PDA

View Full Version : Zašto Slobu sad zovu četnikom

Watzy
03-27-2006, 05:05 AM
Zašto Slobu sad zovu četnikom
Autor Pavao PAVLIČIĆ

Otkako Slobodan Milošević nije više među živima, neki su hrvatski autori počeli o njemu pisati drugačije nego prije. Prije su pisali uglavnom objektivistički, i spominjali su Miloševća samo po imenu i prezimenu. Sad pak dopuštaju sebi nešto više emocionalnih izljeva, a uz Miloševićevo ime još dodaju da on je bio četnik i velikosrbin.

Odakle ta promjena? Zašto su ti hrvatski autori postali tako žestoki? Meni se čini da žestina dolazi odatle što oni pokušavaju svoje čitatelje uvjeriti u nešto u što ni sami ne vjeruju. Nastoje dokazati da je Slobodan Milošević bio četnik i velikosrbin, premda on to sasvim očito nije bio.

Slobodan Milošević bio je, naprotiv, Jugoslaven i komunist, i to je bitno odredilo svekoliko njegovo djelovanje. Nije toliko važno što je to djelovanje objektivno uzevši išlo na ruku četnicima i velikosrbima. Važnije je to što je Milošević u svakom trenutku postupao s punim uvjerenjem kao Jugoslaven i kao komunist.

A to znači da nas je on i ubijao upravo kao Jugoslaven i kao komunist. On je iskreno vjerovao da su Jugoslavija i socijalizam nešto toliko sveto, da se u njihovoj obrani smiju upotrijebiti apsolutno sva sredstva.

On je držao da su te dvije ideje toliko dobre, da se za njih mogu žrtvovati ljudski životi, jer da su ideje od tih života važnije.

Milošević je najgora moguća reklama za jugoslavenstvo i za komunizam: on je te dvije ideje do kraja kompromitirao.

I, u tome i jest glavni razlog što su ga sad neki hrvatski autori odjednom počeli nazivati četnikom i velikosrbinom. Jer, četništvo i velikosrpstvo odavno su odbačeni i prezreni, to su projekti uz pomoć kojih više nikoga u Hrvatskoj ne možete dobiti na svoju stranu, ako ste nekada i mogli. Ali, s komunizmom i jugoslavenstvom nije tako: oni još i sad ponekome izgledaju privlačno.

Slobodana Miloševića trebalo je, prema tome, proglasiti velikosrbinom i četnikom zato da on više ne bi mogao biti ni Jugoslaven ni komunist. Dok je bio živ, postojali su izgledi da ga četnikom i velikosrbinom proglasi haški sud; sad, kad ga više nema, mora to učiniti netko drugi. I, na tome rade ovi naši napisničari.

Ideju jugoslavenstva i ideju komunizma oni nastoje izvući iz Miloševićeve sjene, pa oštro razdvojiti njega i njih. Jasno je i zašto: zato da bi ideje mogle i dalje živjeti, kad je već Milošević umro. Jer, ti naši autori također vjeruju da su ideje važnije od ljudi. Miloševića su se odrekli, a jugoslavenstva i komunizma nisu. I neće, kao što se vidi po stilu njihovih napisa.

http://www.vecernji-list.hr/newsroom/news/international/512722/index.do

Watzy
03-27-2006, 05:43 AM
Što vi mislite o tome? Nazivaju li ljevičarska i anti-nacionalna glasila u Hrvatskoj Miloševića četnikom i velikosrbinom zato da speru ljagu s ideja jugoslavenstva i titoizma u čije je ime Milošević počinio zločine?

Ako prihvatimo da se u ime jugoslavenstva i komunizma mogu počiniti protuhrvatski zločini ravni ili veći od četničkih (pri čemu nas je još prije ovog odrođenog Crnogorca Miloševića podučio odrođeni Hrvat Tito), onda Milošević i nije baš tako mrtav i poražen kao što se čini.

Miloševićevi idejni nasljednici (i budući zločinci) djeluju svugdje oko nas, ne toliko među Srbijancima već upravo među anti-nacionalnim krugovima Hrvata, Crnogoraca i ostalih drugorazredno i trećerazredno rangiranih naroda bivše Jugoslavije.

Vrlo je lako moguće da će slijedeći krvnik s balkana i masovni ubojica nesrpskog stanovništva biti i sam nesrbin, najvjerojatnije Hrvat jugoslavenske provinijencije (ukoliko takove uopće možemo zvati Hrvatima a da ne uvrijedimo hrvatsko ime) ili pak odrođeni Crnogorac.

Slavic Enforcer
03-27-2006, 12:15 PM
Milosevic se je cijelo vrijeme predstavljao kao uvjereni Jugoslaven jer se je na taj nacin uvijek mogao pozivati na ustav SFRJ.

"Cetnik" sigurno nije bio, ali nije ni takav uvjereni YU komunista kako ga neki opisivaju (inace ne bi dosao na ideju da uvede centralizam i postane nesto kao drugi Tito - sto mu naravno nikada ne bi uspjelo jer nije Marshalu ni do koljena isao).

