SHS sa Kraljevinom Srbijom su izbili neredi u Krajini i prva balvan revolucija tada, dakle domaći Srbi protiv Beograda, nisu se slagali s nekim stvarima a ponajviše kod promjene stare valute u novu zbog nepovoljnog omjera.

Takodjer sam čitao da su Srbe iz Krajine redovito dovodili u Beograd da mlate braću kad god bi bili neki prosvjedi i slično.

Nikad za nijedno nemam izvor da potvrdim.
Ja sam čuo kako su Srbi kod nas počeli srbovati proglašenjem Banovine. Izvor je bio nekakva radio emisija na 3. programu hrvatskoga radija prije par godina...