View Full Version : Vjerujete u Boga?
Gummo
04-03-2009, 06:32 PM
Vjerujete da postoji Bog?
Rogerius Josephus Boscovich
04-03-2009, 06:39 PM
Agnostik sam. Ponekad naginjem ateizmu, ponekad pak deizmu, no agnostik bi bilo najpreciznije kako bi se opisao po pitanju vjere.
Gummo
04-03-2009, 06:41 PM
Ali za agnostika je "Ne znam" prikladnije, ili?
Rogerius Josephus Boscovich
04-03-2009, 06:43 PM
Ali za agnostika bi "Ne znam" trebao biti prikladniji izbor, ili?
Mislio sam da je pitanje bilo dali osoba vjeruje u teistickog boga. Mozda zato sto si napisao Bog velikim slovom sam tako shvatio.
Gummo
04-03-2009, 07:07 PM
Deista (http://bs.wikipedia.org/wiki/Deizam) sklon Isusu Kristu (http://hr.wikipedia.org/wiki/Isus).
Ace Rimmer
04-03-2009, 08:33 PM
Ne baš. Ali vjerujem u spiritualno, u energiju u svima nama.Ne vjerujem u više duhovno biće koje nas je stvorilo.
Vjerujem u osobe koje su pronašli to spirutalno u sebi, kao Isus , Buda ...itd.
Zvučim ko napušeni hipik/alternativni guru , ali tako mi trenutno stvari stoje, jebe mi se.
Jebivjetar
04-03-2009, 09:40 PM
Nisam se dogovorio sam sa sobom po tom pitanju.
Domobran88
04-03-2009, 10:24 PM
Deist, vjerujem u Boga ali ne čuda i ostale gluposti...
Obćenito su mi vaznije nacionalne vriednosti - Država i Narod, nego te duhovne i moralne vriednosti.
Longinus
04-03-2009, 11:16 PM
Za mene Bog znači tri stvari.
-aristitelovski prvi pokretač
-moral, razlikovanje dobra i zla, društveno "ja" uvjetovano danom osobom i kulturom
-duhovnost, odraz predhodnoga u ljudskoj psihi
Jednostavnije rečeno rečeno - Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti.
Za mene je pitanje Boga prvenstveno pitanje morala, a odsutnost Boga moralni nihilizam.
Vjerujem da moral vuče porijeklo iz tradicije, a da je tradicija oblikovana evolucijskim zakonitostima. Kao takav se razlikuje se od kulture do kulture i od čovjeka do čovjeka. No to ne znači da ga valja relativizirati ili negirati. Dapače, čovjek i društvo koje stremi uzdizanju to ni u kom slučaju ne smije činiti, već se kruto držati svog morala, svog viđenja Boga, beskompromisno promicati ono što smatra dobrim i zatirati ono što smatra zlim, držati do svoje etike kao da je jedina na svijetu.
vBulletin, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.