Na koncu konaca je prije svega bio karijerista, bas kao i njegov kolega na hrvatskoj strani.
Ali manje nacionalista.

Ace Rimmer
03-27-2006, 03:55 PM
Što vi mislite o tome? Nazivaju li ljevičarska i anti-nacionalna glasila u Hrvatskoj Miloševića četnikom i velikosrbinom zato da speru ljagu s ideja jugoslavenstva i titoizma u čije je ime Milošević počinio zločine?

Da, sačuvajmo ideju Jugoslavenstva, trebat će nam. :rolleyes:

Što drugo, kad vidim kakve teze sve prolaze, bizarnosti i absurdi koji se čine od novije povijesti, progurat će i ovo.

Da su nakaze pod dva bliska znamenja, kokardom i crvenom zvijezdom,
ruku pod ruku, pokazao je i zadnji rat , zar ne?

http://img.photobucket.com/albums/v690/krilnik/0000270352-018.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v690/krilnik/0000281748-005.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v690/krilnik/0000271408-030.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v690/krilnik/0000271815-024.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v690/krilnik/0000270353-020.jpg

krvna i ideološka braća , LOL :rolleyes:

Slavic Enforcer
03-27-2006, 04:18 PM
Najmladji general u povijesti JNA je bio tvoj Tudjman, to nikada ne zaboravi.

Ace Rimmer
03-27-2006, 04:20 PM

A veza sa temom je?

Slavic Enforcer
03-27-2006, 04:21 PM
A veza sa temom je?

Pa ti si poceo sa Cetnici + JNA = :hump:

Watzy
03-27-2006, 08:10 PM

Zar je Tuđman počinio nekakav zločin ili bio osumnjičen neki zločin kao general JNA? Ili zločin u ime Jugoslavije i titoizma? Nije li zbog nacionalizma i neslaganja s komunizmom bio izbačen? Slobo je svoja zlodjela provodio kao aktivan, deklarirani i zagriženi Titoista u ime spašavanja Jugoslavije.

"Cetnik" sigurno nije bio, ali nije ni takav uvjereni YU komunista kako ga neki opisivaju

Toliko je bio uvjeren da ga sve do smrti u zatvoru ništa nije moglo skrenuti s tog uvjerenja.

(inace ne bi dosao na ideju da uvede centralizam i postane nesto kao drugi Tito

Nebi li ga to trebalo činiti jugoslavenskijim od ostalih jugoslavena - ako uzmemo da je Titek bio ideal Juge? Nije li doslovno stremio k tom idealu?

sto mu naravno nikada ne bi uspjelo jer nije Marshalu ni do koljena isao

To je stoga što se marshal 'vukao o konjski rep saveznika' poput srbina 1918. Da je imao istu onu podršku zapada kakovu je imao Tito, i njemu bi bilo dopušteno da nekažnjeno orgija.

Slavic Enforcer
03-27-2006, 10:05 PM
Zar je Tuđman počinio nekakav zločin ili bio osumnjičen neki zločin kao general JNA? Ili zločin u ime Jugoslavije i titoizma?

Pa zar tebe kao ustasu ne smeta da je kao Partizan pucao na tvoje?

Nije li zbog nacionalizma i neslaganja s komunizmom bio izbačen?

To je bilo 1967 (!). Ipak se je preko dvadeset godina slagao prije nego sto mu je palo na pamet: "Uh jebote, pa ja uopce nisam komunista!"

Slobo je svoja zlodjela provodio kao aktivan, deklarirani i zagriženi Titoista u ime spašavanja Jugoslavije.

Zar losih ljudi samo kod crnaca ima a svi bijelci su dobri?
On jest mozda bio sa srcem Jugoslaven, ali dusa mu je bila zaotrovana.

Toliko je bio uvjeren da ga sve do smrti u zatvoru ništa nije moglo skrenuti s tog uvjerenja.

Mnogo interesantnije je da do zadnje minute nije rekao losu rijec o Franji (kao ni Franjo o njemu). Cudno ili?

Moram ti reci da me cudi da si ti kao deklarirani ustasa tako veliki fan od Tudjmana. Ja sam tokom rata par puta citao novine Nezavisna Drzava Hrvatska (koje su od HOP-a, ako me sjecanje ne vara), a nikada nisam citao dobru rijec o Tudjmanu.
Mislim da su ga u tim novinama nazivali "nacional-komunista" ili tako nesto.

Watzy
03-27-2006, 10:42 PM
Pa zar tebe kao ustasu ne smeta da je kao Partizan pucao na tvoje?

To je rat. I moji su pucali na njegove. Koliko je meni poznato, nije sudjelovao u ubijanju zarobljenih ustaša, domobrana i hrvatskih civila (koje je naredio Jugoslavenski zločinac Tito).

To je bilo 1967 (!).

Dakle dok je Tito još bio živ, a Jugoslaviji se nije vidjelo kraja.

Da nije slijedio svoju osobnu savjest i misao vodilju mogao je ostati visoko-rangirani crveni general i uživati u svim blagodatima povlaštenog komunističkog sloja. Ali je izabrao put progonjenog disidenta gubeći položaj, u jednom trenu čak i slobodu, reskirajući velike neugodnosti za sebe i svoju obitelj.

Ipak se je preko dvadeset godina slagao prije nego sto mu je palo na pamet: "Uh jebote, pa ja uopce nisam komunista!"

Nije li bio maloljetnik kada se pridružio partizanima? Svaki pametan čovjek evoluira iskustvom i godinama, jedino se budala drži svojih zabuda kao pijan plota. Ono što je bitno jest da Tuđman nije nedavni preobračenik kao Račan, SDP-ovci i ogromna većina današnje ljevice - a nije niti komunist i Jugoslaven kao Milošević. Dapače, davno prije nego što je postao državnik je bio disident i protivnik Jugoslavenstva i Titoizma.

On jest mozda bio sa srcem Jugoslaven, ali dusa mu je bila zaotrovana.

To može znati jedino njegov psihijatar ili ispovjednik (kojeg kao ateistički komunjara nije imao). Ostaje gruba činjenica da je počinio najgore zločine poslije 2.sv.rata u Europi - u ime Titoizma i jugoslavenskog bratstva i jedinstva.

Zato bi Jugo-komuniste u Hrvatskoj trebalo maltretirati kao što se maltretiraju nacisti u Njemačkoj.

Mnogo interesantnije je da do zadnje minute nije rekao losu rijec o Franji (kao ni Franjo o njemu). Cudno ili?

Rekao je dosta loših riječi o Hrvatskoj devedesetih koja je bila pod Franjinim vrhovništvom.

Moram ti reci da me cudi da si ti kao deklarirani ustasa tako veliki fan od Tudjmana. Ja sam tokom rata par puta citao novine Nezavisna Drzava Hrvatska (koje su od HOP-a, ako me sjecanje ne vara), a nikada nisam citao dobru rijec o Tudjmanu.
Mislim da su ga u tim novinama nazivali "nacional-komunista" ili tako nesto.

List Nezavisna Država Hrvatska je od Hrv. Republikanske Strane i nema veze s HOP-om (kojega sam i sam član). U našim središnjim prostorijama u Zagrebu stoji velika slika Franje Tuđmana i nikome ne pada na pamet da bi rekao nešto loše protiv oca nove hrvatske države. ;)

Slavic Enforcer
03-27-2006, 11:13 PM
List Nezavisna Država Hrvatska je od Hrv. Republikanske Strane i nema veze s HOP-om (kojega sam i sam član). U našim središnjim prostorijama u Zagrebu stoji velika slika Franje Tuđmana i nikome ne pada na pamet da bi rekao nešto loše protiv oca nove hrvatske države. ;)

Despot je, naime, sredinom 90-ih, dok je studirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, bio mladić ekstremne desničarske orijentacije, aktivan u Udruzi pravaške mladeži, u kojoj je imao i funkciju tajnika.
Štoviše, pisao je i za list Nezavisna Država Hrvatska (NDH), koji je u Kanadi izdavala ekstremna emigracija okupljena pod okriljem Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), na čijem je čelu dugo bio, sada pokojni, dr. Srećko Pšeničnik.

http://www.globus.com.hr/Clanak.aspx?BrojID=149&ClanakID=3820

:p

Usput, bez obzira na koliko se nisam slagao sa Tudjmanom, u mojim ocima je ipak bio 100% vise vrijedan nego bilo koji HOP-ovac.

Jebivjetar
03-27-2006, 11:16 PM
Ne znam o kome se konkretno radi ali ne bih rekao da je tako.
Mislim da je razlog vrlo banalan. Izraz četnik je prerasao u uvredu kojom se označavaju svi anti-hrvatski nastrojeni Srbi bez obzira na njihovu stvarnu ideološku pozadinu.

Rekao bih da se u ovom slučaju radi o valu jeftinog pljuvanja kojeg je pokrenula smrt Slobe. Novinari jednostavno iskorištavaju povoljan trenutak za serviranje narodu ono što narod želi čuti, sve u cilju podizanja tiraže.

Watzy
03-27-2006, 11:25 PM
Bilo kako bilo, osobno smatam da je veća propadandna dobit okarakterizirati ga kao Jugoslavena nego kao četnika/velikosrbina. Od nazivanja Slobe četnikom u stvari nemamo ništa. Njegovo četništvo se ne može dokazati (pogotovo sada kad je mrtav), ali jugoslavenstvo mu je bjelodano.

Nadalje, četnii su izvan domaha - u Bosni i Srbiji, a Jugoslaveni još uvijek nesmetano djeluju po Hrvatskoj. Valja ih stoga poistovjetiti sa Miloševićem i nabiti zločinačku stigmu - kao što ju oni nabijaju hrv.nacionalistima.